Hlavní obsah

Proč muži hlásí, že mají víc sexuálních partnerů než ženy?

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přemýšleli jste někdy, jestli měl váš protějšek víc sexuálních setkání než vy? Nepátrejte po pravdě, stejně se ji nikdy nedozvíte. Muži mají totiž na počet milenek trochu zvláštní strategii, proto jim vycházejí tak zajímavá čísla!

Článek

Každý člověk má nějakou sexuální minulost. Výsledky nové studie uveřejněné v odborném časopise The Journal of Sex Research odhalily, že co se týče množství milenců, výpovědi mužů a žen se značně liší. A to je trochu záhada – v matematicky správném světě by musel být počet partnerů a partnerek, k němuž se obě pohlaví hlásí, ve výsledku stejný. Jenže tak to v reálu nebývá.

Možná je problém ve výpočtu

Proto se doktorka Kirstin Mitchell ze skotské Univerzity v Glasgow rozhodla v rámci třetího britského národního průzkumu sexuálních postojů a životního stylu (Natsal-3) přijít věci na kloub. Zkoumala, jestli existuje nějaký rozdíl v tom, jak muži a ženy počítají svá milostná dobrodružství. Ukázalo se, že pánové nahlásili v průměru 14 milenek za celý život, zatímco u dam se toto číslo nepřehouplo přes sedmičku. Doprovodné dotazníky následně prokázaly, že ženy jsou v odpovědích u tohoto tématu konzervativní, muži naopak svůj sexuální život (mnohdy nevědomě) nadhodnocují.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Ženy se v odpovědích drží při zdi, zato muži počítají, až se hory zelenajíFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Různé strategie počítání

„Přesné hlášení sexuálních partnerů je klíčové z mnoha důvodů, včetně hodnocení individuálního rizika pohlavně přenosných infekcí,“ nechala se slyšet Kirstin Mitchell s tím, že co se týče rozdílu v reprezentativním vzorku obyvatel, tak muži si podle všeho skutečně přikrášlují tak, že počet milenek spíš odhadují, kdežto něžnější pohlaví milence reálně počítá. Otázka přitom nebyla nijak záludná a pro všechny zněla stejně: Kolik jste za život měli sexuálních partnerů?

Majitelé penisů neváhají svoji bilanci navýšit i příležitostným sexem, zatímco ženy jednorázové dobrodružství nebo předmanželský sex na seznam sexuálních zkušeností často nezahrnují, neboť se za něj stydí či jej nepovažují za důležitý. Každé pohlaví má evidentně jinou strategii počítání. Na první dojem však ženy všechno berou přes city a dobrou pověst, zatímco pro muže je každý zářez (zásun) dobrý! (Proč nechtějí používat kondom při sexu s kráskou?)

Hlavně vzbudit dobrý dojem

Americký sexuolog, psycholog a výzkumník Justin Lehmiller, který se touto studií zabývá na svém blogu, podotýká, že ve hře je pochopitelně i ego. Hlásit vyšší počet sexuálních partnerů patří k pánskému folkloru, což však neznamená, že každý samec rozsévá své sperma všude, kudy chodí. Dotyční spíš chtějí před ostatními stoupnout v ceně. S tím souhlasí i Cynthia Graham, šéfredaktorka uvedeného časopisu The Journal of Sex Research: „Když muži uvádějí, že měli více sexuálních partnerek než ženy partnerů, má to spíše co dělat s metodologií výzkumu a také s falešnými tvrzeními kvůli společenským normám. O opravdové rozdíly mezi pohlavími tolik nejde.“

Foto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

Milujete ho? Raději se o jeho sexuální minulost nezajímejteFoto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

Největší záhady světa

V každém případě se udává, že většina rozdílů v celkovém počtu milenců hlášených muži a ženami bylo vysvětleno. A proč se o něco takového věda vlastně zajímá? Tato zjištění pomáhají lépe pochopit, proč se ti z Venuše a Marsu k mileneckým dobrodružstvím stavějí odlišně. A jde i o to, aby se vědci připravili na budoucí výzkumy: mohou například účastníky anket povzbuzovat, aby své milence spíš počítali, ne odhadovali. Ovšem ruku na srdce, čísla nejsou prokazatelná a výzkumníci jsou závislí na tom, s čím se jim lidé svěří. Vy byste jim řekli čistou pravdu?

Reklama

Související témata:
Odhad

Načítám