Hlavní obsah

Jako ze středověku: Pravidla pro ženy, aby si udržely muže

Foto: Halay Alex, Shutterstock.com

Foto: Halay Alex, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce rozhořčených žen reagovaly na příspěvek „30 pravidel, jak si udržet manžela“. Zveřejnil ho anonym na americké facebookové stránce, kde se sdružují lidé plánující svatbu. Poselství je jediné: Poslouchejte svého muže, neodporujte mu a nikdy mu nic neodepřete!

Článek

Seznam rad či pravidel, které by měly ženy dodržovat, aby s nimi byl jejich muž šťastný až do smrti, vyvolal na sociální síti poprask a zveřejnil ho i britský magazín Daily Mail. Není divu, udržet manželství za takovou cenu není pro dnešní ženu opravdu žádné terno.

Dokázaly byste takhle žít?

Při pročítání seznamu jako by se člověk ocitl o stovky let zpátky, rozhodně ne v 21. století. „Celé to na mě působí dojmem ‚buď pro svého partnera neustále k dispozici a sebe dej do pozadí‘. To klientkám nedoporučuji, ba naopak. Ve vědomém vztahu to není tak, že se žena musí chovat podle nějakého umělého vzorce, aby ten druhý byl šťastný,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

A souhlasí s ní životní koučka Lucie Mucalová: „Čím více půjdete proti sobě, tedy se budete chovat, jak by se mělo, a ne v čem je vám fajn, tím více se ve vás budou ukládat pocity nepohody, smutku, možná vzteku, nenaplnění. Je pouze otázka času, kdy to bouchne a napáchá ještě více škod. Partner možná bude z vaší dokonalosti nadšený, ale vy budete vnitřně strádat.“

Vybrali jsme několik nejděsivějších pravidel. Co jim říkáte?

Na svého muže nikdy nezvyšujte hlas

Je to známka neúcty! Takže ať se cítíte jakkoli, na svého muže byste měla být za všech okolností milá a samý úsměv. Že máte na něco jiný názor, s něčím nesouhlasíte? Ale no tak, správná žena ví, že muž je hlava rodiny. Vítejte ve středověku!

V komunikaci s mužem nepoužívejte pocity

Žádný pláč, žádné dobré ani špatné dny, žádné emoce. Jako by žena měla být stroj, který se nikdy nezastaví. Jenže k lidem a k životu emoce patří. Každý je takový, jaký je, a je potřeba respektovat ho se vším všudy. Pokud to neumíte, není to láska.

Nikdy nekritizujte jeho přátele

Je zcela zjevné, že mužův kamarád je hlupák, bezpáteřní pitomec, co ho jen využívá, táhne ke dnu, obírá o peníze a podobně? Chraň vás ruka páně o něm říct něco špatného, je to přece přítel vašeho muže, vašeho domácího Boha. A ten je jediný, kdo může cokoli říct na adresu svých přátel. Tedy alespoň podle těchto podivných pravidel.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Nemáte rády jeho kamarády? Tak to v žádném případě nedávejte najevoFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Vždy si plňte povinnosti v domácnosti

Celé pravidlo zní: Nikdy nezapomeňte, že váš muž si vzal vás, nikoli vaši hospodyni, uklízečku a podobně. Vždy si plňte domácí povinnosti. Prostě hezky makejte kolem domu, aby se v něm mužíček cítil dobře. Že padáte na hubu, protože po práci máte ještě druhou šichtu v domácnosti? Koho to zajímá, hlavně že je manžel šťastný.

Neplýtvejte. Manželův pot je příliš cenný

A jsme u financí. Zbožný anonym jaksi zapomněl, že v dnešní době vydělávají peníze i ženy a někdy je jejich plat i vyšší než manželův. Takže ano, plýtvat by se nemělo, ale nejde jen o pot mužů. Jojo, ty „staré dobré časy“, kdy byly ženy finančně totálně závislé na mužích, jsou dávno pryč.

