Hlavní obsah

6 chyb, které děláme při výběru životního partnera

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U kamarádky hned poznáte, kde dělá chybu. Opět se zakoukala do toho nepravého, který je jen dalším sobeckým hezounem, nebo se nechává až příliš ovládat tikáním biologických hodin. Proč se ale nedaří najít toho pravého vám, to vám tak jasné není. Možná že i vy děláte při výběru životního partnera stále stejné chyby!

Článek

Jedno z nejzásadnějších životních rozhodnutí děláte při výběru životního partnera. Vždyť s tím člověkem chcete být minimálně po zbytek života! Teoreticky samozřejmě víte, jak by měl vysněný muž vypadat, ale do praxe se to ne vždy převádí snadno. Možná se dopouštíte některé z následujících chyb, které vás pořád dokola ženou do náruče toho nepravého. Anebo vůbec nikoho... Poznáváte se v něčem?

1. Vybíráte podle vzhledu

Tak jako jíme i očima, také partner vás nejprve zaujme svým vzhledem. Je samozřejmě důležité, aby vás muž fyzicky přitahoval, ale nemělo by to být při uvažování o vaší společné budoucnosti to zásadní. Výrazně důležitější by měla být partnerova osobnost, věrnost a to, zda máte od života stejná očekávání. Stavět vztah především na přitažlivosti je krátkozraké, životní partner by vám měl nabídnout mnohem víc než bezchybný chrup, široká ramena a husté vlasy.

2. Jdete na to moc rychle

Vždy jste snila o manželství, dětech a teď si nemůžete pomoct a každého muže, kterého potkáte, zkoumáte, jaký bude otec? Netlačte na pilu! Pokud nechcete, aby vaše rychlá láska brzy skončila, zpomalte a dopřejte si dost času na vzájemné poznávání. Vztah by měl projít několika fázemi, aby byl stabilní a pevný, tak se to nesnažte uspěchat jen proto, že vám tikají biologické hodiny.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Vypadá, že má potenciál. Jestli budou mít naše děti jeho nos, tak budu jen rádaFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

3. Měníte partnera či sebe

Vztahy jsou určitě o kompromisech a jen velmi nepravděpodobně se s vaším milým shodnete vždy a na všem. Občas je třeba, aby jeden z vás ustoupil a možná slevil z nároků. Ale nemělo by to být v zásadních věcech a neměli byste se snažit měnit sebe nebo jeho. Pokud cítíte, že jste tlačena někam, kde vám není dobře, promluvte si o tom. A stejně tak se nesnažte vy modelovat do vysněného ideálu vašeho muže.

Pokud zjistíte, že se názorově rozcházíte v opravdu důležitých věcech, dobře si promyslete, zda má společná budoucnost smysl. A nezkoušejte přesvědčit sama sebe, že si to třeba časem sedne. Pokud vám řekne, že nikdy nechce děti a jeho vášní je exotické cestování, zatímco vy jich chcete pět a na výlet jedete tak maximálně na Karlštejn, není čas ztrácet s ním čas a naopak je lepší se rozloučit. Stejně tak pokud jste akční městská holka a on sní o návratu k rodičům na malou vesnici.

4. Dáte na ostatní

Předem rodiči domluvené sňatky už naštěstí v našich zemích nefrčí, ale tlak okolí stále dokáže výběr životního partnera ovlivnit. Mamince a tatínkovi se nemusí každý váš muž líbit a mohou dávat najevo svou nelibost. Odjakživa vám vtloukali do hlavy, že chlap se musí hlavně postarat a nosit domů peníze, a vy jste se přitom zamilovala do umělce s hlavou v oblacích? Nedivte se, že je to rozhodilo. Vy se ale zviklat nedejte. Vaše rozhodnutí je jen vaše, tak si na něm trvejte.

A pak je tu obecný názor, že od určitého věku byste už měla být pod čepcem, protože to tak prostě má být. Nenechte se vystresovat a natlačit do rozhodnutí, kterým si nejste jistá. Že jsou všechny vaše kamarádky ve třiceti vdané neznamená, že vám ujel vlak a musíte si vzít prvního, který projeví zájem a má byt!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Mami, vážně si myslíš, že je titul inženýra tak důležitý? Já pořád nevím...Foto: fizkes, Shutterstock.com

5. Nehledáte na správných místech

Kolegyně vám vypráví, že zase jednou našla toho pravého, oči jí svítí nadšením a vy chcete být šťastná s ní. Jde to ale ztuha, protože víte, že se stejně jako vždycky seznámili v baru, skončili spolu hned opilí v posteli a kolegyně se bude zítra opět smutně divit, proč se jí už neozval.

Co ale když i u vás je problém v neměnném seznamovacím vzorci? Třeba je u vašich vztahů chyba hned na začátku. Nerandíte zásadně s mladšími kolegy z marketingu, kteří milují večírky? Neseznamujete se na on-line seznamce s tmavovlasými kocoury, kteří touží po dobrodružství?

Pokud chcete zvýšit šance, že váš další partner už bude On, hledejte ho na místech, která sama ráda navštěvujete, kde jste sama sebou. Jestli jste gurmánka, zkuste kurz vaření, jestli milujete pohyb, zapište se do fitka u vás v ulici.

6. Neumíte být sama

Umět být sám není jednoduché a proto jdou mnozí ze vztahu do vztahu a nikdy vlastně nemají čas jen pro sebe. Ovšem poznat sám sebe je velmi důležité, stejně jako přemýšlení nad tím, co vlastně předešlému vztahu chybělo, proč to nevyšlo a jak se z chyb poučit.

Abyste mohla milovat někoho jiného, musíte nejdřív milovat sama sebe a být si nejlepším přítelem. Pokud po rozchodu s jedním mužem plynule přecházíte do náruče jiného, máte dost možná problém se sebeláskou – protože se nemáte ráda, neumíte žít bez toho, aby vám svou lásku projevoval někdo jiný. V tom případě musíte nejprve zapracovat na svém sebevědomí, než se zase dáte s někým dohromady. Jinak vám to dlouhodobě stejně zase klapat nebude.

Načítám