Hlavní obsah

Proč se zdržet před kabinkami? Desatero úspěšného lovu ve slevách

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se vám stává, že se vám při všudypřítomných obrovských slevách najednou zatmí před očima a nakoupíte plné tašky věcí, které následně nemáte s čím nosit anebo vám nesedí? S našimi tipy se vám to už nikdy nestane a nákupy si užijete naplno!

Článek

Všichni na ně čekají, a když se pak najednou obchody zahalí do rudých nápisů „SLEVA“, může se stát, že se utrhnete z řetězu a nakoupíte spoustu zbytečnosti, které vám pak budou pouze zabírat místo ve skříni. My víme, jak se této situaci vyhnout a jak si celý proces co nejvíce zpříjemnit.

1. Karta, nebo hotovost?

Úplně první věcí, kterou si musíte před odchodem na nákupy ujasnit, je finanční limit. Částku, kterou můžete utratit, si dobře zapamatujte a buďte na sebe přísné. Důležité je také rozhodnutí, zda vám to jde líp s kartou, nebo hotovými penězi. Obě varianty mají dobré i špatné stránky a je na vás, abyste si určily nejvhodnější způsob.

Hotovost může často z peněženky rychle zmizet, aniž byste si pamatovaly, za co jste ji vlastně utratily. Budete-li mít s sebou jen určenou částku, nehrozí, že byste šly nad rámec svých možností. U placení s kartou máte díky výpisu nebo internetovému bankovnictví vždy jasný přehled, kolik jste kde nechaly, ovšem problém může nastat ve chvíli, kdy si s sebou vezmete kartu, s níž můžete jít do minusu.

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Je jen na vás, jak budete platit, jen pamatujte na svůj stanovený limitFoto: Nejron Photo, Shutterstock.com

2. Chytře se oblékněte

Další praktickou pomůckou je vzít si na sebe co nejméně vrstev oblečení, které ze sebe rychle a bez větší námahy shodíte. I tak jsou kabinky ne moc příjemným místem pro trávení času, tak si to nezhoršujte ještě zdlouhavým převlékáním. Zbytečně se u toho zapotíte.

Zkuste zůstat u jednoho vršku (mikina nebo svetr) a volnějších džín. Nahoru už jen stačí nahodit kabát nebo bundu a máte vystaráno. Berte to tak, že jdete na lov: potřebujete se pohybovat rychle a nesmí vás u toho nic „kousat“, překážet vám nebo se vyhrnovat.

3. Nepodceňujte sílu doplňků

Před odchodem myslete i na vhodné boty a zavazadlo. Prioritou je pohodlí, takže ideální volbou jsou tenisky, ze kterých se rychle a bez námahy vyzujete. Hlavně se nezdržovat se zdlouhavým šněrováním. Dále oceníte volné ruce – nejlépe vám poslouží menší crossbody kabelka. Batoh také není špatný, ale může se vám do něj někdo nenápadně dostat. Kabelka, kterou budete mít vpředu, je v mnohem větším bezpečí.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Pohodlí je na prvním místě! Oblékněte si lehké oblečení, ve kterém vám nebude vedro, a nezapomeňte na boty bez podpatkůFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

4. Sepište si nákupní seznam

Před odchodem se podívejte, které kousky ve vašem základním šatníku stále chybějí. Nemyslíme tím módní výstřelky ani trendy modely, ale opravdové stavební kameny, které vydrží celé roky: bílá košile, kašmírový svetr, dokonale padnoucí džíny, klasické sako, černé kalhoty, kabát... Všechny tyto položky si sepište a ve slevách hledejte v první řadě je. Možná vám to nyní připadá jako nuda, ale právě k těmto kouskům se budete vracet nejčastěji a oceníte je v každé situaci. Slevy jsou také skvělou příležitostí pořídit si nějaký kvalitnější, dražší model za cenu, která vás nezruinuje. Věřte, že této investice nebudete litovat.

