Hlavní obsah

5 typů sexuální osobnosti. Koho máte v posteli a kdo jste vy

Foto: Malysheva Liudmyla, Shutterstock.com

Foto: Malysheva Liudmyla, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Potkali jste někoho, s kým si v posteli rozumíte? Pak máte obrovské štěstí! Sexuální osobnosti si totiž nemusejí sednout, což milence předurčuje k problémům. Dá se z toho nějak elegantně vybruslit? Záleží, koho máte doma a co od milování vyžadujete!

Článek

Každý má nějakou sexuální osobnost a její typ a podstata je klíčem k harmonii mezi milenci. Když si totiž navzájem porozumíte, máte mnohem méně problémů než většina ostatních párů. Téměř všichni sexuální terapeuti mají své vlastní verze těchto osobností, a to včetně známé britské sexpertky Tracey Cox. Jak právě ona lidi pod peřinou charakterizuje?

1. Dobrodruh 

Dobrodruh je vzrušující a svůdné stvoření, které milence rádo okouzluje i šokuje. Má kbelík sebevědomí, dostatek jistoty a nadšení. Klidně si pustí porno a objedná erotickou pomůcku jako překvapení. Nesnáší pravidla a je kreativní, proto si může rozumět i s milenci, kteří mají průměrnou, nebo dokonce nízkou sexuální touhu – pak plní roli tahouna a aktéra.

Největší problém: Nevýhoda je, že za každou cenu touží po dokonalosti (v ložnici i mimo ni). Bývá náročný, od partnera vyžaduje technickou zdatnost, chvílemi jej ovládá ego a sobeckost a příliš se spoléhá na sexuální rekvizity. Bojí se, že když je odloží, kouzlo sexu se vytratí.

2. Kliďas

Opatrný a kooperativní, laskavý a velkorysý, a to hlavně ze začátku milostného vztahu. To je kliďas. Mívá potíže s komunikací, nerad se baví o sexuálních problémech a jak jde čas, v posteli se stává předvídatelným. Často má větší radost z poskytování rozkoše než z jejího přijímání. Klidně se na hodinu usadí v partnerově klíně a baví se u orálního sexu, aniž by si jedinkrát postěžoval na bolesti krku.

Největší problém: Mívá potíže s vyjádřením vlastního potěšení. Nesnáší konfrontaci, málokdy říká, co se mu nelíbí, a výtky dusí v sobě, což často vede k problémům s vyvrcholením nebo vzrušením. Měl by se přinutit soustředit se na vlastní pocity a víc se otevřít.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Najdete se v některé charakteristice, nebo jste originál, který se odborníkům nevejde do tabulek?Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

3. Romantik

Romantik sex považuje za prostředek k vyjadřování lásky. Fyzické uvolnění a další benefity milování staví až na druhé místo a spíš se soustředí na emoční výhody tělesného spojení. Orgasmus je? Super! Orgasmus není? No a? Je chápavý a tolerantní. Přistoupí i na roušky při sexu.

Největší problém: Velké lpění na milostných scénářích, dlouhá předehra, splynutí duší. Samo o sobě je to fajn, ale kárat milence za to, že se do očí nedívá dostatečně dlouho, je trochu příliš. Chce to trochu spontánnosti!

4. Klasik

Klasik je šťastný, když má všechno včetně emocí pod kontrolou. Z překvapení a změn je nesvůj, vlastně ho stresují a děsí. Nová poloha, pomůcka, postup? Jen to ne! Předvídatelný sex, který se řídí osvědčeným vzorem, je klasikova představa o sexuální nirváně. I proto dosahuje orgasmu jen pomocí jedné dvou osvědčených technik.

Největší problém: Klasik se cítí ohrožen a uražen, když po něm chce milenec něco nového. Aspoň někdy by měl vystoupit z komfortní zóny a stejně jako romantik udělat něco bláznivého.

Foto: Aloha Hawaii, Shutterstock.com

Udělat občas něco bláznivého nemusí být v posteli na závaduFoto: Aloha Hawaii, Shutterstock.com

5. Strašpytel

Milování ho nebaví, ve spojitosti s ním cítí úzkost a je mu trapné říct, že se z něj neraduje jako ostatní. Strašpytel je obvykle pod tlakem, má strach z výkonu a nezřídka trpí nízkou sebeúctou. Někdy se sexu dokonce vědomě vyhýbá, protože nechce selhat. Raději se proto uspokojí masturbací.

Největší problém: Zůstává i v toxických vztazích a hraje roli oběti. Sex vykonává z donucení a slouží svému milenci. Tím prohlubuje vlastní frustraci, aniž by vyhledal odbornou pomoc.

Co když jste každý jiný?

Harmonie je vzácná, i když má člověk tendenci být přitahován k protikladům a nevědomky se tak pokouší o rovnováhu. Jste-li s milencem každý z jiného těsta, nezoufejte. Trik spočívá v porozumění přirozeným preferencím a zálibám toho druhého a učení se od sebe navzájem. Je to sice dřina, ale kdo chce, kompromis si vždycky najde. Proč stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko?

Reklama

Načítám