Hlavní obsah

Po velké si dát šlofíka: co způsobuje, že se vám chce po toaletě spát

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Reklama

Také vás napadají různé otázky týkající se zdraví, na které byste rádi znali odpověď, ale stydíte se zeptat? Mnohé z takových dotazů se totiž týkají vyprazdňování. Také jste už přemýšleli, proč jste potom někdy tak unavení?

Článek

Když vás bolí břicho, cítíte, že ho máte nafouknuté, a připadáte si mnohem tlustší než ve skutečnosti jste, když cítíte tlak na konečník, který je tak nepříjemný, že místy až hraničí s bolestí, není nic příjemnějšího než si odskočit na toaletu a odložit do ní, co se tlačí ven. Navzdory tomu, jakou úlevu může vypuzování stolice přinést, je někdy velice vyčerpávající. Proč?

Proč po stolici přichází únava

O vyprazdňování se příliš nemluví, řada lidí má pocit, že je toto téma společenské tabu. Jenže každý občas trpí zácpou, každého občas přepadne průjem, plynatost a nadýmání, a když člověk neví, proč se to děje, přirozeně touží po odpovědi.

Totéž platí o situaci, kdy si na toaletě krásně ulevíte a ono slastné uvolnění vystřídá pocit náhlé velké únavy. Místo k pracovnímu stolu byste raději zamířili k pohovce a na chvilku se na ni položili. Jaký to může mít důvod a souvisí to nějak se zdravím?

Co má toaleta podobného s tělocvičnou

Dobrá zpráva je, že je nástup únavy po vykonání velké potřeby poměrně přirozený. V podstatě se jedná o výkon, který by se s trochou představivosti dal přirovnat ke sportovnímu vítězství. A po sportu jste přece také většinou unavení. Když svaly pracují, potřebují relaxovat. A na vykonávání velké potřeby se podílí hned několik svalových skupin! Proto ta únava – po práci nastává čas na odpočinek a svaly a orgány si ho přirozeně vyžadují. A také si ho zaslouží.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Proč byste si šli někdo po velké nejraději lehnout?Foto: Maridav, Shutterstock.com

Co ovlivňuje bloudivý nerv

Za únavou po vykonání velké potřeby vedle tohoto obecného vysvětlení stojí ještě něco mnohem konkrétnějšího: lékaři tomuto mechanismu říkají vazovagální reflex. Kdykoliv použijete toaletu za účelem vykonání velké potřeby, musíte pevně stlačit břišní svalstvo, a toto stlačení způsobí podráždění bloudivého nervu.

Bloudivý nerv neboli nervus vagus je nejdelší nerv v těle. Propojuje mozek se všemi důležitými orgány včetně žaludku, plic, střev a srdce. Je také klíčovou součástí parasympatického nervového systému zodpovědného za odpočinek a trávení.

Pocity na omdlení a nízký tlak

Během vyprazdňování dojde ke stimulaci bloudivého nervu, které vede k celkovému zklidnění. To způsobí snížení srdečního tepu a pokles krevního tlaku – do mozku proudí méně krve, což může přinést i silné pocity závratě nebo na omdlení.

Tomuto stavu se říká defekační synkopa a většinou trvá jen krátce. „Přesto může být nebezpečný zejména po prudkém postavení z toalety, kdy skutečně může dojít k závrati a krátkému bezvědomí, spojenému s pádem,“ říká Ondřej Sobotka, praktický lékař a spoluautor projektu virtuální sestry Emmy.

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Po vytlačení toho, co je třeba dostat ven, potřebují svaly relaxovat. Je to podobné jako se sportovním výkonemFoto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Jak zatočit s únavou

Únava po vypuzení stolice tedy není nic zdravotně závadného ani nepřirozeného, přesto může být nepříjemná. Naštěstí existují způsoby, které ji mohou zmírnit nebo zcela eliminovat.

„Pokud přichází po řidší stolici, může signalizovat dehydrataci a špatný pitný režim s nedostatkem vody,“ říká David Frej, lékař z pražského Centra funkční a holistické medicíny s tím, že v takovém případě je namístě začít si denní příjem tekutin hlídat.

Dále byste měli myslet na to, že obecně není dobré na toaletě příliš mnoho a intenzivně tlačit. Vedle únavy se zvyšuje tlak na cévy v konečníku, což může vést ke vzniku bolestivých hemoroidů. Jestliže se tlačení nevyhnete, můžete po vykonání velké potřeby začít v klidu a zhluboka dýchat. To by mělo obnovit proud krve do mozku a nechat zmizet oslabující únavu.

Reklama

Načítám