Hlavní obsah

Čím se nechlubíte aneb Jaké jsou vaše guilty pleasure?

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Nezdravé mlsání, tajné slídění na sítích nebo ďoubání pupínků. Každý má nějakou guilty pleasure neboli provinilé potěšení. Činnost pro radost, kterou tají i před přáteli. Jaká je ta vaše radost, za kterou se stydíte?

Článek

Co mají taková provinilá potěšení společného? Jsou to věci nebo činnosti, které máme rádi, ale máme pocit, že je to hloupé, puberťácké, trapné, zvrhlé, ztráta času či peněz, ale nemůžeme si pomoct. Často se o nich nebavíme ani s nejlepšími přáteli, až tak vážně zostuzeni bychom se cítili.

Ale proč si ze sebe neudělat legraci a nepřiznat, že každý podvečer netrpělivě čekáme na nový díl Ulice nebo že doma chodíme v plyšovém overalu a hlasitě si zpíváme s Pavlem Horňákem? Až příliš nám záleží na tom, co si o nás myslí ostatní.

Každý z nás nějakou svoji guilty pleasure má a kdo tvrdí opak, tak má minimálně tři. A pokud vás to dělá šťastnými a nikomu tím neubližuje, nehledejte problém, kde není!

Padesát odstínů šedi

Oprah Winfrey (65) je jedna z nejpopulárnějších moderátorek a nejbohatších žen světa, inteligentní a sečtělá. Její guilty pleasure vás možná překvapí: Padesát odstínů šedi. Románová trilogie, která rozhodně nepatří mezi vrcholná umělecká díla, ale četly ji houfně ženy mladé i starší, vzdělané více i méně.

V čem je kouzlo knihy a proč to čtenářky nekřičí do světa? Chlap jako Christian se těžko hledá, ale chtěly by ho snad všechny. Jeho vztah s Anou plní představy o vzrušující první lásce. Kombinace romantiky a porna zkrátka táhne. Není každý den nálada na Dostojevského!

Selfie odborník

Dnes vám to opravdu sluší, to by chtělo selfíčko. Že je pořizování vlastních fotek sebestředné? Líbit se sám sobě a umět to přiznat, je i dospělé a zdravě sebevědomé. Lepší než neustále pištět, že vypadáte hrozně, a pak se divit, že nejste na jediné fotce z oslavy. Navíc opakování dělá mistra, takže vy po pár focení přesně víte, ze které strany vypadáte lépe, jak dát nohu, abyste rázem zhubli na fotce deset kilo, a kterým filtrem navodíte dokonalý pocit nenucenosti. Jen svoji on-line prezentaci neberte vážněji než to, jak působíte v reálu.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Posedlost selfie může být znakem narcismu, ale také zdravého sebevědomíFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Nezdravé jídlo

Od prvního pondělí v měsíci si dáváte závazek, že začnete jíst zdravěji, a jen přijde první vlčí hlad, jedete po dálnici nebo je toho hodně v práci, zabrousíte do fast foodu a domů si pak ještě koupíte mraženou pizzu? Má to tak spousta lidí a těch, kteří si skutečně chroupání řapíkatého celeru užívají, je naprosté minimum.

Důraz na zdravý životní styl je dnes enormní, takže většina mlsá tajně a vyčítá si to. Není to třeba, naopak si tu lžíci Nutelly nebo víno s chipsy dopřejte. Pokud se to neděje denně, je to zdravější než se stále stresovat životem bez cukru, lepku a dalších dobrot.

Ach ty pupínky

Už si jen vyčistím zuby a do postele... Počkat! Co je to na tom čele?! Změna plánu a jde se operovat, aby se z mini pupínku, viditelného jen pod lupou, stal do rána kráter, který opravdu nikdo nepřehlédne. Že je ďoubání doménou teenagerů, je naivní představa.

Víte, že se to nemá, že je to docela hnusné, ale pomoct si nemůžete. A klidně se do toho pustíte pět minut před odchodem na schůzku – co by přece lidi řekli na vaši nedokonalou pleť! Na to pozor, mačkáním se pleť krásnější nestane.

Foto: Dmitry Melnikov, Shutterstock.com

Vaše pleť to možná ani nepotřebuje, ale vás prostě to nípání bavíFoto: Dmitry Melnikov, Shutterstock.com

Ale to nemám nové!

Každá žena někdy stála před přetékající skříní a nešťastně skučela, že nemá co na sebe a chtělo by to vyrazit na nákup. Ještě před tím ale udělá šatníkový úklid a třídění, aby se neřeklo. Vyřadí mikinu z dětství a jedny šaty, do kterých nikdy nezhubne. Jenže partner nevidí tu skříň plnou nenositelného oblečení, on vidí jen spoustu oblečení.

Takže když pak vytáhne černý rolák a on se udiveně ptá, jestli je nový, ví, že jediná správná odpověď je: „Blázníš? Ten mám roky!“ A pokud je načapána s taškami, a nákupy nezapře, aspoň dělí všechny ceny dvěma. Lže pro klid v rodině.

On-line špiclování

Drbny v temných dobách bez internetu byly při špehování okolí odkázány na hrneček přitisknutý na zeď a schovávání se za záclonou. Dnes, v době sociálních sítí, nemusíte ani vstát z postele a hned ráno zjistíte, kdo přibral, kdo se rozhodně do roka a do dne nevdá a komu se nesplnil sen o spavých dětech. A že jste některé z „přátel“ viděli naposledy na vysoké? O to tu přece nejde!

Jde o dobrý pocit porovnávat se a imaginární on-line bitvu vyhrát. Nejhorší jsou ti málo aktivní nebo se soukromými profily. Nemají potřebu se chlubit, nedrbou, prostě nuda!

Dokud sledujete ostatní jen tak pro zábavu, je to v pořádku. Jen bacha, ať se to nestane posedlostí a jedinou náplní vašeho dne.

Jakou guilty pleasure tajíte vy? A víte, co tají muži před ženami?

Reklama

Související témata:

Načítám