Hlavní obsah

Mámy z Ukrajiny: příběh čtyř uprchlic, které u nás našly nejen bezpečí, ale i práci

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Na den matek, který se v Česku slaví právě dnes, je dobré si vzpomenout nejen na tu svoji, ale i na ženy z Ukrajiny, které musely utéct před válkou. A většinou to jsou právě matky s dětmi. Víme, jak jim pomoci!

Článek

Den matek je dnem, kdy se vzdává pocta maminkám, většinou květinou či nějaký milým dárkem. Co takhle letos zvolit trochu netradiční způsob, dárek, který potěší dvojnásob? Nejenže udělá radost vašim maminkám, ale potěší a pomůže i ženám z Ukrajiny, které k nám utekly před válkou, mnohé samozřejmě i se svými dětmi. Aby se o sebe mohly postarat, je pro ně důležitá především práce, kterou často nacházejí i v kosmetických a kadeřnických salonech. Dopřejte si u nich například dokonalou manikúru, nový sestřih či upravené obočí a můžete se také s celou rodinou najíst.

Anna (24), Anna (34), Ludmila (42) a Ilona (50) mají podobné osudy, přestože to jsou ženy různých generací. Všechny se sešly v Česku, kde našly azyl před válkou na Ukrajině, kde ještě donedávna vedly vcelku poklidný i úspěšný život. Měly ale štěstí a s pomocí druhých se docela rychle postavily na vlastní nohy. Našly především práci, která je pro ně v současné situaci velmi důležitá. Jsou za ni nesmírně vděčné, jsou precizní a vždy vás přivítají s úsměvem. Jsou většinou zaměstnané na dohodu v různých salonech, které si našly na sociálních sítích, některým pomohli jiní, kteří je ubytovali u sebe doma i v kempu. Všechny ovšem čekají na jediné, až válka skončí, aby se mohly vrátit v klidu domů.

Krásné nehty od Ludy

Ludmila (42) pochází z Kremenčuku, což je město v nížině na levém břehu Dněpru a přicestovala do Prahy se svými dcerami – s pětiletou Mášou a třináctiletou Milanou. Cestovala vlakem přes Moldavsko a Polsko zhruba 14 dní, než našla střechu nad hlavou kousek od Prahy u Lucie Nachtigalové. Tu možná znáte ze sociálních sítí, kde píše svůj Deník fejsbukové matky. Ta jí pomohla najít lékaře, umístit děti do školky a školy i sehnat práci. V barrandovském salonu Fit Ateliér má nyní na starosti manikúru, které se věnovala rovněž doma, kde vedla školení. Luda se však nebojí žádné práce, a tak když může, chodí uklízet. „V salonu jsem velmi spokojená, neboť mi majitelka vyjde časově vstříc. Občas se stane, že Máša ráno hodně pláče, a musím ji místo do školky vzít s sebou,“ říká Ludmila, se kterou v salonu pracuje i další Ukrajinka Anastassia, která vede hodiny pilates a baletu.

Foto: Pavla Drlíková

Ludmilu jsme zastihli při práci v salonu Fit Ateliér i dcerkou Mášou, která ten den nechtěla do školky a usedavě plakala, až si ji mamka vzala do práceFoto: Pavla Drlíková

Trendy obočí od Anny

Nejmladší Anna (24) pochází z Oděsy, kde zůstal její manžel. Živí se jako brow artistka, neboli specialistka přes obočí. Je špičkou ve svém oboru a vedla i různé lektorské kurzy. Rovněž získala spousty ocenění za svou práci na ukrajinských a mezinárodních šampionátech i veletrzích krásy. Z Ukrajiny nejprve nechtěla vůbec odejít, ale všichni jí řekli, ať na nic nečeká.

Anna se vydala nejprve do Moldavska, nakonec však přicestovala do Prahy, kde pracovala už její maminka, která se živí úklidem, a u níž bydlí. Úklid vyzkoušela zpočátku i Anna, ale pak si přece jen řekla, že zkusí štěstí spíše ve svém oboru, neboť si s sebou zabalila i své pracovní nástroje. Nyní ji tak najdete v RE: Beauty studiu, kde se postará o vaše obočí. Na svém Instagramu, kde má přes 19 tisíc sledujících, podporuje známé, aby se nebáli jít do cizí země a začít pracovat. Také pomáhá lidem s útěkem například do Moldavska.

Foto: Eva Malúšová

Anna je profík ve svém oboru a vykouzlí vám v salonu Re: Beauty studio krásné obočí, například pomocí nitíFoto: Eva Malúšová

Na vlasy k Iloně 

Práci ukrajinským ženám dala i síť francouzských kadeřnických salonů Franck Provost. V pobočce ve Slovanském domě můžete narazit na šikovnou kadeřnici Ilonu (50), která pochází z Charkova, kde měla také svůj kadeřnický salon. V Praze nyní žije se svou patnáctiletou dcerou, která je doma často sama a má on-line výuku, neboť končí 9. třídu. Iloniny rodiče sice zůstali na Ukrajině, ale přestěhovali se dál na západ, kde nejsou tolik v ohrožení. Pomáhá jim tam Ilonin bratr, který rovněž dobrovolničí a shání ubytování dalším uprchlíkům. Ilona nyní hledá v Praze vlastní byt, ale situace není jednoduchá.

Foto: Pavla Drlíková

K Iloně chodí do salonu Franck Provost nejen Češky, ale i cizinci, umí totiž i italskyFoto: Pavla Drlíková

Anna má svůj salon v kempu

Ani Anna (34) na nic nečekala a vzala situaci do svých rukou. Před válkou našla své útočiště s dalšími asi 40 ženami a dětmi z Ukrajiny v kempu Řevnice ve středních Čechách. Má s sebou 4 děti, přičemž když pracuje, má je na povel nejstarší syn. Anna měla na Ukrajině svůj salon a nyní si v kempu vybudovala provizorní koutek v útulné maringotce, kde přijímá zákazníky. A pokud si uděláte za Annou výlet, rovnou si v kempu dejte i něco dobrého. Další ženy tam totiž vaří v místním bistru ukrajinská jídla. Přesný provoz bistra najdete na jejich facebookových stránkách.

Foto: Archiv Anny

Anna má svůj malý salon nyní v maringotce; archiv kempu v ŘevnicíchFoto: Archiv Anny

POMOC UKRAJINĚ

* Chcete pomáhat? Ověřené informace, jak na to, najdete v článku Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

* Máte v okolí lidi, kteří k nám prchli před hrůzami války? Nasměrujte je na Manuál pro Ukrajince, kde hledat pomoc. Poskytuje informace, jak je to s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

* Nabízíte pomoc, nebo ji sami potřebujete? Podívejte se na on-line tržiště Pomáhej Ukrajině. Významné pomáhající organizace tu koordinují nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala co nejlépe k potřebným.

* Hledáte pomoc právníka, psychologa, terapeuta, překladatele či sociálního pracovníka? Nabídku odborníků zdarma najdete na stránkách YOUkraine.live.

Každý občas prožívá těžké chvíle, ale to, co potkalo Ukrajince, je opravdu zlé. Chcete jim pomoct? Podívejte se, kam můžete poslat peníze a kde můžete nabídnout ubytování uprchlíkům.

Reklama

Načítám