Hlavní obsah

Pozor na skryté cukry! Kde na vás číhají a jakým potravinám se vyhnout?

Foto: Profimedia

Myslíte si, že po hromadě ovoce zhubnete? Tak to ani náhodou!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meruňky, třešně, sladká jablíčka… Jsou plné prospěšné vlákniny a vitaminů, ale také cukru. A bohužel nejsou jedinými utajenými sladkými bombami, na které si musíte dávat pozor.

Článek

Mnoho diet tvrdí, že zhubnete jen tak, když z jídelníčku vyřadíte sladké. Omezit limonády i sušenky vám schválí každý výživový poradce. Ovšem nepleťte si pojmy. Jde i o mnohé druhy ovoce (Víme, které si můžete dopřát bez obav!) i o jiné potraviny, do kterých byste to na první pohled neřekli.

„Cukry řadíme do skupiny sacharidů a ty dělíme na komplexní (složené, škroby) a jednoduché (cukry). Zatímco potraviny obsahující komplexní sacharidy by měly být základem jídelníčku, jednoduché sacharidy v nadměrných dávkách jsou příčinou obezity a dalších zdravotních komplikací. Doporučení pro jednoduché sacharidy v jídelníčku je 10 % z celkového energetického příjmu, a to skutečně není žádná sladká hitparáda," shrnuje na úvod Bc. Pavlína Dostalíková, MBA z Institutu zdravého životního stylu NutriCentrum.

Ovoce

Ovoce obsahuje množství pozitivních látek – vlákninu, vitaminy a minerály, ale i jednoduché cukry, zejména fruktózu.

„Čím více má fruktózy, tím vyšší má glykemický index (GI), který hubnutí neprospívá. Pokud jste v redukční fázi, dejte si pozor zejména na banány, hroznové víno či datle a na přezrálé ovoce," vyjmenovává Mgr. Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Pozor i na letní ovoce. „Jakkoli u něj platí, že jej ze značné části tvoří voda, je v něm také spoustu jednoduchého cukru, který dokáže rozkolísat hladinu krevního cukru. Proto vás nezasytí na dlouho a je ideální spíše ke svačinkám," popisuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Foto: Profimedia

Meloun obsahuje množství vody a cukru. Copak voda, té se za chvilku zbavíte... :-)Foto: Profimedia

Zelenina

Ani v zelenině neplatí pravidlo neomezeně. Pozor zejména na sladkou a kořenovou zeleninu, která obsahuje více cukrů: červenou řepu, mrkev či kukuřici. Kuchyňská úprava jako pečení a dušení navíc zvyšují glykemický index zeleniny. Její větší část by tedy měla být konzumována v čerstvém stavu.

Med a jiná přírodní sladidla

„Bílý cukr neobsahuje kromě cukrů navíc nic, co by bylo tělu přínosné. Naproti tomu například med obsahuje i řadu enzymů, vitaminů a minerálních látek," radí Bartolomějová. Ale i přírodní sladidla jsou stále jednoduché cukry, které byste měli konzumovat s mírou. Když si místo cukru do vody pro chuť přidáte plátek citronu nebo lístky máty, uděláte pro sebe to nejlepší.

Foto: Profimedia

Medu je do čaje škoda. V 70 stupních ztrácí své výživové hodnoty a zbývá zase jen cukrFoto: Profimedia

Luštěniny

Luštěniny jsou zdravé a zasytí na delší dobu. Obsahují sice větší množství sacharidů, ovšem komplexních. „Omezit jejich příjem je nutné v počátcích redukčního stravování, než se nastartuje metabolismus. Při dietě luštěniny nejlépe upotřebíte v zeleninových salátech, třeba ve formě vařené nebo naklíčené,“ dodává Pavlína Dostalíková.

Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo je bohatým zdrojem vlákniny, má nízký glykemický index a udržuje delší pocit zasycení. Obsahuje komplexní sacharidy, glukóza se z nich uvolňuje pomaleji, po jejich konzumaci máme déle pocit sytosti. Většinou jich také nesníme tolik jako bílého pečiva.

Pozor ale na záměnu výrazů cereální a celozrnný. „Cereální znamená vyrobený z mouky, což se vztahuje na veškeré pečivo," přibližuje Alena Přídová. Cereální tak může být jakýkoli bílý rohlík obarvený melasou. Neskočte prodejcům na tento marketingový trik.

Klasické snídaňové produkty

Sladké pečivo, lupínky, instantní kaše, marmeláda... Skoro se zdá, že jsou všechny dobroty určené ke snídani prošpikované cukrem skrz naskrz.

„Zavádějící jsou hlavně různé snídaňové cereálie a instantní kaše. Evokují zdravou snídani, přesto jsou často plné přidaného cukru a většina je jich postavena na roveň sladkostem,“ radí Pavlína Dostalíková. Alena Přídová dodává: „Ideální snídaně je složena z kvalitních sacharidů, dostatku vlákniny a bílkovin. Proto je lepší volit pečivo celozrnné, instantní kaše nahradit vločkami a marmeládu vždy volit s vysokým podílem ovocné složky."

Po kterém letním ovoci se můžete utlouct vy? A hlídáte si kvůli plavkové sezoně, kolik cukrů si – nejen z ovoce – dopřáváte?

Reklama

Načítám