Hlavní obsah

Seznam věcí, které se nesmí házet do záchodu, ale lidé to stejně občas dělají

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není papír jako papír a existují věci, které byste do záchodové mísy nikdy házet neměli a už vůbec byste je neměli splachovat. Co všechno může takové jednání způsobit a o jaké předměty se jedná?

Článek

Průměrný splachovací záchod zvládne zpracovat množství přírodního odpadu (tedy moči a výkalů) a toaletního papíru, není ale navržen tak, aby totéž činil s čímkoliv jiným. Proto byste si ho neměli plést s odpadkovým košem – ušetříte tak nejen odpad a potrubí, ale také životní prostředí. Přesto v míse často končí věci, které tam nemají co dělat. Co není radno splachovat do záchodu?

1. Vlhčený toaletní papír a papírové utěrky

I když se vlhčené ubrousky a toaletní papír běžnému papírovému zdánlivě podobají, materiál, z něhož jsou vyrobeny, se nerozpouští tak dobře a existuje riziko, že ucpou toaletu nebo přípojku do stoupačky. A to dokonce i v případě, že výrobce tvrdí, že je možné je házet do mísy! „Mohou zacpat stoupačku v bytovém domě, což celkem rychle dokáže zapříčinit hodně nepříjemnou havárii s vyplavením bytu fekáliemi nad ucpávkou,“ vysvětluje Miroslav Karpíšek, specialista na čištění odpadu a kanalizace z Prahy.

A když vlhčené ubrousky tímto způsobem odklízí více partají, zanáší se ležatá kanalizace v suterénu. „Pokud máte rodinný dům napojený na tlakovou kanalizaci, stanete se pravidelnými zákazníky havarijních služeb,“ varuje specialista. Podobně se v potrubí chovají i papírové utěrky!

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Vlhčený toaletní papír nebo papírové utěrky se ve vodě nerozpustí ani zdaleka tak snadno jako papírový toaletní papírFoto: Maridav, Shutterstock.com

2. Vata, vložky a tampony

Vata se vyrábí ze stoprocentní bavlny, která sice skvěle absorbuje vodu, ale velmi špatně se rozkládá. A netýká se to jen tyčinek do uší nebo vatových tamponků, ale také produktů ženské menstruační hygieny. Vložky i tampony mohou v potrubí vytvářet ucpávky a nebezpečně ohrožovat chod kanalizace.

3. Jídlo a zbytky z kuchyně

Ať už jsou to zbytky svíčkové, těstoviny, nebo skořápky a kosti, do záchodu nic z toho nepatří. Nejenže mohou ucpat trubky, ale navíc, jak říká Miroslav Karpíšek, jídlo představuje velké lákadlo pro potkany, kteří si díky němu oblíbí váš suterén: „U bytových domů nemají problém lézt stoupačkou do nejvyšších pater, tam rádi prokoušou přípojku k záchodu a omrknou i váš byt. Jejich vyhnání je běh na dlouhou trať a jsou s tím velké výdaje.“

Zbytky z kuchyně patří na kompost. Jak funguje domácí kompostování?

4.  Olej z vaření a smažení

I když se tváří jako kapalina, po vylití do toalety tuk ztuhne a usadí se na stěnách potrubí. „Postupem času se vrstva zvětší natolik, že potrubí ucpe a odpadní voda nejen z toalety neodtéká,“ říká Jan Wilczek ze společnosti Herčík a Kříž, která poskytuje komplexní služby pro kanalizace. Pak nezbývá než se pokusit pročistit potrubí svépomocí (ručním perem) nebo si zavolat profesionály.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Pokud nechcete ucpat potrubí a přilákat potkany, nikdy žádné jídlo nesplachujte do toaletyFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

5. Náplasti a drobné plastové odpadky

Ať už se jedná o náplast, nebo víčko od pasty či ústní vody, žádné plasty do záchodu nepatří. Nerozpouštějí se a mohou v potrubí způsobit mnoho potíží.

6. Guma a kondomy

Voda nemá šanci cokoliv gumového rozložit. To znamená jediné – gumové věci zůstávají v potrubí. A to nevěstí nic dobrého. Platí to i pro kondomy, které se vyrábějí z latexu a jsou potahovány mazivy, jež kanalizaci vůbec nesvědčí, podobně jako tuk.

7. Dentální nit

Ano, i drobnosti, jako je dentální nit, mohou v potrubí způsobit potíže. Je vláknitá, nerozpouští se a může se omotat kolem jiných spláchnutých předmětů a vytvořit ucpávky.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Produkty dámské menstruační hygieny patří do koše, ne do záchodové mísyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

8. Vlasy

Pokud sbíráte vypadané vlasy z vany nebo umyvadla, abyste neucpali odpad, a házíte je do záchodu, v podstatě jen problém směrujete do jiné části potrubí. Vlasy patří do koše!

9. Léky a drogy

Ve filmu vypadá spláchnutí léků a drog v toaletě bezvadně, ve skutečnosti je to ale dost špatný nápad. Nevypotřebované a prošlé léky vraťte do lékárny, nedopusťte, aby se tyto chemikálie vaší vinou dostaly do kanalizace a podzemních vod.

Reklama

Načítám