Hlavní obsah

Příběh Magdalenky (7): Modřinky po těle odhalily leukemii!

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Těžkou ránu zasadil osud přesně před rokem rodině paní Veroniky, která vychovává s manželem tři děti. Nejstarší Magdalence diagnostikovali lékaři leukemii. Od začátku pomáhají i Dobří andělé.

Článek

Bylo to nečekané. Přesně před rokem šla paní Veronika s mladší dcerou Rozárkou na tříletou prohlídku k dětské lékařce a vzala s sebou i starší, tehdy šestiletou Magdalenku, protože se jí trochu zanítilo oko. Navíc byla poslední dobou hodně unavená, pobledlá a na těle se jí objevilo několik výrazných fialových modřin.

„Paní doktorka na nic nečekala a okamžitě Magdalenku poslala na odběr krve. Nazítří nás informovala o velmi alarmujících výsledcích a ještě tentýž den jsme byli přijati na Kliniku dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Motole,“ popisuje paní Veronika, jak se vše seběhlo.

Osudový verdikt: akutní leukemie

„V nemocnici to šlo ráz na ráz, nejdříve udělali doktoři odběr krve, pak odběr kostní dřeně a stanovili diagnózu, která byla šokující: akutní lymfoblastická leukemie,“ doplňuje manželku pan František s tím, že od té doby se pro rodinu mnohé změnilo. Magdalenka už v nemocnici zůstala a paní Veronika tam s ní často pobývala, a tak péče o druhou dceru Rozárku a dnes už skoro dvouletého Fanouška zůstala na tatínkovi a na babičkách.

Dceřině nemoci musel pan František přizpůsobit i svou práci – farmaření: „Má práce je v této situaci do jisté míry výhodou. Pracuji převážně doma na statku, a mohu si proto úkoly časově rozvrhnout tak, abych se mohl o děti postarat. Jsou ale období, kdy jsem třeba týden pracovně na cestách, a pak zůstane vše na manželce a babičkách. Celkově se ale samozřejmě nemohu své práci věnovat tak jako dřív.“

Foto: Archiv rodiny

Rodina vychovává tři děti: Magdalenku (7), Františka (1) a Rozárku (4) (zleva)Foto: Archiv rodiny

Léčba je náročná

Magdalenčina léčba trvá už rok a je opravdu náročná. „Lékaři mohou na základě výsledků průběžných odběrů kostní dřeně zvolit ze dvou způsobů léčby leukemie. Postupují buď podle standardního protokolu, nebo takzvaného high risk. V našem případě to bohužel byla druhá varianta, která je o poznání delší a především náročnější, co se týče vedlejších účinků, možných komplikací i následné regenerace. V rámci léčby jezdíme na plánované bloky chemoterapie a pokaždé, když je nutná hospitalizace, jsem samozřejmě v nemocnici s Magdalenkou,“ vysvětluje maminka Veronika.

Foto: Archiv rodiny

Magdalence diagnostikovali před rokem leukemiiFoto: Archiv rodiny

Oslabená imunita a upravená strava

Jedním z následků náročné léčby je i oslabení imunity nemocné holčičky. S tím se samozřejmě pojí další opatření, která se týkají celé rodiny. Magdalenka nesmí do kolektivu, měla by se vyhnout i hromadné dopravě, návštěvě kina či nákupního střediska. Stejně tak nesmí za zvířaty ze statku, za kterými dříve chodila každý den.

Problém také je, když onemocní Rozárka nebo Fanoušek. Nejlepší řešení pak je Magdalenku, nebo naopak mladší sourozence, přestěhovat na chvíli k babičce. „I běžná viróza by mohla průběh léčby zkomplikovat nebo přinejmenším značně prodloužit. I z toho důvodu jsme nechali z příspěvků Dobrých andělů oběma mladším dětem doplnit nepovinná očkování,“ vysvětluje pan František.

Foto: Archiv rodiny

Některé dny tráví Magdalenka v nemocnici, kde bývá i s maminkouFoto: Archiv rodiny

Roušky znají důvěrně

Součástí dodržování přísných hygienických podmínek je i nízkobakteriální strava, v rámci níž musí být vše vakuované, tepelně opracované či termizované. V případě teplých jídel pak čerstvě uvařené a co nejrychleji spotřebované. Například z ovoce a zeleniny může holčička pouze druhy, které jsou chráněné kůrou či slupkou – ta se pak musí před zpracováním odkrojit až centimetr do hloubky. Navíc je nutné používat roušky, antibakteriální gely a dezinfikovat celý dům.

Foto: Archiv rodiny

Vyučování zatím probíhá domaFoto: Archiv rodiny

Magdalenka se učí doma

V září nastoupila Magdalenka do první třídy. Bohužel však mezi děti stále nemůže, a tak nezbývá než se učit doma nebo v nemocnici. Aktuálně užívá řadu léků a absolvuje předposlední blok chemoterapie. „Léčba leukemie je dlouhá, běžně trvá dva roky. První rok intenzivní léčby, tedy té náročnější části, budeme mít, jak pevně věříme, brzy za sebou. Poté nás čeká fáze udržovací, v rámci které bude probíhat léčba v domácím prostředí. Doufáme, že chemoterapii bude Magdalenka brát už jen v tabletkách. Těšíme se, že se náš režim o trochu zvolní a budeme zase blíž k normálnímu rodinnému životu,“ doufá maminka.

Po ukončení léčby čekají Magdalenku ještě pravidelné kontroly. Prvních pět let je nejkritičtějších. Pokud se nemoc v této době nevrátí, bude si moci rodina oddechnout.

Foto: Archiv rodiny

Magdalenka teď prožívá náročné období, ale pomáhají i Dobří anděléFoto: Archiv rodiny

Za pomoc jsou vděční

Hned na začátku léčby byla rodině nabídnuta pomoc nadace Dobrý anděl. Znamená to pro ně, že každý měsíc získají finanční příspěvek od dárců, ze kterého hradí doplatky léků, zdravotní pomůcky, jako jsou například roušky nebo jednorázové rukavice, častou dopravu do nemocnice i běžný chod domácnosti. „Dobrým andělům děkujeme za pomoc, vážíme si jí. Jsme vděční už jen za ten pocit, že na to nejsme sami a máme možnost se naplno věnovat Magdalence a jejím sourozencům,“ shodují se manželé.

Dobří andělé pomáhají

V České republice nyní dárci pravidelně pomáhají celkem 616 onkologicky nemocným dětem a jejich rodinám – 229 z nich přijala nadace Dobrý anděl do systému pomoci loni. Pomáhat je jednoduché, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz/registrace. Výši příspěvku si může zvolit každý dárce podle svých finančních možností. I malý příspěvek pomůže vykouzlit úsměv na tváři a rodině těžkou situaci o něco ulehčit.

Reklama

Načítám