Hlavní obsah

Proč vysoké podpatky zvyšují ženskou přitažlivost?

Foto: Thinkstock

Konečně víme, co je na podpatcích tak sexy!Foto: Thinkstock

Reklama

Větší šance u druhého pohlaví, navýšení sex-appealu a smyslnosti? Boty s vysokým podpatkem to zařídí! Pro ně se pánové třeba přetrhnou! Co dalšího zapůsobí? Konečně někdo definoval konkrétní situace!

Článek

Vědci z francouzské univerzity v Bretani-Sud se rozhodli porovnat výšku podpatku u žen se vstřícností mužů. A asi nikoho nepřekvapí, že muži byli ochotnější a sdílnější k dámám, které měly „paty nad zemí“. Jak výzkum probíhal?

Vábnička, která neomrzí

Ženy byly rozděleny do tří skupin. V té první měly dámy na sobě černé boty bez podpatku, druhá skupina oblékla pěticentimetrové podpatky, třetí devíticentimetrové klínky.

Dámy prvotně žádaly kolemjdoucí o pomoc, ve druhém kole výzkumu prosily o vyplnění dotazníku v rámci fiktivně vytvořeného průzkumu o spotřebě potravin. Třetí kolo testu znamenalo procházet se po ulici a „nechtěně“ upustit rukavici, přičemž najatí spolupracovníci sledovali reakce okolí. A co myslíte? „Podpatky patří mezi podněty, které ovlivňují pánský přístup,“ nechal se slyšet autor studie Nicolas Gueguen.

Foto: Thinkstock

Dáma na vysokých podpatcích v nesnázích? Vsaďte se, že muži ochotně přispěchají na pomoc!Foto: Thinkstock

Bylo zjištěno, že muži ženám přispěchají na pomoc dvakrát rychleji, pokud na sobě dámy v nesnázích mají boty s vyšším podpatkem. Taky jsou k nim ochotnější, a navíc jim připadají víc sexy a smyslné. (Tento efekt se objevil pouze u mužských účastníků, zatímco výška podpatků neměla žádný vliv na vnímavost žen, které některé dotazované muže doprovázely.)

Jedny boty – velká moc

Výše zmíněný autor výzkumu nabídl pro odborný magazín Archives of Sexual Behavior, ve kterém byla studie uveřejněna, čtyři možná vysvětlení, proč jsou muži tak okouzleni ženou žijící „na vysoké noze“.

  • Velikost ženské nohy nazuté v botách na podpatku je vnímána jako menší, a podle vědce jsou malé nohy spojeny s přitažlivostí a svěží atraktivitou.
  • Výška podpatku mění způsob chůze a držení těla, které působí sebevědoměji a smyslněji. (Dochází ke snížení délky kroku a zvýšení náklonu pánve a rotaci kyčle.)
  • Všeobecné mínění o sex-appealu vysokých podpatků je podporováno médii. Ke každé moderní ženě přece podpatky automaticky patří. Populární časopisy a reklamy často spojují boty s přitažlivostí a většina filmů pro dospělé používá boty jako rekvizity naznačující vztah mezi podpatky a smyslností.
  • Vzhledem k tomu, že muži v porovnání se ženami více touží po pohlavním styku, vykládají si obutí vysokých klínků jako sexuální záměr. Britská sexuoložka Tracey Cox to v jedné ze svých knih popsala zcela výstižně. „Vysokánské podpatky zavánějí sexem, protože jedině žena, která je na lovu, je ochotná riskovat pro sex-appeal zdraví svých končetin, případně i život.“
Foto: Thinkstock

Dlouhodobé nošení bot na podpatcích může vést k vážným obtížím nohou, například ke zhroucení příčné klenbyFoto: Thinkstock

Podpoření svůdnosti? Takhle!

Některé předchozí studie uvádějí, že šance seznámit se s muži – kromě podpatků – podporují ještě blonďaté vlasy, nějaký kousek oblečení v červené barvě, absence podprsenky, větší poprsí a přirozené líčení, které zvyšuje dojem ženskosti.

Ale co se týká právě bot a jehlových podpatků, které lékaři vidí neradi, stále platí, jak již uvedla britská sexuoložka, že mohou způsobit zdravotní problémy, jako jsou například bolesti zad, kolen, kyčelních kloubů, vznik kuřích ok či puchýřů nebo takzvaných kladívkových prstů, kdy kloub zůstává ohnutý. Často dochází i k propadu příčné nožní klenby. Je tedy nutné zvážit, zda to za tu „srandu“ stojí. Na dlouhodobé nošení to doopravdy není.

A jak to máte vy? Nosíte podpatky každý den? Kolik v nich trávíte času?

Reklama

Načítám