Hlavní obsah

Proč nemáte ploché břicho? Čtyři chyby, které nejspíš děláte!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí, kteří se chlubí zpevněným plochým břichem, neděkuje za své tvary jen genetice. Je to symbol jejich tvrdé vytrvalé práce. Na co všechno musíte myslet, abyste také měli ukázkově sexy břicho?

Článek

Je jasné, že pokud se pravidelně stravujete smetanovými těstovinami a zmrzlinou, navíc se nezvednete z gauče, horcí adepti na ploché břicho nejspíš nebudete. A pevně doufáme, že neberete svůj tukový prstenec kolem břicha jako velkou záhadu. Co ale dělat v případě, kdy si jste jistí, že tenhle případ nejste?

Snažíte se stravovat racionálně, přes den nic neuzobáváte, večer nepodléháte „žravé“ a s pohybem to u vás také není nejhorší? Pak už musíte po důvodech, proč stále nemáte hezké břicho, trochu pátrat. Čím by to mohlo být?

1. Špatně zvládáte stres

Na dlouhodobý stresový tlak tělo reaguje tak, že se snaží utlumit všechny běžné procesy, aby došlo ke zklidnění. Bohužel dochází i k útlumu spalování tuků, což samozřejmě zabíjí veškeré snahy o zhubnutí.

Pokud během stresového období příliš nejíte, tak sice neztloustnete, následkem však stále zůstává zpomalené spalování, které se na vaší váze dříve nebo později nehezky podepíše. S nadměrným stresem se ale pojí minimálně ještě jedna nepříjemná skutečnost. Dochází během něj ke zvýšenému vyplavování hormonu kortizolu, který podporuje ukládání tuku právě na břiše.

Vzhledem k tomu, že stres je synonymem dnešní doby, nezbývá nic jiného než se ho začít učit pořádně zvládat. Nejpodceňovanější antidepresivum je sport. Spolu s ním cvičení jógy, meditace, ale i čas strávený v přírodě.

2. Jíte nízkotučné výrobky a hodně pšenice

Už jste slyšeli někdy sousloví „pšeničné břicho“? Výrobků z pšenice jí současná populace přespříliš. Jednak je to proto, že stále milujeme pečivo, bez kterého si spousta lidí neumí představit svůj jídelníček. A druhak za to paradoxně mohou i všeobecné snahy o snížení váhy a s tím zvýšení konzumace nízkotučných potravin.

Když někdo jí jídlo, které má málo tuku, je jasné, že to musí něčím v jídelníčku „dolepit“. Nejčastěji to nahrazuje sacharidy, tedy právě pšenicí, ze které se vyrábí většina běžného pečiva, těstovin, cereálií a podobně. Pšenice ale dnes zdaleka nedosahuje takové kvality jako kdysi a je pouze nositelem problematických prázdných kalorií.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Pokud tělu chybí tekutiny, může se to mimo jiné projevit nafukováním břichaFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Zapomínáte pít vodu

Pokud tělu chybí tekutiny, nezvládá správně metabolizovat živiny a takřka znemožňuje zdravou redukci tuku. „Vhodný pitný režim dělá pěkná těla i štíhlá břicha. Pít byste měli během dne pravidelně a postupně. Nejvhodnější je čistá neperlivá voda, kterou si můžete pro zpestření chuti obohatit o plátky sezonního ovoce a bylinek. Vypít byste měli minimálně 1,5 litru denně,“ doporučuje hlavní výživová poradkyně z Naturhouse Věra Burešová.

4. Cvičíte, ale technicky špatně

Možná posilujete břicho pravidelně, ale ne úplně správně. Efektivita tréninku je pak velmi nízká. Při izolovaných cvicích na břišní svaly spousta lidí dělá minimálně dvě zásadní chyby. „Velkou chybou je prohýbání se v bedrech. Důležité je proto stále na bedra myslet a tlačit je k podložce,“ popisuje trenérka Markéta Brožová z fitness pro ženy Contours a pokračuje: „Myslete také na to, že při aktivaci svalů je nutné vydechnout, aby došlo k úplnému zkrácení svalů. Nádech tedy provádějte při návratu do výchozí polohy.“

5. Nevíte, že komplexní cviky jsou účinnější

Pár izolovaných cviků přímo na břicho (zkracovačky, sedy lehy) je ideální zařadit na konec každého tréninku. Určitě ale není nutné to s nimi příliš přehánět. Naopak zapomínat byste neměli na mnohem účinnější komplexní cviky. Možná se tomu budete divit, ale výborně břicho posílíte díky technicky správně provedeným klikům, statickému cviku plank neboli prknu, ale i díky dřepům nebo výpadům se zátěží.

Jste spokojení s tím, jak vypadá vaše břicho?

Reklama

Načítám