Hlavní obsah

Přepadl vás v noci hlad? Těchto 6 jídel si můžete dát bez výčitek!

Foto: Profimedia

Noční hlad řešte zdravou vyváženou svačinou, žádným uzobávánímFoto: Profimedia

Reklama

Najíst se v noci je hlavně pro vyznavače zdravé dietní stravy ohromné tabu. Co když vás ale přepadne doslova vlčí hlad? Tělo volá po výživě, takže byste mu ji měli dát. Co můžete sníst bez výčitek?

Článek

Úplně na začátek je dobré si ujasnit jednu věc. Pokud vás o půlnoci nebo kdykoli těsně před spaním přepadne náhlý hlad, je to obvykle známka toho, že jste přes den nejedli správně. Každopádně stát se to může a určitě jste se s tím setkali už všichni.

„Je pochopitelné, že se to každému může jednou za čas stát, zkrátka přes den nestíháte a na jídlo tolik nedbáte. Nepravidelný režim vás dožene právě večer, kdy konečně zvolníte tempo a máte na jídlo čas. V tu dobu si uvědomíte, jak jste hladoví a většinou rychle sáhnete po něčem ne zcela vhodném,“ uvádí Ing. Hana Málková ze společnosti STOB – stop obezitě a dodává: „Nicméně, vždycky se dají najít nějaké přijatelnější ,rychlovky‘.“

Samotná zelenina nestačí

Často bývá doporučováno dát si v případě nočního hladu trochu zeleniny. Ta ale není úplně dostačující svačinou. „Dát si samotnou zeleninu, když máte hlad, pravděpodobně nezvládnete. Samotná zelenina vás totiž nezasytí a bude trvat 15 až 20 minut, než mozku dojde, že jste jedli. Mezitím ovšem sníte i jiné věci, abyste se zasytili,“ vysvětluje Ing. Martin Škába, výživový poradce kliniky Mediestetik.

Po čem tedy sáhnout?

Foto: Profimedia

Připravte si třeba řecký nebo kozí jogurt se semínkyFoto: Profimedia

První pomoc: kokosový tuk

Stačí jedna lžíce kokosového tuku a je rychle po hladu. „Tvoří ho takzvané LCP tuky, které se využívají jako okamžitý zdroj energie a mají zasycující efekt,“ říká Martin Škába. Pokud vás představa tuku na lžičce odrazuje, můžete si dát dvě lžíce kokosových vloček nebo různých kokosových chipsů. Ve složení na obalu musí být ovšem napsán pouze 100% kokos. Takový výrobek je bohatý i na vlákninu a nerozhodí vám hladinu inzulinu v krvi.

Dietářská klasika: rajčata s mozzarellou

Hodně častá večeře dietářek je prověřená klasika, které se nedá nic vytknout. „Když je na talíři zelenina, mozzarella nebo kousek kozího sýra či vajíčko nebo tempeh, je to správně,“ uvádí Martin Škába s tím, že je také dobré přidat do jídla dýňový, lněný nebo konopný olej, respektive zdroje omega-3 kyselin.

Bílý jogurt, ale ne bez tuku

V případě jogurtů sáhněte po kvalitních kozích nebo řeckých, které mají kolem 10 procent tuku. K tomu přidejte lžičku dýňového nebo konopného oleje, nasypte rozemleté lněné semínko a zeleninu. „Takové jídlo má tuky, bílkoviny i vlákninu a je to vyvážený pokrm i z hlediska poměru omega-3 mastných kyselin,“ říká Martin Škába. Nezapomínejte, že tuky potřebujete dokonce i při hubnutí!

I ovoce je povoleno

Večerní tabu na ovoce je už také dávno překonané pravidlo. „Když má někdo chuť na sladké, klidně ať si dá ovoce, ale je opět potřeba ho doplnit bílkovinami a tuky,“ radí Martin Škába. Můžete třeba zkombinovat půlku banánu spolu se semínky nebo mandlemi, případně trochou bílého jogurtu.

Foto: Profimedia

Můžete si dát i ovoce, ale vždy ho doplňte i nějakou bílkovinou a tukyFoto: Profimedia

Rýžový chlebíček nikdy ne samotný

Ve snaze sáhnout po něčem super dietním si spousta žen vybere populární pufaný chlebík. Ten ale podobně jako zelenina není dostačující svačinou. Navíc představuje pouze sacharidy. Když si večer takový chlebíček dáte, hladina krevního cukru stoupne a kvůli tomu můžete přibrat.

Proto doplňte rýžový nebo kukuřičný chlebíček zeleninou, kouskem kozího sýra nebo vajíčka, můžete výjimečně i šunku, ale pouze bez dusitanových solí a konzervantů. Velmi vhodné jsou i zdroje rostlinných bílkovin, například avokádo.

Z masa jedině rybu

Večer, potažmo v noci, byste měli být opatrnější hlavně s masem, které tělo déle zpracovává. „Za vhodnou se dá označit asi jedině ryba, která je lehce stravitelná. Takže když si dáte pár sardinek, tresku, pstruha, tak to tolik nevadí,“ vysvětluje výživový poradce Martin Škába s tím, že co se ryb týče, stejně je nanejvýš vhodné dát si je před devátou večer.

Když dostanete v noci hlad, co si dáte?

Reklama

Načítám