Hlavní obsah

Pro kočičí (ne)znalce: Otestujte své vědomosti z říše šelem

Foto: Kutikova Ekaterina, Shutterstock.com

Foto: Kutikova Ekaterina, Shutterstock.com

Reklama

Milovníci zvířat se snad odjakživa dělí na dva tábory. Jeden upřednostňuje psy a ten druhý pasuje do role nejoblíbenějšího mazlíčka bez zaváhání kočku. Ať už se řadíte k jakémukoliv družstvu, udělejte si kvíz a otestujte své znalosti ze světa kočičích šelem.

Článek

Nejoblíbenější plemena možná poznáte na první pohled, ale věříte si i ohledně těch, o kterých se příliš nepíše? Za malou chvíli se dozvíte, zda existuje vlkodlačí kočka nebo kolik kilogramů váží ta největší.

1. Začněme zlehka. Pod první hádankou se totiž ukrývá jedno z nejpopulárnějších kočičích plemen vůbec. Díky mohutné stavbě těla a kulaté hlavě bývají jeho zástupci často připodobňováni k plyšovým medvídkům, na nějaké chování v náručí je ovšem neužije. Tito peciválové dobře snáší samotu, ale pozor, mají sklony k obezitě! Už víte, o kom je řeč?
Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock.com
2. Některé chovatelské organizace toto plemeno sice neuznávají, lásku veřejnosti si ale získalo. Jeho čtyřnohé reprezentanty charakterizuje především roztomilý soví vzhled, který má na svědomí genová mutace. Ouška se koťatům s požadovaným genem sklápí až po třech týdnech od narození, v dospělosti mohou trpět nejrůznějšími záněty. Jak se tento mazlík nazývá?
Foto: Andrey Tairov, Shutterstock.com
3. Jsou známí tím, že pokud je vezmete do náruče, uvolní veškeré svalstvo a stane se z nich hadrová panenka. Klidná, mazlivá povaha z nich činí dokonalé lidské parťáky. Protože ale vyhledávají společnost, je lepší mít v domácnosti alespoň dva. Pokud se je rozhodnete chovat, zásobte se dostatkem odchlupovacích válečků. Dlouhá huňatá srst bude všude. Jde o…
Foto: Serita Vossen, Shutterstock.com
4. Pravým opakem jsou naháči, s nimiž se sáhodlouhému vyčesávání vyhnete obloukem. Kvůli absenci srsti by tito tvorové se vzhledem mimozemšťana neměli trávit příliš času venku, a to ani v létě. Ačkoliv se jedná o zaryté teplomilce, jejich kůže se může od sluníčka snadno spálit. Aktivně vyhledávají společnost svého páníčka a rádi si schrupnou v posteli. Koho máme na mysli?
Foto: Borkin Vadim, Shutterstock.com
5. Patří mezi nejstarší a zároveň nejinteligentnější plemena a nudu? Tu od ní nečekejte. Vynalézavá dobrodružka vyžaduje aktivní rodinu, která se jí bude náležitě věnovat. Naučí se chodit na vodítku i aportovat, ale pokud jí nebude dopřán dostatek pozornosti, žádné závěsy před ní nejsou v bezpečí. Jak se kočka s hebkou králičí srstí nazývá?
Foto: Korovina Anastasia, Shutterstock.com
6. Je na čase představit vám opravdového velikána kočičí říše. Dospělí samci mohou vážit až 12 kilogramů, a tak není divu, že spíš než zvíře domestikované připomínají divokou lesní šelmu. Ostatně na rysí podobnost upozorňují i štětinky na ouškách, které mají tito elegáni společné. Povaha toho, o němž mluvíme, je ale přítulná, skoro stejně jako psí. Uhádnete naši hádanku?
Foto: OksanaSusoeva, Shutterstock.com
7. Sprinter mezi domácími kočkami dokáže běžet rychlostí až 50 kilometrů za hodinu, a přestože jeho původ sahá dle nálezů na starověkých malbách až do 3000 let před naším letopočtem, odkud je, vám prozradit nemůžeme. Rodnou zemi má ve svém jméně. Rád pozoruje okolí z vyvýšených míst, vyhledává lidskou společnost a snadno se učí. Jak se skrvnité plemeno nazývá?
Foto: MDavidova_shutterstock, Shutterstock.com
8. Nejvznešenějšího zástupce domácích koček poznáte podle zelených očí a trojúhelníkového tvaru obličeje. Štíhlá elegantní postava předurčuje jejího nositele k ladným pohybům, které by mu mohla závidět nejedna modelka. Hrdě vzhlížející mazlíčci oproti svým kolegům takřka nelínají a o jejich srst není třeba příliš pečovat. Poznáte, jaké plemeno je na fotce?
Foto: Svyatoslav Balan, Shutterstock.com
9. Jedná se o mladé plemeno, které zdaleka neuznávají všechny mezinárodní organizace, není jednoduché jej sehnat, a když už se vám to podaří, musíte počítat s pořádně vysokou pořizovací cenou. Díky svému unikátnímu zbarvení vypadá stejně jako malý tygr, k nebezpečné šelmě má však hodně daleko. O koho jde?
Foto: Kutikova Ekaterina, Shutterstock.com
10. Pokud jste se s ním ještě nesetkali, možná byste ho při prvním seznámení identifikovali coby bájného tvora z hororových pohádek. Není divu, že se mu v kočičím světě přezdívá vlkodlak. Tento přítulný tvor si vás získá nejen unikátním vzhledem, ale především svou milou a zvědavou povahou. Jak se říká oddanému mazlíčkovi, který vás bude doprovázet na každém kroku?
Foto: danilobiancalana, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám