Hlavní obsah

Pro věčné dietářky: 8 nejlepších a 8 nejhorších potravin, které musíte znát

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Reklama

Každá dieta, při které trpíte hladem, je předem odsouzena k neúspěchu. Vydržíte ji držet nanejvýš týden, pak vás chytne vlčí hlad a během hodiny bude lednička poloprázdná. Dá se vůbec zvládnout hubnutí bez pocitu hladu? Zaměřte se na tyto potraviny!

Článek

Stačí, že se při dietním režimu musíte vypořádat s chvílemi, kdy vás začnou honit chutě a mlsná. Když se připojí i skutečný hlad, pravděpodobnost vašeho úspěchu se sníží na minimum.

Vůbec ale neplatí, že při hubnutí, nebo při dodržování udržovacího jídelníčku, musíte mít hlad. Stačí vědět, které potraviny dokážou na dlouho zasytit, a po kterých naopak přijde hlad velmi rychle.

Fígl zvaný glykemický index

Dosud nejpoužívanější metodou, jak rozlišit „hladové“ a naopak sytící potraviny, je určení glykemického indexu. Každá potravina má svůj glykemický index (GI), který označuje, jakou rychlostí se po konzumaci daného jídla vstřebá cukr do krve. Čím vyšší je hodnota GI, tím rychleji dojde ke vzestupu hladiny cukru v krvi, a tím dříve dostanete po jídle hlad.

Potraviny se podle glykemického indexu dělí na potraviny s vysokým, středním a nízkým GI. Vysoký GI je nad 70, střední hodnota se pohybuje od 55 do 69 a nízký je nižší než 55. Z logiky věci je pro vás výhodné pravidelně do jídelníčku zařazovat potraviny s nízkým GI, které dokážou zasytit na delší dobu.

Obecně si ale pamatujte, že každé jídlo by mělo obsahovat nějaké množství bílkovin. Když sníte například mrkev, která má nízký GI, pořád musíte brát v úvahu, že je to velmi nízkokalorická potravina. Na určitou dobu vás zasytí, ale zázraky čekat nemůžete. Pokud si ale k mrkvi dáte například sýr cottage, tedy bílkovinnou složku, bude se jednat o solidně složenou odpolední svačinku, díky které bez problému vydržíte do večeře.

Ještě než se pustíte do vyhledávání glykemického indexu potravin, který snadno najdete na internetu i v knihách o výživě, pomůžou vám dva následující seznamy.

Foto: denio109, Shutterstock.com

Těstoviny jsou oblíbené, ale zasytí jen na krátkou chvíliFoto: denio109, Shutterstock.com

8 potravin, po kterých rychle dostanete hlad

Tyto potraviny a jídla vám moc dobrou službu neudělají. To neznamená, že je nesmíte jíst vůbec. Jen je dobré vědět, že po nich dostanete hlad až příliš rychle...

  • Nízkotučné jogurty - to, že mají málo tuku, není z hlediska glykemického indexu rozhodně výhoda. Výrobci do nich navíc ve snaze vylepšit chuť přidávají značné množství cukru.
  • Bílé pečivo - bílé toasty, rohlíky, croissanty, ale i pouze obarvené kaiserky a další podobné pečivo představují jen prázdné kalorie
  • Bílé těstoviny - další výrobek z bílé mouky, který vás na dlouho nezasytí
  • Džusy - klasické balené džusy nedodají tělu zdaleka tolik cenných živin jako celé ovoce, zato jsou velkým zdrojem cukru
  • Müsli tyčinky a sladké cereálie - je v nich spousta cukru a často i nevhodných trans tuků, dejte raději přednost čistým ovesným vločkám a ořechům
  • Sušenky a oplatky - vždycky bude lepší variantou čokoláda, která má alespoň trochu solidní procento kakaa, sušenky tělu nepřinesou skoro nic
  • Slané krekry - slané krekry, tyčinky a podobné pochutiny nemají v jídelníčku moc smysl, jako večerní zobání zvolte radši oříšky
Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Luštěniny jsou skvělou volbou pro váš jídelníčekFoto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

8 potravin, které vás na dlouho zasytí

Následujícím potravinám začněte dávat šanci častěji. Jsou zdravé a zasytí na dlouho.

  • Luštěniny - čočka jakékoli barvy, fazole nebo třeba hrách, to všechno jsou levné a velmi vhodné potraviny
  • Houby - všichni vášniví sběrači teď mají další motivaci, houby mají velmi nízký glykemický index
  • Zelená zelenina - brokolice, hlávkový salát, zelí, chřest, cuketa... všechny doporučujeme
  • Ořechy a semínka - výborné zdroje zdravých tuků, po kterých jen tak hlad nedostanete
  • Sušené ovoce - má překvapivě hodně vlákniny a tím i dobré sytící vlastnosti, dávejte přednost tomu nedoslazovanému
  • Jablka a hrušky - lokální plody, které mají taktéž dost potřebné vlákniny, špatnou volbou nejsou ale ani citrusy
  • Hořká čokoláda - jako vždy myslíme tu, která má alespoň 70% kakaa
  • Vajíčka - výborná potravina plná bílkovin a dalších cenných látek, dopřejte si je i mimo snídani

Míváte často hlad?

Reklama

Související témata:

Načítám