Hlavní obsah

Proč lidé nepoužívají kondomy? Vymlouvají se na tyhle věci

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mužskou ochranu zná každý. To ale neznamená, že ji také každý používá. Na co se lidé vymlouvají, aby prezervativ nemuseli použít? A dělají to muži i ženy.

Článek

Sex bez ochrany? Nic nového! Výzkumní pracovníci z univerzity King's College v Londýně, kteří mluvili s tisícovkou dospělých Britů, zkoumali postoje lidí k užívání kondomů. Zjistili, že jen třetina sexuálně aktivních osob ve věku 18–24 let je zodpovědná, čili že se bez prezervativu s novou známostí nemiluje.

41 procento sexuálně aktivních osob ve všech věkových kategoriích však kondom nikdy nenasazuje. Zpovídaní to vysvětlili tím, že spoléhají na jiné formy antikoncepce, například hormonální pilulky nebo přerušovanou soulož. Ani jedno však nechrání před pohlavními chorobami! A jaká je nejčastější výmluva pro milování bez prezervativu? Podle ankety, kterou uveřejnil britský deník The Independent, jsou prý příliš malé!

Jak velký je prezervativ?

Vědci z anglické inženýrské firmy SGS Engineering se snažili dokázat, že to není pravda, a testovali kondomy pomocí kompresoru. Rozhodně si stojí za tím, že každý kus je určitě větší než průměrná velikost penisu. Kondom je podle nich roztažitelný až do délky téměř jednoho metru, přičemž když je plně nafouknutý, může se pochlubit šířkou až 31 centimetrů (víte, co znamenají velká varlata?)! Nezodpovědní milenci si ale vymysleli i další problémy.

Jedna z deseti osob, a to mužů i žen, uvádí, že se kvůli prezervativu cítí divně. Přibližně 20 procent oslovených si stěžuje na nepohodlnost a pro 16 procent lidí (bez ohledu na pohlaví) představuje použití ochrany snížení potěšení.

Kolik kondomů se roztrhne? 

Zajímavé také je, že ačkoli jsou podle statistik prezervativy účinné až na 98 procent, konkrétně tedy zabraňují nežádoucímu těhotenství a ochraňují před pohlavně přenosnými chorobami, 15 procent dotázaných jim nedůvěřuje. Mohou se prý roztrhnout nebo jinak poškodit, proto je lepší vůbec je nepoužívat! Paradoxem je, že jen 3 procenta těchto obav vychází z přímých předchozích zkušeností účastníků. Zbytek dal na mýty, fámy a polopravdy.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Podle statistik jsou kondomy (jako ochrana proti nechtěnému těhotenství i před nemocemi) spolehlivé až na 98 procentFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Syfilis na vzestupu

Natalie Richardson, mluvčí společnosti SGS Engineering, uvedla, že jejich nálezy jsou překvapivé. Ji samotnou šokuje, že i když jsou někteří lidé proti kondomům, nezvažují jiné antikoncepční metody.

„V dnešní době je to přinejmenším zarážející, zvlášť když přihlédnete k rizikům. Aktuálně třeba přibývá nakažených syfilidou,“ uvádí Natalie Richardson s tím, že kondomy jsou stále tím nejlepším způsobem, jak předcházet pohlavně přenosným infekcím. Každý si přitom vybere takový, který mu vyhovuje. Rozsah různých tvarů a velikostí se za poslední roky rozšířil, určitě je z čeho vybírat (jaký typ přirození má váš partner?).

Karin O‘Sullivan z britského sdružení Family Planning Association, která pracuje v oblasti sexuálního zdraví přes 30 let, apeluje, že kdo chce, ten si odpovídající prezervativ najde. „Všem kondom důrazně doporučujeme. Neexistuje jen jedna velikost nebo typ. Evidentně v této oblasti milenci nejsou dobře informovaní,“ uvedla odbornice pro výše uvedený magazín.

A co vy, používáte kondom? A víte co s prezervativem (ne)dělat, aby se nezničil

Reklama

Načítám