Hlavní obsah

Tajné zbraně, které zlepší všechny vaše vztahy

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Reklama

Recept na štěstí, zdraví a spokojené manželství? Existuje. Stačí se inspirovat prastarými programy, které s trochou píle uspějí i v moderním světě technologií, stresu a spěchu. Nebo snad nechcete, abyste milovali a byli milováni?

Článek

Někdy jsou ty nejjednodušší věci zároveň i nejúčinnější. A platí to i ve vztazích. Jeden příklad za všechny? Před rokem 1960 zaujali obyvatelé městečka Roseto v Pensylvánii vědce z Lehigh University. V porovnání s okolními městy zaznamenávalo jen zlomek srdečních chorob a kolapsů. Navíc všichni tamní lidé udávali, že žijí velmi spokojeně.

Prastará magie štěstí a lásky

Vědce šokovalo, že nikdo neměl speciální stravu, nepodstupoval léčbu ani alternativního charakteru, nikdo denně necvičil ani nedodržoval nějaké zvláštní rituály. Jediné, co obyvatele spojovalo, byly silné vztahy. Roseto, které má dnes podle posledního sčítání lidu 1 567 obyvatel, bylo obydlené především přistěhovalci z jižní Itálie, kteří byli schopni zachovat rodinné tradice staré země.

Domácnosti tvořily celé generace, takže pod jednou střechou spali rodiče, prarodiče, strýcové, tety i sourozenci. Vědci tak dospěli k závěru, že dobré vztahy, které lze s trochou šikovnosti budovat i v moderním světě, přispívají nejen k obecnému štěstí, ale zároveň potlačují srdeční choroby. Chcete také takhle čarovat? Stačí mít tři tajné zbraně, o nichž se italští přistěhovalci zmínili.

1. Investujte čas a energii do životů ostatních

Ať už chcete silnější manželství, hlubší přátelství, nebo užší pouto s rodinou, zásadní roli hraje empatie. Jenže být empatický znamená být zranitelný, a proto se tolik lidí tváří odtažitě. Mají strach, že odkryjí své srdce! Jenže nejde právě o tohle? Americký psycholog Les Parrott tvrdí, že zranitelnost je nakažlivá: když se jeden člověk otevře a zpřístupní, druhý se začne cítit bezpečněji. Vzniká zpětná vazba.

Proto je třeba partnerovi, kolegovi, zaměstnavateli nabídnout pomoc a pracovat jako tým. Kdy naposledy jste udělali něco takového? Skutečná investice do vztahů podporuje emoční vazby a odtud se vlastně bere láska. „Všimla jsem si, že jsi tu včera byla přesčas, Soňo. Ráda ti pomůžu, ať dnes můžeš z práce odejít o něco dřív.“ Jak prosté!

2. Hodnoťte situace až na druhý pohled

Slovo je jen slovo, neublíží. Ten, kdo tohle řekl, neměl všech pět pohromadě. Většina obvinění, zlosti i nadávek vzniká v afektu. Jenže nechat se ovládat vztekem a stresem není pro vztahy ani pro zdraví zrovna to nejlepší. Protějšek vám posekal bylinkovou zahradu, o kterou pečujete už dlouhé týdny? Ano, je to mrzuté, ale co když to byla nehoda? Než mu pěkně vyčiníte, zhluboka se nadechněte a dejte mu prostor, aby vám to vysvětlil. Scéna je to poslední, co oba potřebujete.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Vstřícnost a empatie jsou prima, ale musí vás na to být víc. Sami svět nespasíteFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

3. Realizujte nejen vlastní sny

Naše životní cíle a sny přicházejí v mnoha tvarech a velikostech, ale všechny mají jedno společné: vytrvalost. Možné je vše, co si dokážete představit, i když vám zrovna teď přijde, že je těžké udržet si motivaci. Jděte svým snům naproti, vizualizujte je, zapojte do nich blízké okolí a buďte nápomocní přání ostatních. S dětmi, manželem nebo dobrým sousedem (a proč vlastně ne?) se navzájem motivujte. A také si udělejte test, jaká je vaše životní role.

Za každý splněný krok se odměňte a hned získáte další emoční náboj, který vás popožene kupředu. Vnímáte to? Jeden člověk podporuje druhého. Nepřehlíží ho, není mu lhostejný, ale naopak užitečný. Všechno je to totiž jen v lidech, kteří mají vztahy a lásku vždycky jen ve svých rukou.

Reklama

Načítám