Hlavní obsah

Proč dávat křídu do koše na prádlo aneb Co všechno dokáže věc za pár korun?

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Kdysi u školní černé tabule nesměla chybět křída. V době interaktivních pomůcek už její sláva opadla, ale doma byste ji měli mít i dnes. Křída stojí pár korun, nezabere moc místa a má nečekaně mnohostranné využití.

Článek

Školní křída je psací pomůcka nejčastěji bílé barvy. Tradičním tvarem je tenký kvádr, ale jistě znáte i válečky seříznuté do špičky v rozmanitých odstínech. Menší balení šesti kusů přijde sotva na dvacku a koupíte ho v každém papírnictví. A jestli máte děti, zvláště holčičky, určitě nějakou krabičku kříd vlastníte. Vždyť panák na chodník se maluje dodnes.

Z čeho se křída vyrábí

Zastavme se u materiálu, ze kterého jsou křídy vyrobeny. Ta s názvem „školní“ je z velké části tvořena vápencem (uhličitan vápenatý, možná ho znáte coby plavenou křídu), který se nadrtí, umele a nakonec spékáním vytvrdí. Křídou pak lze psát bez velkého prášení a lámání a v domácnosti využijete její schopnost nasát pachy nebo mastnotu.

Pro umělecké kreslení se používají pastely, u nichž je měkkost a prašnost naopak výhodou a jsou ze síranu vápenatého, který se jen suší vzduchem, což mu zajišťuje dostatečnou vlhkost. Obsahují velké množství pigmentů, bývají v pestrých barvách a můžete je využít právě pro obarvení čehokoli.

Mastné skvrny dovedou potrápit

Obložený chlebíček nebo hamburger je pochoutka, ale dovede natropit i spoustu nepříjemností. Co si třeba počít s koženou kabelkou či bundou pokapanou majonézou? Ubrouskem okamžitě odstraňte, co se dá, a doma mastnou skvrnu co nejdříve posypte nastrouhanou školní křídou. Nechte působit přes noc. Semiš pak vykartáčujte, hladkou kůži přetřete vlhkým hadříkem. V případě nutnosti opakujte. Podobně bílý prášek pomáhá od zašlé mastnoty na límcích pánských košil s tím rozdílem, že poslední fází je klasické vyprání.

Foto: Jakub Jurdič

Přirozená mastnota rukou se nejčastěji podepíše na uchách kabelek. Zvláště u světlejších odstínů dojde ke ztmavnutí, které vyřeší právě křída. Postupujte podobně jako při odstraňování mastných skvrn Foto: Jakub Jurdič

Máslo nebo olej však mohou „řádit“ i v kuchyni. Při šlehání těsta či majonézy se může stát, že potřísníte stěnu. Není-li na ní obklad ani omyvatelný nátěr, změní se malá kapička během chvilky v mastnou skvrnu. Důkladně ji přetřete křídou, aby vznikla silná vrstva, a mastnotu do ní nechte vsáknout. Pak křídu otřete papírovým ubrouskem a v případě potřeby celý proces zopakujte.

Foto: Jakub Jurdič

U bílé stěny není problém s hledáním správného odstínu křídy Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Křída působí na jemné šmouhy doslova jako korektor Foto: Jakub Jurdič

A ještě jednou maskování nehod na stěně. Tentokrát půjde o šmouhy na bílém podkladu. Vzniknou snadno – stačí přelít květiny a voda stékající z parapetu po sobě zanechá stopu. Jemné šmouhy mohou vzniknout i neopatrným zacházením s žehlicím prknem anebo děti jen tak šermují štětcem od barvy… A je to. I tady pomůže stará školní pomůcka – fleky křídou prostě překreslíte. Když nepomůže jedna vrstva, zkuste za chvíli nanést další. Výrazná skvrna možná nezmizí úplně, ale rozhodně bude méně bít do očí.

Dámská záležitost

Foto: Jakub Jurdič

Stačí jen malý kousek křídy a o stříbro bude postaráno Foto: Jakub Jurdič

Stříbro se poslední dobou opět dostává na scénu. Aby vám šperky zůstaly dlouho hezky lesklé a nečernaly, umístěte do krabičky či šperkovnice malý kousek křídy. Bude nasávat vlhkost a udržovat klenoty stále hezké. Kdysi to babičky dělaly se stříbrnými příbory a, světe div se, fungovalo to.

Zápach zmizí jedna dvě

Foto: Jakub Jurdič

Koš na prádlo také žádá péči Foto: Jakub Jurdič

Ať už máte koš na prádlo umístěný v koupelně, nebo třeba v ložnici, čas od času se z něj line opravdu nepříjemný odér (že by byl partner nebo syn včera na fotbale?). Vezměte starou silonovou ponožku či podkolenku, dejte do ní pár kříd, zavažte na uzel a přihoďte ke špinavému prádlu. Tahle nepatrná vychytávka pohltí pachy a značně vám tak usnadní život.

Barvy nejen na vlasy

Foto: Jakub Jurdič

Zní to možná neuvěřitelně, ale domácí barvení vlasů skutečně zařídí umělecké pastely a jejich pigmentyFoto: Jakub Jurdič

Po loňské šedé je letos trend pastelových tónů vlasů. Jestli se nechcete pouštět do žádných velkých změn, jen na jeden večer zazářit v zajímavém účesu, pak zvolte křídu, respektive umělecké suché pastely (pozor, neplést s olejovými). Vyberte zářivý odstín, najemno nastrouhejte a prášek prsty naneste na pramínky vlasů, které chcete obarvit. Raději si na to navlékněte jednorázové rukavice a barvení provádějte nad umyvadlem nebo velkým táckem, který se pak dá opláchnout.

Nanášení na vlhké vlasy je snadnější, ale následným fénováním nebo kartáčováním hodně prášku opadá, takže chcete-li výraznější odstín, aplikujte na suché vlasy ve skoro finální fázi účesu. Barvy se zbavíte snadno: klasickým šamponem a vodou. Ovšem u blondýnek s jemnými vlasy mohou výrazné pigmenty úplně zmizet až po několika umytích.

Postrach všech mravenců

Foto: Jakub Jurdič

Struhadlo na parmezán nebo muškátový oříšek se hodí i na křídu Foto: Jakub Jurdič

Boj s těmito domácími otrapy je nekonečný, zvláště v panelácích, kde mohou rejdit po celém domě. Babských rad, jak s nimi zatočit, je nespočet, ale pokud jste jich už pár zkusili a jste zoufalí, tady je další recept. Vysledujte cestičky, kudy k vám přicházejí – nejčastěji to bývá buď škvírou kolem oken, nebo stoupačkami. Inkriminované místo obkružte křídou. Podle rad ze starých knih by to mělo stačit, ale na základě zkušeností je lepší tyto nakreslené linie zdůraznit posypáním nastrouhanou křídou. Nechte ji tam několik dní a pozorujte, co se děje. Mravenci tyto hranice nebudou chtít překročit a vy budete mít vyhráno.

Znáte i nějaké další fígle s křídou? 

Reklama

Načítám