Hlavní obsah

Proč jsou si zamilovaní partneři tak často podobní?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkali jste se a zamilovali. To je báječná věc! Jeden pro druhého máte pochopení a víte, že partner poskytuje oporu vám a vy zase jemu. Taky jste dospěli k určitým kompromisům a snažíte se, aby se život vás dvou sladil. Možná už máte i společné názory a plány. Čekali byste ale, že se milenci přizpůsobuje i vaše podoba?

Článek

Protiklady se prý přitahují jen ze začátku, kdy je člověk řízen spíš sexuálními pudy než rozumem. Při výběru dlouhodobého partnera nám však obecně imponují vlastnosti, které máme my sami. Zajímá nás, zda má potencionální protějšek podobné postoje, hodnoty, vzdělání, popřípadě náboženské vyznání. Podvědomí ví, co dělá!

Dřívější výzkumy dokázaly, že čím víc se nám partner osobnostními rysy, tedy tak nějak lidsky podobá, tím jsou šance na dobrý vztah vyšší. Vlastnosti, jež nám jsou známé a jsme s nimi obeznámeni, totiž považujeme za atraktivní a pro zachování rodu i bezpečné. A svůj k svému platí i co se týče vzhledu.

Nejvíc se líbíme sami sobě

Když v rámci jedné skotské studie heterosexuální účastníci hodnotili přitažlivost souboru fotografií obličeje, nestačili se výzkumníci z Univerzity v St. Andrews divit. Na fotografiích byly vlastní tváře dobrovolníků, ovšem digitálně proměněné na druhé pohlaví. To však účastníci experimentu nepoznali, prostě jen svou vlastní proměněnou tvář hodnotili jako nejatraktivnější ze všech! Možná jste si toho sami všimli, že když se dva milují, mají nápadně podobnou strukturu obličeje.

Vědecky o šestém smyslu

Výzkumníci z kalifornské Stanfordovy univerzity, jejichž výsledky publikoval odborný časopis Nature, učinili následujíc pokus. Asi šedesátce lidí předložili 500 fotografií různých mužů a žen (každého zvlášť), kteří se nedávno brali. Vzorek vybraných měl čistě na základě své empatie a šestého smyslu odhadnout, kdo ke komu patří.

Je to s podivem, ale drtivá většina z reprezentativního vzorku účastníků odhalila skutečné páry a vysvětlila to tím, že jsou si ti dva podobní. Zkrátka a dobře, životní partneři se vzájemně fyzicky kopírují více než kteříkoli jiní dva náhodně vybraní jedinci.

Foto: Rido, Shutterstock.com

V dlouhodobém partnerství se často rysy obou mění směrem k větší podobnostiFoto: Rido, Shutterstock.com

Podmínka? Musíte se mít rádi

Nejde ale jen o to, že jsme přitahováni podobnými jedinci. Zní to trochu jako sci-fi, ale odborníci tvrdí, že rysy muže i ženy se mohou v dlouhodobém vztahu měnit směrem k větší podobnosti. Pokud jsou na sebe partneři naladění, mají o sebe vzájemně strach a sdílejí další emocionální stavy, mohou zvýšit svoji fyzickou podobnost. Jestli toužíte po důkazu, vyzkoušejte si malý osobní experiment.

Vezměte svoji fotografii a vedle postavte tu partnerovu. Možná objevíte podobné vzory vrásek okolo úst a očí. Jeden druhému jste se vzhledově přizpůsobili. A pokud ne, není to důvod k zoufání. Ve vztahu jde přeci o mnohem důležitější věci než o podobnost.

Vydrží vám vztah?

Teorii o podobnosti využívají v praxi mnohé seznamky. Věřte však, že jakkoli jste si vzhledově podobní, štěstí vám to samo o sobě nezaručuje. Podstatné je, jestli se vzájemně milujete, máte o sebe strach, sdílíte spolu dobré i zlé a umíte spolu správně komunikovat. To je pro rozvoj a funkčnost vztahu důležitější než cokoli jiného.

Reklama

Načítám