Hlavní obsah

Měli jste víc než dva milence před svatbou? Hrozí vám rozvod

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Toužíte po skálopevném manželství? Tak to možná máte smůlu. Nejmenší rozvodovost totiž mají vdané panny. Z druhé strany ženy, které před svatbou měly kromě manžela ještě jednoho partnera, na tom tak dobře nejsou!

Článek

Být dobrou milenkou nebo milencem? To chce trochu snahy, a hlavně zkušeností! Pak v posteli může zazářit každý, jak s oblibou říká britská sexuoložka Tracey Cox. Pestřejší sexuální život však má svoji temnou stránku. Nový výzkum naznačuje, že ženy, které ještě před svatbou měly přesně dva sexuální partnery (tedy manžela a jednu další osobu), se s největší pravděpodobností rozvedou!

Věc, kterou málokdo dokáže vysvětlit

„Stručně řečeno, historie se příliš nemění. Dřív platilo, že čím více sexuálních partnerů žena vystřídala ještě před uzavřením manželství, tím víc měla našlápnuto k rozvodu. I když se sexuální mravy v posledním století dramaticky změnily, riziko rozpadu partnerství z nějakého důvodu zůstává,“ popisuje psycholog a sociolog Nicholas Wolfinger z americké Utahské univerzity, konkrétně z katedry rodinných studií.

Právě on studoval postoje k předmanželskému sexu a analyzoval data ze tří vln amerického Národního průzkumu růstu rodiny, průzkumu o manželství a sexuálním chování. Asi není překvapením, že podle jeho zjištění se ženy před svatbou milují častěji než před 50 lety. Záleží, jestli je to dobře...

Čím větší výběr, tím horší statistika

„Dnešní mladí dospělí mívají oproti lidem narozeným před rokem 1950 sexu mnohem víc. Až do 80. let polovina nevěst patřila mezi panny nebo uváděla pouze jednoho sexuálního partnera. To už dnes neplatí,“ podotýká odborník s tím, že větší počet sexuálních partnerů je spojen se sníženou manželskou stabilitou. A v podstatě je jedno, o kolik sexuálních zkušeností se jedná.

„Ženy, které se kdysi vdávaly jako panny, si stále svoje manželství udržují. Riziko rozvodu je v jejich případě asi pět procent. U těch ostatních, které uvádějí dva sexuální partnery, je míra rozvodovosti vyšší. Jedná se o 18 až 28 procent, přičemž rozvod obvykle přichází do pěti let od sňatku,“ tvrdí Nicholas Wolfinger, jehož zjištění publikoval odborný časopis Live Science. Zajímavé je, že tento odborník není překvapen.

Foto: Shipilov77777, Shutterstock.com

Přijde vám zvláštní vdávat se jako panna? Možná je to dnes opravdu výjimečné, ale to nic nemění na tom, že pak jde o statisticky nejsilnější manželstvíFoto: Shipilov77777, Shutterstock.com

Estrogen, emancipace i osobitost

„Dalo se očekávat, že vinou většího počtu partnerů před svatbou budoucí manželství krachují. Dnes ženy více srovnávají manžely s předchozími milenci, možná jsou také v životě ve dvou emancipovanější, průbojnější, a dokonce i náročnější. To všechno hraje roli. Ostatně, něco takového se masově rozmohlo až v posledních letech,“ tvrdí výzkumník, podle kterého dáma s takovými „deseti zářezy na pažbě“ může počítat s tím, že když se vdá, je její manželství ohroženo až 33procentním rizikem krachu. A že je určitě nad čím přemýšlet, potvrzují i data z tuzemska.

Kdo projde rozvodovým stáním?

Podle průzkumu sexuálního chování české populace, kterého se zúčastnilo 1779 osob, patří Češi k promiskuitním národům. Statistiky ukazují, že ženy mají za svůj život pohlavní styk v průměru s pěti a více muži. Muži mají k promiskuitě obecně větší sklon než jejich polovičky, průměrně totiž vystřídají až deset partnerek. Jen necelá polovina z nich pak udává méně než pět sexuálních partnerek. Naopak deset a více partnerů přiznává více než 20 procent mužů a 14 procent žen. ( I když... my víme, že muži v tomto směru rádi přehánějí.) V rozvodovém ohrožení je tak téměř každý! Proto je možná lepší nechat si své zkušenosti a pikantnosti jen pro sebe. Uvědomte si, že rozvod se dotkne nejen vás, ale i vašich  přátel!

Sexuální minulost a bílá lež

Když internetová seznamka Seeking Arrangement uspořádala anketu na téma, „kolik milenců je tak akorát“, lidé projevili jasný názor. 36 procent žen a 42 procent mužů považuje za ideální počet milenců méně než deset osob, přičemž jen tři procenta mužů a žen by chtěla mít v posteli sexuálně zkušeného milence, který za svůj život potěšil 30 i více osob. Takže, jak že to říkal podvodník Kadlec z Kamaráda do deště 2 – Příběh z Brooklynu? „A jestli na to přijde, tak všechno zapřu. Nic jsem neviděl, nic jsem neslyšel a ani Babičku jsem nečet!“ Některé věci se prostě vyplatí neříkat. Jestli vám to potenciální manželství zachrání, není známo, ale aspoň okolo vás nepůjdou řeči.

A kolik milenců před svatbou jste měli právě vy?

Reklama

Načítám