5. Dobře kalkulujte

I pro tento bod je třeba vědět, co máte ve skříni. Předtím, než hromadu úlovků vítězně naskládáte před pokladní, se v klidu zastavte a zamyslete se nad každým kusem zvlášť. S kolika věcmi, které už máte doma, každý model unosíte? Když si dokážete představit minimálně tři outfity, tak to má smysl. Jestli ale potřebujete dokupovat další oblečení, abyste nové věci měly vůbec s čím kombinovat, jděte od toho! Vyhněte se impulzivnímu jednání a nepodlehněte nákupní horečce.

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Ještě před odchodem z domu se podívejte, co vám v šatníku chybí, a i při nákupu si vždy promyslete, jaký kousek můžete s čím kombinovatFoto: g-stockstudio, Shutterstock.com

6. Velikost sedět prostě musí

Je jedno, o kolik procent je oblečení zlevněné – vždy vám musí perfektně sedět střih, velikost i barva. Nekupujte věci jen proto, že jsou ve slevě. Hlavním cílem je, aby vám to slušelo, aby vybrané kousky podtrhly vaše přednosti a zamaskovaly případné nedostatky. Takže už žádné: „Do toho jen pár kilo zhubnu a dokonale mi to padne...“

7. Sama, nebo s kamarádkou?

Ženy většinou nakupují buď samy, nebo s kamarádkou. Co vyhovuje vám? Ve dvou je samozřejmě mnohem větší zábava, ale nákupy trvají minimálně dvakrát déle. Na druhou stranu vám vaše společnice dokáže pomoct při výběru a posoudit, jak vám ten či onen kousek sedí.

Když nakupujete sama, můžete se plně soustředit jen na sebe a rychle vše „prolítnout“ bez zbytečného zdržování. I v kabinkách budete hotová rychleji. Bohužel vám ale nikdo neporadí a vše bude jen na vás. Ale můžete se aspoň ze všech stran vyfotit telefonem a rozhodovat se i podle toho.

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Jste spíš samotářka, nebo raději chodíte po nákupech s kamarádkou? Obě varianty mají plusy i minusyFoto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

8. Kdy se vyhnete největšímu davu?

Pokud vám to denní program jen trochu dovolí, vyrazte na nákupy hned ráno. Většina řetězců v obchodních centrech otevírá už v devět, za tři čtvrtě hodiny budete mít nakoupeno a na desátou to stíháte, kam potřebujete. Po ránu je v obchodech minimum lidí, a tak se vyhnete tlačenici, boji o volnou kabinku nebo půlhodinové čekačce u pokladny. Úbytek nakupujících zaznamenávají obchodníci i po sedmé večer, takže máte přinejmenším dvě hodiny, kdy můžete řádit.

9. Skryté poklady

Jak je známo, většina obchodů to při slevách trochu nezvládá a u kabinek se hromadí kupy oblečení, které obsluha nestíhá vracet zpět na místo. Proto není od věci se jen tak rychle podívat i na tyto kousky. Můžete tam objevit opravdové skvosty, které v prodejně už jinde nejsou, nebo vyhlídnutý model přesně v té velikosti, kterou zrovna hledáte.

Foto: Yellowj, Shutterstock.com

Kousek, který si někdo odložil u kabinek jako nevyhovující, může být to, co zrovna hledáteFoto: Yellowj, Shutterstock.com

10. Prostudujte si reklamační řád

Buďte připravená! Ještě před zaplacením se zeptejte, za jakých podmínek můžete věci vrátit. Nikdy nevíte: třeba až přijdete domů a vybalíte všechny nákupy, přestanou se vám některé kousky líbit, nebo nebudou sedět tak dobře, jak jste si myslela, nebo ty zamýšlené kombinace budou nakonec vypadat divně… Pak je dobré vědět, že máte zadní vrátka. Více tipů najdete v článku Chcete vrátit dárek nebo oblečení? Pozor na lhůty a visačky!

Máte ráda slevy? Máte nějaké další tipy, jak úspěšně zvládnout výhodné nákupy?

Reklama

Načítám