Hlavní obsah

Poznejte nemoc včas! Stačí sledovat tyhle signály těla

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únava, napětí a dlouhodobý stres jsou přímo živnou půdou pro různé nemoci. Fyzické i psychické. Každý z vás má ale jedinečnou šanci nepříjemnostem předejít, nebo je alespoň začít řešit včas. Alarmem je vaše vlastní tělo. Víte, jak poznat, že něco není tak, jak by mělo být?

Článek

Svalové napětí, bolesti hlavy, zad nebo třeba žaludeční neurózy. To všechno jsou signály, které byste rozhodně neměli přebíjet prášky na bolest. Zjistěte, co vám chce vaše tělo říct!

Vnímejte se

Pokud vás už delší čas bolí hlava nebo záda, aniž byste přišli na to proč, pak zbystřete. Každá bolest má svůj důvod: „Psychika a fyzično jsou neoddělitelně provázány a vzájemně se ovlivňují. Stejně, jako může mít bolest zad dopady na vaši náladu a výkonnost, může mít záchvat radosti či vzteku dopad na vaše srdce, dýchání, trávení či celkový stav,“ říká internistka a psychoterapeutka MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Sledujte změny

Nejde ale jen o bolesti, ale také o různé nepříjemnosti nebo nesprávné fungování vašeho těla.

„Změny soustředění a paměti mohou upozornit na nedostatky ve stravování i pitném režimu, stejně jako na nadměrnou psychickou zátěž. Poruchy koordinace a rovnováhy se objevují při změnách v oblasti nervového systému, změnách prokrvení nebo jsou důsledkem nerovnováhy v oblasti svalstva či páteře,“ vysvětluje lékařka.

„Změny kvality, frekvence či bolesti při vyprazdňování moči a stolice mohou vypovídat o změnách v oblasti trávicího traktu nebo ledvin, ale někdy provázejí strach ze zkoušek nebo chronickou úzkost,“ pokračuje ve výčtu Kateřina Cajthamlová.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Zažívací problémy nebo poruchy spánku můžou mít hlubší významFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Problémy se spánkem

Odborníci upozorňují, že je také třeba myslet nejen na fyzický odpočinek, ale i na ten psychický.

„Kvalita a hloubka spánku hovoří o tom, zda umíte správně psychicky a fyzicky relaxovat. Nutkavé myšlenky nebo noční můry mohou upozornit nejen na potlačený strach a starosti, ale i na změny krevního tlaku, krevního cukru nebo nervové soustavy, bolesti varují před nedostatečnou opatrností na orgán nebo soustavu, které se pak hlásí akutními či chronickými bolestmi,“ objasňuje dále příčiny potíží Kateřina Cajthamlová.

Bolavá záda

Každý problém má ale i psychologické vysvětlení. Tušíte třeba, co prozrazuje trnutí šíje a zatuhnutí svalů na krku? Kromě sedavého zaměstnání mohou být důvodem i strach a obavy.

„Něčeho se bojíte, očekáváte ránu a doslova si vytváříte na zádech krunýř. Řešení? Když chcete čelit problémům, vytáhněte páteř, narovnejte se a vytvořte co největší trojúhelník z temene a ramen,“ říká lektorka jógy EUC Dita Fuchsová. Jinak řečeno – myslete na správné držení těla i během těžkých dnů.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Bolesti zad řešte včas. Můžou mít fyzický i psychický podtextFoto: fizkes, Shutterstock.com

Problémy s dýcháním

Pocit, že se nemůžete správně nadechnout, zase může způsobovat úzkost, panika, deprese, poruchy soustředění nebo extrémní nervozita. Co s tím?

„Zapomínáte na to, že než do plic nasajete příliv nového vzduchu, nejprve musíte pořádně vydechnout. Tedy v klidu vydechnout vše, nechat plicím, ať se smrsknou do velikosti košíčku, a pak je nechat nalít životodárným kyslíkem do velikosti obrovské nůše. Dech musíte pustit dolů, do břicha, pod pupík, povrchové dýchání jen do prsou není řešení,“ radí Dita Fuchsová.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Pocit, že se nemůžete pořádně nadechnout, je častým příznakem úzkostiFoto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Hlídejte si kůži

Za kožní problémy, akné, ale i kvalitu vlasů nebo zubů stojí vnitřní orgány, jako ledviny, játra, slinivka i střeva.

„Kůže je kapitolou sama o sobě a kožní adnexa, což jsou vlasy a nehty, vypovídají o kvalitě zásobení těla stopovými prvky, živinami, vitaminy, ale také o vašem hormonálním stavu a úrovni psychického stresu. To vše se podílí na vašem sebevědomí a sebedůvěře. Vlhkost, barva a pružnost sliznic a kůže hovoří o úrovni zavodnění i o množství krevního barviva. Různé vyrážky, změny barvy kůže a hojení ran jsou proto dalšími důležitými signály, které byste se měli naučit znát a poslouchat,“ naznačuje cestu k řešení Kateřina Cajthamlová.

Pokud si stále nejste jisti, co stojí za signály, které vám vaše tělo dává, raději navštivte svého lékaře a poraďte se s ním.

Dáváte si pozor na podobné varovné projevy svého těla?

Reklama

Načítám