Hlavní obsah

Rektoskopie. Co váš čeká na vyšetření řiti a kdy se dělá?

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rektoskopii budete muset podstoupit nejčastěji ve chvíli, kdy máte potíže s hemoroidy. Tak jako všechna vyšetření konečníku, nepatří mezi nejpříjemnější. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že může pomoct vyřešit nepříjemné obtíže nebo dokonce zachránit život.

Článek

Vyšetření je podobně jako kolonoskopie, kdy se prohlíží celé tlusté střevo, endoskopické, tedy pomocí optických přístrojů. V tomto případě zkoumá lékař jen koncovou část tlustého střeva, čili rektum neboli řiť. Může odhalit nejen banální nemoci, ale i rakovinu konečníku či řitního otvoru.

Jde o nemoci, u nichž jde o čas a čím dříve se diagnostikují, tím lépe. I proto je třeba varovat, abyste žádná onemocnění v těchto oblastech kvůli studu nepodceňovali, a to zejména v případě krvácení okamžitě přišli na vyšetření.

Co se vyšetřuje při rektoskopii

Vyšetření se provádí při podezření na zhoubný nádor konečníku a řiti. Absolvovat ho budete také v případě, že máte hemoroidy, záněty či píštěle v této oblasti. Stejně tak by vás k lékaři mělo donutí jít jakékoli krvácení z konečníku. Nebojte se, ne každé znamená vážný problém, ale vždy je třeba odhalit, co je důvod potíží.

Princip vyšetření je endoskopický

Principem rektoskopie je stejně jako u jiných endoskopických metod zavedení přístroje do dutiny, v tomto případě rektoskopu do konečníku. Jde o duté nástroje s vlastním zdrojem světla, díky kterým lékař může prohlédnout anál a konečník. Případně může při vyšetření odebrat vzorek pro histologické vyšetření či odstranit polypy.

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Rektoskopie není příjemná, ale nebolíFoto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Jak vyšetření probíhá

Na vyšetření se nemusíte nijak připravit, není třeba žádné dietní opatření, jen je nutné přijít vyprázdněný, někdy se k tomu používají čípky či klystýr. To vám vše ale předem řekne lékař. Vyšetření se provádí v poloze, při které je pacient v kleče opřený o lokty. V případě hůře pohyblivých pacientů vleže. Nebojte se, nebude to bolet, je to jen nepříjemné. Celé vyšetření nebude trvat déle než 10 minut.

Lékař nejdříve prohlédne okolí konečníku, pak udělá vyšetření per rectum. To znamená, že nanese gel na znecitlivění a pak vyšetří konečník prstem. Následně proběhne samotná rektoskopie, čili zavedení rektoskopu, což je krátká kovová nebo plastová trubice s průměrem asi dva centimetry.

Jestli je to třeba, lékař roztáhne vyšetřovanou část pomocí vzduchu. Pak ucítíte jistý tlak a nutkání na stolici, to ale odezní hned po vyšetření. Lékař také může odebrat vzorek sliznice.

Výsledek vyšetření, kromě výsledku histologického, se dozvíte hned. Laboratorní výsledky budete mít do pěti dnů.

Možné komplikace při rektoskopii

Někdy se po vyšetření může objevit menší krvácení, to platí zejména při odběru vzorku i v případě, že lékař odstraní během vyšetření nalezený polyp. V takové situaci lékař krvácení ošetří. Větší komplikací bývá protržení stěny střeva endoskopem, je to ale výjimečné a lékaři jsou i na tuto situaci připraveni.

Načítám