Hlavní obsah

Proč jsou muži, kteří mají děti, tak sexy?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Revoluce v seznamování! Mužům, kteří mají děti, se to na poli flirtování a navazování vztahů dost zjednodušilo. Z jakých důvodů jsou právě moderní tatínci tak sexy a jak se jim v dnešní době říká?

Článek

Sedíte v parku na lavičce a rozhlížíte se okolo. Vedle vás si hraje nějaký tatínek se svým synem, opodál má polední pauzu perfektně oblečený, ale vyčerpaný manažer, který se při pohledu na vás letmo usměje. Který z těchto dvou mužů vám bude sympatičtější? Souboj sympatií pravděpodobně vyhraje taťka věnující se svému dítěti. Je totiž cool, trendy a sexy. V jakém slova smyslu?

Síla a mužnost v kombinaci s něhou

Postup, jak si na sociálních sítích obstarat co nejvíc lajků, je velmi prostý. Stačí, aby celebrity, jako je bývalý anglický fotbalista David Beckham (45), americký zpěvák Adam Levine (41) nebo australský herec Chris Hemsworth (36) zveřejnili momentku, jak tlačí dětský kočárek nebo drží v náručí své ratolesti, a o úspěch je postaráno. Zvlášť ženy se rozplývají. Šmarjá, to je tak sladké, říkají! A neplatí to jen pro celebrity.

Otcovství je zkrátka v kurzu, což potvrzují i poznatky profesorky anglického jazyka a kultury Angely Smith z anglické Sunderlandské univerzity. Ta tvrdí, že pryč jsou dny autoritářských otců, kteří do rodiny neinvestují víc, než je nezbytně nutné. Dnes společnost obdivuje muže, kteří dokáží přijmout a ukazovat svoji emocionálnější otcovskou stránku.

Foto: Profimedia.cz

Dnešní tatínci jsou emocionální a komunikativní. Pro vývoj jejich dětí je to skvěléFoto: Profimedia.cz

DILF – otcové k pomilování

Moderní táta má vypracovanější postavu než měl jeho táta, je upravený, starostlivý a působí důvěryhodným dojmem. A co víc, vyjadřovaná něha vůči potomkovi v kombinaci s odhalenými bicepsy dámy skutečně burcuje.

Rády si totiž představují, jak se tatínci se stejnou péčí, jakou věnují juniorům, starají o jejich blaho. Však taky tahle sexualizace otcovství vedla ke vzniku termínu DILF (Dad I'd Like to Fuck), což je v překladu tatínek, s kterým bych se ráda vyspala, a týká se mužů mezi 30 a 50 lety. Asi nepřekvapí, že termín se stal populární i na některých pornografických portálech (nejčastější ženské erotické fantazie).

Proč chtějí ženy boháče

Americký sexuolog Justin Lehmiller, který se tímto tématem zabývá na svém blogu, objasňuje, že dle evoluční teorie jsou ženy přitahovány k partnerům s přístupem ke zdrojům a se schopností podporovat potomstvo. Proto se nad fenoménem DILF vůbec nepodivuje, nicméně i tak si domněnku v praxi ověřil.

600 heterosexuálních žen a fotografie muže ve věku 45 let. Nic víc. Účastnice jeho výzkumu hodnotily atraktivitu toho muže, přičemž půlce byl popisován jako jedinec mající dvě děti a druhé půlce jako bezdětný. DILF získal větší sympatie než muž bez závazků a ženy uvedly, že mají zájem nejen o seznámení, ale i o dlouhodobý sexuální vztah.

Citlivých otců přibývá

Když totiž věřily, že je muž otcem, považovaly ho za spolehlivého, starostlivého, sympatického a emočně schopného jedince. Jediná výhoda na straně bezdětné fotografie představovala více společenských příležitostí, ale ani to ženy nepřitahovalo tolik jako představa pečujícího muže.

Justin Lehmiller následně poukázal na to, že emocionalita je obvykle považována téměř výhradně za ženskou kvalitu a není součástí tradičních mužských ideálů. Ve společnosti, která si váží maskulinity, je prý příjemné a povzbuzující potvrdit, že muži mohou vyjadřovat své pocity a emoce, aniž by si v očích žen nějak uškodili.

Krátce řečeno, ženy mohou být sexy, přestože mají děti, ale muži jsou sexy právě kvůli tomu. Je to pro vás překvapení?

Reklama

Načítám