Musíte mu dopřát sex, kdykoli projeví chuť

Nemáte náladu, nechce se vám, jste unavená, není vám dobře? Kdepak, jakmile má muž chuť na sex, musíte být povolná. (Kdy je v pořádku odmítnout sex?) A tenhle chytrý anonym vám dokonce vysvětlí, že přemoct se je jen pro vaše dobro. Sex je totiž pro muže důležitý, bez něj moc dlouho nevydrží, a pokud mu ho budete odpírat, je jen otázka času, kdy se téhle „vaší povinnosti“ ujme jiná žena. Amen!

Nikdy za svého muže nemluvte

To by bylo celkem v pořádku. Když se někdo na něco ptá vašeho muže, měl by odpovědět on. Jenže to by bohužel nesměla mít tahle rada dodatek, že opačně to fungovat nemusí. Za vás muž mluvit může. Proč? Přece proto, že je mnohem chytřejší, lepší, úžasnější, a vy byste mu za to možná ještě měla poděkovat.

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

On za vás mluvit může, vy za něj ovšem ne. Taková zvláštní rovnost ve vztahu...Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Vždy buďte upravená a krásná

Dbejte o sebe za všech okolností, ať jste vždy přitažlivá. Mějte na paměti, že kolem každého muže se neustále točí dost žen, které péči o sebe nepodceňují, nikdy jim není špatně a i na smrtelné posteli si zvládnout udělat dokonalý make-up. A za ty vás muž vymění, pokud o sebe nebudete dbát!

Projevujte mu dostatečný zájem

Tahle rada se schovává za jinak pravdivou poučku, že komunikace je základ spokojeného vztahu. Jenže tenhle anonym má na mysli jednostrannou komunikaci. Muž prý potřebuje dobrého posluchače, který si na něj vždy najde čas a beze slova vyslechne, co má na srdci. A pak to samozřejmě bez výhrad odkývá!

Máte lepší nápad než on? Jste tým!

Anonym tak sice přiznává, že občas se může zadařit a žena může mít v něčem pravdu. Někdy má dokonce lepší nápad než muž, ale neměla by mu to dát nijak najevo – v takovém případě jste totiž tým.

Svého muže nehodnoťte

Nemáte právo svého muže jakkoliv hodnotit či soudit, dávat najevo, že se mu něco nepovedlo, a podobně. Tím se z vás totiž stává otravná žena a o tu žádný nestojí. Zato poslušnou loutku, tu chce doma každý.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Svého muže nikdy nekritizujte, nehodnoťte, nezvyšujte na něj hlas. Prostě buďte poslušnáFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Vyvářejte mu, jak to jen jde

Žádný muž nebere jídlo na lehkou váhu, takže úkolem správné manželky je mu pořádně vyvářet. A to jídla, která chce on. Že to není váš styl, vaříte jinak, jíte něco jiného? Prostě se naučte vařit, co má rád!

Nikdy se na něj nezlobte

Ať udělal cokoli, nezlobte se na něj. Naopak, užijte si každou chvíli s ním. Že nestojí za nic? Ale no tak, každá vteřina s vaším úchvatným mužem přece za něco stojí.

Nestýkejte se s „problémovými“ ženami

Tedy přesně řečeno s ženami, které mají negativní postoj k manželství. Těžko říct, jaké ženy do téhle skupiny spadají. Možná všechny, které nedodržují tato zbožná pravidla? Anebo feministky? V 21. století asi všechny. Takže si budete muset vystačit jen se svým mužem, na kamarádky zapomeňte. Jen by vás zkazily!

Vítejte muže sklenkou vody

To je myšleno obrazně. Poselství je takové, že kdykoli (a v jakémkoli stavu) se muž vrátí domů, měla byste ho radostně přivítat. Protože jen do takového domova, kde je mu dávána radost z jeho přítomnosti dostatečně najevo, se muž bude rád vracet. V opačném případě půjde spíš než domů do baru nebo do vykřičeného domu. A to nemůže žádná slušná žena dopustit.

Chcete spokojené manželství? Tahle pravidla vám nepomohou. Zkuste ale třeba tyhle maličkosti, které posilují vztah. A jsou zadarmo!

Reklama

Související témata:

Načítám