Hlavní obsah

Je normální chodit na velkou po jídle?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I císař pán tam chodí pěšky. Kam? Na toaletu. Vykonat velkou potřebu. I přesto se o tom nemluví. Známe odpovědi na nejběžnější otázky, které vás zajímají, ale bojíte se zeptat.

Článek

Jak často, kolikrát denně, kdy… Každý to má jinak. Co je normální? Mluvíme o stolici. Chtěli jsme od odborníků odpovědi na otázky, jejichž položení často brání ostych.

Je nutné chodit jednou denně?

Neexistuje žádné pravidlo, které říká, že se musíte vyprázdnit jednou denně. Lidé v průměru chodí jednou až dvakrát, někdo ale třeba třikrát a jiný i vícekrát. Pokud se cítíte v pořádku a je to pro vás dlouhodobě normální, v ničem nemusí být problém. Pokud jíte hodně obilovin, ovoce a zeleniny, tím pádem i hodně vlákniny, střeva se přirozeně vyprazdňují častěji. Všímat byste si měli nápadných změn, a pokud trvají více než několik dní, navštívit lékaře.

Která denní doba je nejčastější?

Nejobvyklejší denní doba, kdy lidé chodí na velkou, je ráno. To má logické vysvětlení. Po večeři obvykle chodíte spát. Jídlo se tráví, ale střeva leží. Tím jsou částečně uzavřená. Proto nepociťujete nutkání na stolici jako tlak. Jakmile ráno vstanete, situace se změní. Střeva se otevřou a obsah se začne posouvat dolů. Další nejobvyklejší čas nemá s biologií nic společného. Lidé chodívají na velkou po příchodu z práce. Mají klid na odpočinek a vnímání pohybů střev.

Foto: solominviktor, Shutterstock.com

Potřebu vyprázdnit se hned po jídle často spouští smažené a mastné pokrmyFoto: solominviktor, Shutterstock.com

Proč cítíte nutkání po jídle?

Potřebujete si často odskočit bezprostředně poté, co se najíte? Stolice po jídle je často způsobena tzv. gastrokolickým reflexem. Tehdy hormony vylučované poté, co něco sníte, signalizují střevu, aby se vyprázdnilo. „Není to reakce na právě snědené jídlo, protože trávení pokrmu trvá až 50 hodin,“ vysvětluje MUDr. David Frej z Centra funkční a holistické medicíny v Praze. To, co vložíte do úst, jen spustí pohyb toho, co již leží ve střevech.  „Často se může jednat o projev dráždivého tračníkuintolerance potravin, zánětu střeva, celiakie, příliš mastné stravy či stresu a úzkosti,“ dodává lékař. Z potravin mohou být viníky mléčné výrobky, příliš vlákniny v obilninách či smažené pokrmy.

Opravdu káva podporuje vyprázdnění?

Pro ty, kteří si potřebují dojít na velkou, patří káva mezi obvyklé pomocníky. (Pozor, na kávě může vzniknout i závislost!) Za původce vyvolání nutkání na stolici ale bývá mylně považován kofein. Z omylu nás vyvedla biochemička a výživová odbornice z Prahy RNDr. Michaela Bebová: „Primárně jde o kyselinu chlorogenovou, která zefektivní práci žaludku a tím popožene trávení, a také ostatní látky přítomné v kávě, které stimulují třeba hormony zúčastňující se procesu trávení.“

Foto: NOBUHIRO ASADA, Shutterstock.com

Ne kofein, ale kyselina chlorogenová spouští nutkání na stolici. Zefektivní práci žaludku a popožene tráveníFoto: NOBUHIRO ASADA, Shutterstock.com

Proč je při menstruaci potřeba častější?

Chodíte během svých dnů častěji než obvykle? Na vině jsou prostaglandiny, hormony, které uvolňujete během cyklu. Ty v děloze spouštějí kontrakce. Někdy se dostanou i do střev, kde působí podobně. Výsledek už znáte.

Existuje ideální pozice?

Sedět, nebo dřepět? Věda prokázala, že rozhodně to druhé. Tedy ne sed v úhlu 90 stupňů na toaletě, ale dřep nad zemí pod úhlem 45 stupňů. Je to pozůstatek z dob, kdy toalety neexistovaly a předkové potřebu vykonávali ve dřepu. Ten totiž konečník dostává do polohy vhodné pro snadné vyklouznutí stolice s minimálním vynaloženým úsilím.

Proč zácpa často přichází na dovolené?

Dlouhým sezením, a pokud cestujete letadlem, změnou atmosférického tlaku, tlusté střevo vysychá. Když potom zapomínáte doplňovat tekutiny a dopřáváte si smažených a sladkých jídel, dehydratace střeva se zvyšuje. Proto vás na dovolené může trápit zácpa.

A co vám může být, pokud trpíte na časté průjmy?

Reklama

Načítám