Hlavní obsah

Lidem s rakovinou může pomoci onkojóga

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Onkologické onemocnění rozhodně nemusí znamenat, že se soustředíte pouze na svou nemoc a budete doma na gauči čekat, co přinesou další dny. Psychický i fyzický stav pacienta může pomoci zlepšit jóga, která je přizpůsobená přímo pro lidi s rakovinou.

Článek

Jóga dokáže ulevit po psychické i fyzické stránce a rozhodně to neplatí jen u zdravých jedinců. Pro osoby s rakovinou jsou určené speciální jógové lekce: onkojóga. Duševní pohoda má totiž pozitivní vliv na uzdravování fyzického těla.

Jóga jako podpůrná péče při rakovině

Jóga samozřejmě nikomu rakovinu nevyléčí, může být však součástí podpůrné péče. Jejím cílem není jen protažení, ale i relaxace a zklidnění. Umí pomoct třeba vytížené podnikatelce, která se dosud neuměla uvolnit a odpočívat, ale vážná nemoc to od ní vyžaduje. „Zlepšení psychického stavu a uvolnění napětí může přispět k zdárné léčbě onemocnění i zlepšení celkové kondice,“ potvrzuje vliv jógy praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Cílem onkojógy je celkové uvolnění a zmírnění stresu i úzkostíFoto: fizkes, Shutterstock.com

Lepší spánek, silnější imunita a méně bolestí

„Hlavní cílem onkojógy je koncentrace na fyzické možnosti těla spojené s dechem, získání celkové rovnováhy, poskytnutí správného vedení dýchání a tím zvýšení vitální kapacity plic, zpevnění ochablého svalstva a flexibilita, obnovení energie a odolnosti či vytrvalosti pro další léčbu a vytváření pozitivního náhledu na život,“ jmenuje specialistka na onkojógu Denisa Koubková z Domu jógy.

Cvičení pomáhá zmírnit únavu, stres i emoční labilitu. Přínosné je také zlepšení nálady a problémů se spánkem, s nimiž se lidé s rakovinou často potýkají a které negativně ovlivňují proces léčení.

Z výzkumu zveřejněného v odborném časopise Indian Journal of Palliative Care například vyplynulo, že jóga může vést k snížení hladiny kortizolu, což vede k omezení citlivosti na bolest a posílení imunity. To všechno jsou věci, které mohou člověku s rakovinou hodně usnadnit život.

Důraz se klade zejména na dech a na meditační část. „Důležitou součástí praxe jsou dechové cviky a relaxace. Jde o procítění energie uvnitř těla. Cvičení je jemné, nenáročné a hodně se odehrává vsedě nebo vleže,“ vysvětluje Denisa Koubková.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jóga naučí pořádně dýchat, zklidnit se a relaxovatFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jaká jsou rizika onkojógy

Přestože má jóga při rakovině mnoho pozitivních účinků, rizika existují. Cvičení by nemělo být příliš obtížné, aby nemocného nevyčerpávalo, protože choroba i léčba představují velkou zátěž a energie nebývá mnoho. „V onkojóze by měl člověk praktikovat jen ásany, ve kterých se cítí dobře, a vynechat prvky, na které v té chvíli nenajde dost síly,“ upozorňuje Eva Juráková, fyzioterapeutka Lékařského domu Praha 7.

Noste si vlastní pomůcky

Pozor je třeba dávat například po operaci prsu, kdy žena nedokáže tolik zvednout ruce. Obezřetní by měli být také lidé s rakovinou kostí, kterým hrozí větší riziko zlomenin. Řídnutí kostí může být i jedním z vedlejších účinků chemoterapie. Situaci komplikuje i oslabený imunitní systém – při skupinové lekci jsou pacienti náchylnější k chycení infekcí, proto se vyplatí nosit si vlastní podložku. Cvičení konzultujte s instruktorem, ošetřujícím lékařem a po operaci i s chirurgem.

Reklama

Načítám