Hlavní obsah

Z Ukrajiny utekla i dvojnásobná mistryně světa v thai boxu: o strastiplné cestě do bezpečí i strachu

Foto: archiv Lenky Bartákové

Foto: archiv Lenky Bartákové

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během jedné chvilky se jí zcela změnil život. Opustila rodnou Ukrajinu, nechala tam své blízké a jen s dvou a půl letou dcerkou se vydala do bezpečí. Cesta, na které jim mnohokrát šlo doslova o život, trvala šílených pět dní. Teď jsou Vikktoria (31) a malá Maya tady, v bezpečí, ale co prožívají, si lze jen těžko představit.

Článek

O Vikktorii z Ukrajiny a Češce Lence Bartákové (41), která se jí v podstatě od začátku války snaží pomoci, jsme již psaly. Bylo to před pár dny, kdy se marně snažila několik dnů dostat do vlaku, který by ji odvezl ze Záporoží. Vše se ale nakonec vyvinulo úplně jinak a její pětidenní cesta za bezpečím nabrala jiný směr.

Život, jaký znala, je pryč

Když jsem Vikktorii poprosila, aby mi řekla něco o svém životě na Ukrajině před válkou, rozplakala se. „Omlouvám se, můj život, moje rodina, všechno mi strašně chybí,“ říkala mezi vzlyky.

Vikktoria žila se svou matkou, bratrem a jeho rodinou v Záporoží, v průmyslovém městě na jihovýchodě Ukrajiny. V tom Záporoží, kde před několika dny, v době, kdy tam Vikktoria ještě byla, ruská vojska nesmyslně ostřelovala tamní jadernou elektrárnu. „Tam jsem se narodila, prožila celý svůj život,“ říká Vikktoria, která teď tráví nejvíc času se svou dcerkou Mayou.

Před tím se věnovala sportu a dosáhla v něm velkých úspěchů. Je dvojnásobná mistryně světa v thai boxu a v K1, pyšní se v Ukrajině (a také v Bělorusku a Rusku) velmi ceněným titulem Mistr sportu světové třídy. Trvalo 10 let tvrdé práce, mnoho zápasů a závodů, než ho získala. V poslední době pracovala jako trenérka.

To vše je ale pryč. „V den, kdy vypukla válka, jsem byla s Mayou na cestě do Kyjeva, kde pracuje můj manžel. Že je válka, jsem se dozvěděla ve vlaku,“ derou se opět Vikktorii do očí slzy.

Foto: archiv Vikktorie

Vikktoria je dvojnásobná mistryně světa v thai boxuFoto: archiv Vikktorie

Nejhorších 5 hodin jejího života

V Kyjevě ten den strávila pět hodin a sama říká, že to bylo nejhorších pět hodin jejího života. S manželem a dcerou byli schovaní ve sklepě, protože na nebi neustále lítala vojenská letadla, padaly bomby, houkaly sirény. Pak se sebrali a vydali se zpět do Záporoží.

I tam byla panika, zmatek, v ulicích se pohybovali diverzanti. „Chtěli jsme odtamtud hned odejít, ale moje matka to odmítala, tak jsem ji nejdřív musela zabezpečit. Nakoupit jí dostatek jídla, různé věci, které bude potřebovat k přežití, ke schovávání a podobně,“ popisuje mladá žena. Její muž musel nastoupit do armády a teď bojuje za svobodu Ukrajiny. Zatím je prý v pořádku, ale strach o něj má samozřejmě nepřetržitě.

Foto: archiv Lenky Bartákové

Vikktoria a její malá Maya, snímek je z doby, kdy byl na Ukrajině ještě mírFoto: archiv Lenky Bartákové

Nasedla do auta k cizímu muži

Když zařídila vše potřebné, rozhodla se vydat na cestu, jejíž cíl byl dost nejasný. Možnost jet vlakem se nakonec ukázala jako zcela nemožná, několik dní po sobě se Vikktorii s dcerkou nedařilo dostat se přes davy lidí ani do nádražní budovy, natož do vlaku. „A tak, i když původně odmítala jet autem, protože na silnicích se opravdu hodně střílí, jí nic jiného nezbylo,“ říká Lenka Bartáková (41), u které našly mladá Ukrajinka s dcerou azyl.

