Hlavní obsah

Jde uvařit jídlo v myčce, kávovaru nebo na žehličce?

Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Jak si připravit teplé jídlo, když máte jen omezené možnosti a třeba taková plotna chybí úplně? Není to taková věda, jak by se mohlo stát. Protože třeba vajíčka natvrdo zvládnete udělat v kávovaru a plněné tortilly na žehličce.

Článek

Jak si připravit teplé jídlo, když nemáte sporák a troubu, a navíc máte dost omezený čas? S takovou výzvou se museli poprat soutěžící v MasterChefovi. Krom napínavé podívané je to ale vlastně docela praktická zkušenost – za pomoci domácích spotřebičů totiž můžete vykouzlit teplou snídani, svačinu a konec konců i oběd.

Lidská vynalézavost je bezbřehá, zvlášť když ji pohání jeden z nejsilnějších motorů – hlad. Takže není divu, že existují návody, jak si udělat teplé jídlo jen s použitím kávovaru, žehličky nebo myčky na nádobí. Že to není možné? Dnes vás přesvědčíme o opaku.

Menu z překapávače

Že vás nenapadá nic, co byste kromě kávy a čaje mohli připravit v překapávači? Tak to vás musíme ujistit, že s ním zvládnete snídani, oběd i večeři. Sice to nejsou kdovíjaké hody, ale něco teplého to přece jen bude. Velmi snadno si v něm totiž uděláte ovesnou kaši, vajíčka natvrdo a zvládnete i polévku. Vyzkoušeli jsme vše a poradíme, jak na to.

Foto: Archiv redakce

Teplou ovesnou kaši nachystáte velice jednoduše – na dno nádoby nasypete vločky a necháte na ně překapat vodu. Stačí, když v teplé vodě zůstanou pět minut, pak je slijte přes sítko, abyste dostali pryč přebytečnou vodu. Dochuťte a můžete snídatFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Velmi podobně jako kaši nachystáte i instantní nudle. Můžete zvolit čínské rýžové i „kudrnaté“ vaječné. Vložte je do nádoby a nechejte na ně překapat vodu. Počkejte pět minut a můžete podávat. Nudle lze upravit jako polévku, ale klidně i jako hlavní jídlo – s vajíčkem, sýrem a šunkouFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Do nádoby překapávače vložte vajíčka a do zásobníku vlijte tolik vody, aby byla nakonec zcela potopená. Až voda na vejce překape, nastavte si časovač na sedm minut – tak dlouho je nechte v horké vodě, zatímco bude kávovar udržovat teplotu. Budou natvrdo s krásně vláčným žloutkemFoto: Archiv redakce

Křupavá snídaně na žehličce

Něco dobrého si můžete nachystat i za pomoci žehličky. Potřebovat budete ještě alobal a pečicí papír. Ukážeme vám hned dva recepty a postupy.

Foto: Archiv redakce

Postavte studenou žehličku na dvě vrstvy alobalu a vytvarujte ho podle ní do jakési „loďky“, která dnem kopíruje tvar žehlicí plochy. Žehličku nastavte na nejvyšší teplotu a vypněte napařování. Až bude zahřátá, otočte ji žehlicí plochou nahoru, položte na ni alobalovou misku a vložte do ní suroviny na volské oko se šunkou. Za dvanáct minut máte hotovoFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Nachystat si můžete i plněné tortilly. Kromě nich budete potřebovat sýr a šunku, přidat můžete i zeleninu. Tortillu položte na pečicí papír, nasypejte na ni sýr, šunku a případně další suroviny a zakryjte druhou tortillouFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Přes tortilly s náplní dejte vrstvu pečicího papíru a překryjte alobalem. Žehličkou nastavenou na maximální teplotu ho přežehlujte tak dlouho, až se sýr rozpustí a povrch tortilly bude zlatavý. Dobrou chuťFoto: Archiv redakce

Super zdravý pokrm z myčky

Na závěr jsme si nechali metodu vaření v myčce. Možná jste slyšeli, že se v ní dá s úspěchem zavařovat, ale vařit v ní by vám přišlo divné – zvlášť proto, že současně se normálně myje nádobí a samozřejmě používají i tablety a sůl. Je tedy zapotřebí zdůraznit, že zásadní u vaření v myčce je potraviny opravdu dobře zabalit do alobalu – a je jedno, jestli každou zvlášť, nebo formou „z jednoho hrnce“. Myčka funguje jako obří parní hrnec, takže i když se vám to nemusí na první pohled zdát, jde o zdravé a dietní vaření. Postup vám ukážeme na konkrétním případě.

Foto: Archiv redakce

Nachystat si můžete například rybu se zeleninou. Suroviny vložte do dvojité vrstvy alobalu a pečlivě zabalte, spoje utáhněte. Pak otočte a zabalte do další vrstvy alobalu. Znovu otočte a znovu zabalte. Je důležité, aby se k pokrmu nemohla v žádném případě dostat voda!Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Pokrm v alobalu vložte do myčky mezi nádobí, přidejte tablety či gel a zadejte oblíbený program. Na přípravu ryby stačí i ten krátký, tedy kolem 30 minut. Kdybyste chystali například lasagne, zvolte dlouhý cyklus. Mytí nechejte doběhnout i s vysušením, pak pokrm vyndejte, rozbalte a přendejte na talířFoto: Archiv redakce

Uznáváme, že tyto metody přípravy pokrmů jsou hodně netradiční, ale třeba vaření vajec v překapávači je šikovný způsob, pokud to chcete stihnout v ranním chvatu a nechcete hlídat kastrůlek s vodou, která může přetéct nebo se vyvařit… No a vaření v myčce zas nadchne ty, kteří rádi šetří čas i finance.

Co takhle zkusit třeba zavařit maso? Nemusí to být rovnou v myčce. 

Reklama