Hlavní obsah

Premiéru měly před 10 lety: Okresní přebor i Panství Downton

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní seriály se těší desítky let velké popularitě, diváci milují dávkované napětí a vývoj jednotlivých postav. Někdo se těší, co zase provede hlavní mrcha, jiný má raději trochu nadpřirozena. V roce 2010 měly premiéru historické kousky na pokračování i seriál o tom, co může způsobit virová epidemie.

Článek

Oscara dostala Králova řeč, zemřel herec Dennis Hopper (†74), oženil se zpěvák Robbie Williams (46) a herečka Sandra Bullock (55) se rozešla s nevěrným manželem a adoptovala miminko. Konala se zimní olympiáda ve Vancouveru, na trh byl uveden iPhone 4 a knihou roku se stala Dívka, která kopla do vosího hnízda od Stiega Larssona (†50). Psal se rok 2010.

A premiéru měla také spousta seriálů. Některé se vysílají dodnes, jiné měly jen jednu sérii, ale staly se kultovními, a některé byly sice původně určeny teenagerům, ale stalo se z nich i guilty pleasure dospělých.

Dokonalý svět

Seriál z prostředí módního časopisu Grace působil jako zjevení. Čeští filmaři se rádi zaměřují na příběh obyčejného člověka a spíš než přítomnosti, se věnují historickým námětům. Dokonalý svět byl nablýskaný a povrchní. Je to trochu kombinace filmu Ďábel nosí Pradu (2006) a seriálu Sex ve městě (1998–2004), ale v českém rybníčku. A jestli vyzdvihnout jednu z rolí, tak módní ředitelka Michelle v podání Jitky Čvančarové (42) byla nepřekonatelná.

Foto: Profimedia.cz

Role šéfredaktorky se ujala Tereza Brodská (52), oporu redakce Alžbětu hrála Jana Hlaváčová (82) a ambiciózní Michelle excelentně zahrála Jitka ČvančarováFoto: Profimedia.cz

Živí mrtví

Postapokalyptický americký seriál Živí mrtví (2010–2020) je založen na tom, že svět postihla virová epidemie a z většiny obyvatel se stali chodící mrtví. Pár lidí přežilo a pod vedením policisty Ricka se snaží najít bezpečné místo k žití. Vedle toho je seriál bohatý i na vztahové propletence – on totiž Rick sice najde svoji ženu a syna, ale o ty se už mezitím stará jeho někdejší parťák. Nastává boj o přežití.

Foto: Profimedia.cz

Skupina přeživších vedená Rickem Grimesem (Andrew Lincoln, 46) má co dělat, aby živým mrtvým uniklaFoto: Profimedia.cz

Cesty domů

Rodinné ságy jsou populární jak v knižní, tak seriálové podobě. A jednou takovou byly i Cesty domů (2010–2015). Jiří Adamec (72) režíroval předtím Pojišťovnu štěstí (2004–2010) a tento žánr mu sedl. Hlavním motivem je nepřátelství mezi dvěma lékařskými rodinami, které sahá až do temné minulosti. V čele jedné stojí kardiochirurg Rudolf Bernát (Alois Švehlík, 80) a hlavou druhé je internista Petr Kosík (Ladislav Potměšil, 74). Seriál měl 357 dílů a bylo v něm spousta napětí, nejen milostného.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejnapínavějších scén byla autonehoda, kterou způsobil Roman (Jan Dolanský, 42), když se s ním chtěla rozejít Soňa (Pavla Vitázková, 41)Foto: Profimedia.cz

Okresní přebor

Kdo by neznal geniální seriál z prostředí venkovského fotbalového mužstva SK Houslice, kterému po smrti trenéra Pepíka Hnátka začíná velet fotbalista tělem i duší Jirka „Jiřina“ Luňák. Ač měl seriál jen jednu sérii, stal se kultovním a deset let se nejen skalní fanoušci zdraví po vzoru ráčkujícího veterináře Ády „Dobjééj!“ a pějí „Zelená je tjáva, fotbal to je hja“.

Foto: Profimedia.cz

Nadšené amatérské fotbalisty si zahráli mimo jiné Ondřej Vetchý (58) a David Novotný (50)Foto: Profimedia.cz

Famílie

Oceňovaný seriál Famílie (2010–2015) je o rozvětvené rodině Bravermanových, kde tři generace žijí pod jednou střechou a řeší to, co všichni: lásku, výchovu dětí a práci. Seriál začíná, když se svobodná matka Amber (Lauren Graham, 53) se svými dětmi přestěhuje do rodného Berkeley za rodiči, třemi sourozenci a jejich rodinami. Mají se všichni dohromady rádi, ale umí se i pěkně pohádat, prostě famílie jako každá jiná.

Foto: Profimedia.cz

Lauren Graham se svojí seriálovou dcerou Amber (Mae Whitman, 31)Foto: Profimedia.cz

Prolhané krásky

Seriál Prolhané krásky (2010–2017) je sice původně určen mladým dívkám, ale tajně jsou na něm závislé i dospělé ženy. Děj se točil kolem školní krásky Alison, kterou všichni milovali a nenáviděli zároveň. Její čtyři kamarádky nevyjímaje. Jenže Alison je najednou mrtvá. Všem se vlastně tak trochu uleví, protože znala jejich tajemství. Ale život se jim nezklidní, o to se postará tajemná postava „A“.

Foto: Profimedia.cz

Prolhané krásky Emily, Aria, Spencer a Hanna (zleva: Shay Mitchell, 33; Lucy Hale, 30; Troian Bellisario, 34; Ashley Benson, 30)Foto: Profimedia.cz

Městečko Haven

Seriál Městečko Haven (2010–2015) se zpočátku jevil jako Akta X (1993–2018) na malém městě. Ale zatímco Mulder a Scully za svými UFO jezdili po všech čertech, agentka FBI Audrey a šerif Nathan měli všechny svoje lidi s problémy pěkně pohromadě. Během pěti sérií se postupně odhalovalo, kde se vzalo nadpřirozeno v Havenu, co je zač tajemná „stodola“ a jakou roli kdo hraje.

Foto: Profimedia.cz

Trojice hlavních aktérů odhaluje nadpřirozeno v Havenu (zleva: Lucas Bryant, 41; Emily Rose, 39; Eric Balfour, 43)Foto: Profimedia.cz

Panství Downton

Výpravný historický seriál Panství Downton (2010–2015) o rodině Crawleyových se odehrává na jejich panství, kde žijí po generace. Děj začíná zprávou o potopení Titanicu a během pěti sérií poznáváte jednotlivé členy rodiny a jejich tajemství. Dostanete se i do podzámčí, kde pracuje, žije, sní i intrikuje jejich služebnictvo.

Foto: Profimedia.cz

Hraběnku Violet Crawley si zahrála Maggie Smith (85)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám