Hlavní obsah

Bolestivé kuří oko: Jak se ho zbavit a proč udělat čistku v botníku

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Reklama

Objevil se vám na chodidlech bolestivý otlak, který cítíte při každém kroku? Zřejmě jste si zadělali na kuří oko. Není to žádná tragédie, ale nepříjemnost, které se budete muset zbavit. Svedete to sami, nebo to necháte na pedikérce? A možná to bude chtít i razii v botníku.

Článek

Kuří oko vypadá jako mozol, který umí být pěkně bolestivý. Nejde jen o povrchový estetický problém: jedná se o otlak, který prorůstá hluboko až k nervům a ke kosti a vyvolává bolest při chůzi. Zbavit se ho naštěstí lze celkem snadno, ale ještě lepší je podobným problémům předcházet.

Co to je kuří oko

Nejčastěji můžete kuří oko objevit na prstech nohou nebo na patě, v místech, kde je na chodidlo vyvíjen dlouhodobě přílišný tlak. Kůže se tlakem začíná ztlušťovat, je hrubá na omak, loupe se. Vzniká až centimetrový, ostře ohraničený bolestivý výstupek. Můžete si ho na pohled splést s bradavicí, na rozdíl od ní ale není virového původu, vzniká čistě mechanicky a není nakažlivý.

Proč se udělá kuří oko

Důvod, proč nepříjemný otlak vznikne, bývá nejčastěji v nevhodné obuvi. Potíže působí příliš těsné boty, škodí i tvar do špičky a také časté chození na vysokých podpatcích. Výjimkou nejsou ani kuří oka u dětí, u kterých můžete snadno přehlédnout, že jim noha povyrostla a boty je tlačí. Zřejmě vás tedy nepřekvapí, že na kuří oka trpí mnohem víc ženy než muži, neboť pro krásu trpí v úzkých lodičkách nebo na nemilosrdných podpatcích.

Možná je tedy načase provést čistku v botníku. Špatně zvolená bota vám totiž může způsobit nejen kuří oka, ale i puchýře, plochou nohu, vbočený palec i kladívkové prsty. „Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů, má mít dostatečně prostornou kulatou špičku a vnitřní hrana obuvi by měla být rovná,“ radí Jana Šůstková, vedoucí vývojového oddělení obuvi Fare.

Foto: Monthira, Shutterstock.com

Vysoké podpatky a tvar do špičky? Klasické lodičky mohou chodidla pořádně potrápitFoto: Monthira, Shutterstock.com

Babské rady i návštěva pedikúry

Babských rad, jak s kuřím okem zatočit, je celá řada. Zatvrdlou kůži se doporučuje změkčit cibulí namočenou v octu, potírat citronovou šťávou nebo jablečným octem nebo zkusit peeling ze soli a medu. Zpravidla tak ale narušíte jen povrch kuřího oka a nedostanete se do hloubky. Účinnější jsou speciální náplasti na kuří oka: obsahují kyselinu salicylovou, která změkčuje a navíc tlumí bolest.

Hlubší kuří oko bude zřejmě třeba vydloubnout. Po změkčení to jde většinou snadno a téměř bez bolesti. Nicméně odborníci takový postup nedoporučují. „Nesnažte se vlastními silami odstraňovat kuří oka, bradavice ani jiné výrůstky. Může se totiž jednat o vážnější zdravotní problém, který neodborným zásahem může ještě vygradovat nebo se rozšířit na zdravá místa,“ varuje Jiří Vykydal ze společnosti Odel Laboratories. Když se na to necítíte, raději se svěřte do rukou pedikérky nebo podologa.

Foto: Galileo30, Shutterstock.com

Kuří oka si lze snadno splést s bradavicemi, přitom jejich původ i léčba se liší. Důležité je vědět, že kuří oka nejsou nakažliváFoto: Galileo30, Shutterstock.com

Domácí péče o chodidla

Chcete-li vzniku kuřích ok předcházet, dbejte nejen na vhodnou obuv, ale i na pravidelnou péči o chodidla. Vodní lázeň, peeling a pemza vám pomohou odstranit odumřelou kůži, hydratační krém pak pokožku zvlhčí a promastí. Případně na noc aplikujte dobrou masku na nohy. Možné je nanést také silnou vrstvu krému, na nohy pak natáhnout bavlněné ponožky a nechat vstřebat. Myslete i na pravidelné zastřihávání nehtů, i ty mohou zvyšovat tlak v botě a omezovat prostor pro prsty.

Reklama

Související témata:

Načítám