Nakonec nasedli Vikktoria s Mayou, kamarádkou a jejím synem a ještě s jednou cizí ženou do minibusu neznámého muže a vydali se na strastiplnou cestu. Jeli několik dní, každý den kousek, na noc vždy hledali úkryt. „To bylo šílené. Jednou se schovali v kostele, jindy našli nocleh u nějakých známých. Třeba v Umani (město ve střední Ukrajině, asi 210 km od Kyjeva pozn. red.) neustále lítaly bomby, letadla shazovala další a další, prostě hrůza,“ líčí Lenka Bartáková, která byla s Vikktorií po celou dobu v kontaktu.

To nejhorší ale mělo teprve přijít. V Ternopilu v západní části Ukrajiny cesta minibusem skončila a Vikktoria nevěděla, jak pokračovat dál. Lenka ale zkontaktovala na Facebooku skupinu, která dokázala neuvěřitelné. „Jsou to neskuteční frajeři, říkají si Unlimited Freedom Ritchie a jezdí přímo na Ukrajinu a dostávají odtamtud lidi do bezpečí. Přes ně jsem se dostala k nějaké paní na Ukrajině, která mi slíbila, že pro Vikktorii s dcerou pošle auto. Ale i tak to bylo hrozné, samozřejmě ty lidi neznáte, nevíte, kdo to je, napadá vás i to, jestli holkám neublíží. Tři dny jsem nespala, ale nakonec to dobře dopadlo,“ dodává Lenka.

Vikktoria se dostala na polské hranice, kde ji už vyzvedl Lenčin manžel s kamarádem. A ve středu brzy ráno je přivezl k nim domů, kde teď našli Vikktoria s Mayou i její kamarádka Xenie s šestiletým synem útočiště.

Foto: archiv Lenky Bartákové

Vikktoria s Mayou jsou nyní v bezpečí, krátkými procházkami se matka snaží vrátit své holčičce pocit, že je vše v pořádkuFoto: archiv Lenky Bartákové

Poděkování Čechům

Vikktoria si nyní musí vyřídit potřebné dokumenty, ale jak opadá strach o holý život, přichází nápor všech ostatních děsivých emocí. „Nemohla jsem tam zůstat kvůli dceři, ona je moje všechno, můj celý život. Musela jsem ji dostat do bezpečí,“ pláče Vikktoria. Zároveň je ale paralyzovaná strachem o svou maminku, která zůstala v Záporoží, bratra, který se snaží dostat svou rodinu alespoň na západ Ukrajiny, kde je o něco bezpečněji, a manžela, který je v armádě a bojuje.

Stále doufá, že válka brzo skončí. „Chci se vrátit, Ukrajina je moje vlast, miluju Ukrajinu. Prosím všechny Rusy, aby se nebáli, aby nevěřili Putinovi, opravdu zabíjí, vraždí obyčejné lidi. Oni můžou válku zastavit,“ apeluje na ruské občany.

Dokud ale bude v Česku, chce si tu najít práci. Je ochotná dělat cokoli, ale samozřejmě ideální by bylo, kdyby se mohla věnovat tomu, co doopravdy umí – tedy thai boxu a trénování. Pomoc v podobě prostor a zázemí jí již nabídlo TKBC Praha v Daily Fitness v Europarku ve Štěrboholích. Teď se bude Vikktorie snažit najít klienty, kterým by mohla nabízet soukromé trenérské lekce thai boxu, K1 nebo kondiční tréninky.

Problém je, že nemá žádné potřebné sportovní vybavení (helmu, rukavice, tejpy, chrániče holení a zubů, thaiboxerské trenýrky, sportovní tričko), vše nechala na Ukrajině. Kdyby jí byl někdo ochoten pomoci, bude šťastná. „Jsem vděčná za každou pomoc, které se mi tady dostalo, Češi jsou neuvěřitelní. Chci všem moc poděkovat, ani nevím, co říct,“ dodává opět plačící Vikktoria.

Foto: archiv Lenky Bartákové

Dětské hřiště, nad kterým nelétají ruské bomby? Pro Vikktorii a Mayu nyní zázrakFoto: archiv Lenky Bartákové

POMOC UKRAJINĚ

* Chcete pomáhat? Ověřené informace, jak na to, najdete v článku Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

* Máte v okolí lidi, kteří k nám prchli před hrůzami války? Nasměrujte je na Manuál pro Ukrajince, kde hledat pomoc. Poskytuje informace, jak je to s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

* Nabízíte pomoc nebo ji sami potřebujete? Podívejte se na on-line tržiště Pomáhej Ukrajině. Významné pomáhající organizace tu koordinují nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala co nejlépe k potřebným.

* Hledáte pomoc právníka, psychologa, terapeuta, překladatele či sociálního pracovníka? Nabídku odborníků zdarma najdete na stránkách YOUkraine.live.

Reklama

Související témata:

Načítám