Hlavní obsah

Potvrzeno! Cukroví dětem škodí!

Foto: shutterstock,com

Sladkosti děti milují, ale...Foto: shutterstock,com

Reklama

Přidáváte do těsta na cukroví bílý cukr? Sladíte jím dětem čaj? Necháváte je pít limonády nebo džusy? Tak jim vážně poškozujete zdraví! Proč? A dá se péct či mlsat zdravě? Nejen na tyto otázky vám odpoví MUDr. Kateřina Cajthamlová v našem videu.

Článek

Za „bílý jed” je považován bílý rafinovaný cukr. Tedy ten, který znáte jako kostkový, krupicový, vanilkový či moučku. Vyrábí se z cukrové řepy, tak co je na něm tak špatného, ptáte se? To, že se z ní během zpracování vytratí veškeré vitaminy, minerály i vláknina a zůstane jen sacharóza - nám známý cukr. Je sice zdrojem rychlé energie, ta však velmi rychle z těla zmizí.

Krade živiny

Tělo potřebuje ke zpracování sacharózy vitaminy skupiny B, minerály (vápník, chrom, zinek) a vlákninu. A protože bílý cukr už nic takového neobsahuje, musí tělo čerpat z vlastních zásob. Pak tedy dochází k úbytku vápníku, což má za následek oslabování zubní skloviny. Snížené množství zinku zase vede k ještě zvýšenější chuti na sladké. A jak všichni víme, mnoho sladkostí může vést až k onemocnění cukrovkou.

Cukr + dítě = alergie?

Bílý rafinovaný cukr, který je obsažen ve všech čokoládách, bonbonech, sladkém pečivu, ale i v rohlících či kečupu, zvyšuje u dětí výskyt alergií. Cukrem se také živí kvasinky, které pak mají na svědomí zažívací potíže, vznik různých zánětů a bolesti hlavy. Nezapomínejme také na velmi nebezpečnou nemoc, kterou je dětská obezita. A nejen to! Poslechněte si názor MUDr. Kateřiny Cajthamlové, jak cukr ovlivňuje nejen zdraví, ale i chování vašeho dítěte.

{stream-video}

Zdravé mlsání

Samozřejmě je těžké úplně vyloučit rafinovaný cukr z dětského jídelníčku. Zkuste ale jeho používání a požívání snížit na minimum. Anebo ještě lépe, vyměňte bílý cukr za hroznový nebo hnědý třtinový (do cukroví se výborně hodí). Sladit můžete také výborným javorovým či kukuřičným sirupem. Z jablečné koncentrované šťávy zase vyrobíte fantastický nápoj. A všichni víme, že nejzdravější cukr je v medu, ovoci a zelenině. A až budete příště péct koláče, můžete je osladit rozinkami nebo mrkví.

Karamel se může

Pokud chcete hřešit, udělejte rodině ovocný pohár s karamelem. Cukr totiž ztrácí svou kyselinotvornost (tvorba jedovaté kyseliny mléčné), pokud jej zkaramelizujete. Pár kousků exotického ovoce polité domácím karamelem - mňam!

Ano, víme, že přechod z bílého cukru na vše zde zmiňované není lehké ani laciné. Nestojí nám však zdraví dětí za to?!

Reklama

Související témata:

Načítám