Hlavní obsah

Lidé jsou čím dál méně pohlavně aktivní

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Ventil, relax, základní lidská potřeba, rozkoš či nutnost. Milování může představovat spoustu věcí, nicméně pro mnoho lidí nepatří k prioritám. A takových je čím dál víc! Proč už mazlení netáhne a co způsobuje pokles sexuálního zájmu?

Článek

Kolik sexu je tak akorát? Když v roce 2010 proběhla tisková konference při příležitosti celorepublikového výzkumu sexuálního chování a spokojenosti, uvedl jeden z předních českých sexuologů Petr Weiss, že Češi nad 45 let souloží jedenkrát týdně, zatímco ti mladší dvakrát až třikrát týdně. Tehdy to v sále zašumělo. Že by na tom našinci byli až takhle skvěle? No, kdysi možná, teď ale obecně světem hýbe sexuální lenost!

Výkonné tablety a počítače. A kde je sex?

Současná generace, která je seniory opakovaně obviňována z pohodlnosti i narcismu, má další škraloup. Její milostný život totiž evidentně nestojí za nic, o čemž vypovídá studie americké univerzity Florida Atlantic. Tamní výzkumníci zjistili, že lidé narození od osmdesátých do první poloviny devadesátých let nejsou „generací svobodného sexu“, jak si mnozí často myslí.

Mileniálové (ve studii identifikovaní jako lidé narození v letech 1980 až 1994) a skupina, kterou vědci nazvali „iGen“ (lidé narození v letech 1995 až 2012), žijí ve své virtuální bublině. Navzdory všem platformám sociálních médií, aplikacím a dalším digitálním nástrojům pro setkání s lidmi mají všichni jmenovaní stále méně a méně sexu než kterákoli jiná předchozí generace, což žádné erotické sms nezachrání. Jak se něco takového mohlo stát?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Naplňuje vám také noci mobilní telefon? Tak to jste, zdá se, ztraceniFoto: fizkes, Shutterstock.com

Pestřejší život babiček. Je jim co závidět!

Obecně se předpokládá, že mladší osoby jsou nejpromiskuitnější v období dospívání. Ostatně, příležitostný sex je dnes velmi běžný. Jen podle českých statistik tuto zkušenost přiznává přibližně 66 procent mužů a téměř 40 procent žen. „Jednorázovky“ však sexuální průměr nezachrání.

Co se týče výše uvedeného průzkumu, kterého se zúčastnilo více než 26 000 dospělých Američanů, 15 procent této „podskupiny tisíciletí“, kteří jsou ve věku 20 až 24 let, poukazuje na samotu a sexuální půst. To lidé narození v 60. letech, jež v rámci dotazníků zavzpomínali na své bouřlivější roky, v týchž letech měli sexuálních partnerů dvakrát víc.

Nebudu, neudělám, nepůjdu

Spoluautor studie Ryne Sherman a zároveň docent psychologie z uvedené vysoké školy se pro odborný časopis Archives of Sexual Behavior nechal slyšet, že tuto generaci od sexu odtrhlo několik faktorů. Leckdo se bojí nebezpečí sexuálně přenosných nemocí, jako je kupříkladu virus HIV. Mileniálové také častěji a déle žijí s rodiči, odkládají manželství a autonomní životní styl.

„Roli hraje i to, že současná generace prosazuje individualismus a sebevědomí, je pohodlnější, hůře se přizpůsobuje a záměrně se vyhýbá jakémukoli tlaku, byť se jedná o seznamování tváří v tvář,“ uvádí Ryne Sherman, podle kterého dnešní doba lásce a sexu nijak zvlášť nepřeje. To se ve výsledku odráží i na porodnosti (a to si přiznejme, že i jedno dítě je málo!). V lednu letošního roku Čínský statistický úřad ohlásil, že porodnost v Číně loni klesla na nejnižší úroveň od založení Čínské lidové republiky před 70 lety. A problémy hlásí i další kontinenty.

Život bez sexu, sex bez života

„Už se nerodí tolik jako dřív,“uvedl pro britský deník The Guardian John Wilmoth, ředitel populační divize v oddělení ekonomických a sociálních záležitostí OSN. „V několika málo zemích sice stále přetrvává narůstající početnost porodů, ale celosvětově populaci nenavyšuje porodnost, ale to, že lidé žijí déle.“

Tento expert zároveň podotýká, že téměř ve všech zemích došlo ke zmenšení rodin, 46 % světové populace v současnosti žije v zemích s nízkou mírou plodnosti, kde mají ženy v průměru méně než 2,1 dětí. Tohle zahrnuje všechny země v Evropě a Severní Americe a značnou část Asie a Latinské Ameriky. Že by sex a reprodukce skutečně přestaly patřit mezi základní lidské potřeby?

A co vy, jste v posteli aktivní? Zkuste se stát alespoň milenkou, od které muži neodcházejí!

Reklama

Načítám