Hlavní obsah

Lepší orgasmus, úspěchy v práci? Chce to správné podpatky

Foto: javi_indy, Shutterstock.com

Foto: javi_indy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na velikosti záleží! Minimálně tedy pokud je řeč o podpatcích. Podle nedávné studie totiž nošení bot na podpatku může ženám výrazně zlepšit život. Jak? Pojďme to vzít centimetr po centimetru.

Článek

Doby, kdy byly boty bez podpatku pro dámy v podstatě zapovězené a život na „vysoké noze“ byl v podstatě dress codem, jsou dávno pryč. Vzít si i k šatům tenisky dnes není žádný hřích, strávit celé léto jen v žabkách taky ne. Ale přesto by dámy na podpatky úplně zanevřít neměly, vypadá to, že život s nimi může být lepší. Chcete zvýšit sebevědomí nebo zlepšit svůj sex? Stačí zvolit správnou výšku!

Zhruba 2,5 cm

Je to malý podpatek, tak nečekejte zázraky. Ale pokud chcete prospět svému držení těla, rozhodně si takové boty pořiďte. „Takový podpatek posune vaše těžiště mírně dopředu, a to pokaždé, když zvednete patu. Když pak chcete vrátit své tělo zpět do neutrálního těžiště, budete mít tendenci mírně prohnout záda a zvednout se do vzpřímenější polohy,“ říká fyzioterapeut a ředitel společnosti Surrey Physio Tim Allardyce. Celkově tak bude vaše držení těla vzpřímenější.

Že malý podpatek tělu prospívá, potvrzuje i expertka na obuv Katie Owen z britské obuvnické firmy Sargasso & Grey. „I pro vaše nohy je mnohem lepší nízký podpatek než absolutně žádný. Podpatek totiž odlehčí achillovce a vám bude v takových botách pohodlněji než v těch s plochou podrážkou,“ vysvětluje.

Zhruba 5 cm

Tato výška prý prospívá sexuálnímu životu. Alespoň to tvrdí vědci z Univerzity Fu-tan v čínské Šanghaji, kteří vyzpovídali 1263 žen a zjistili, že ty, které nosily podpatky právě kolem pěti centimetrů, díky nim nakláněly pánev jen natolik, aby se tam svaly stáhly takzvaně tak akorát. Vlastně chůzí na takových podpatcích přirozeně posilovaly svaly pánevního dna, takže ty se pak pravděpodobně při orgasmu stahovaly silněji. Tedy lze říct, že na zhruba pěticentimetrových podpatcích si můžete dokráčet k lepšímu a silnějšímu vyvrcholení. Ale pozor, nejde jen o sex. Správně posílené pánevní dno je důležité i v boji s inkontinencí, s níž se potýká řada žen například po porodu či v přechodu.

Foto: Nesolenaya Alexandra, Shutterstock.com

Vyšší postava, vyšší sebevědomí, větší respekt od ostatních. Takhle to podle studií má fungovatFoto: Nesolenaya Alexandra, Shutterstock.com

7 až 8 cm

Podle některých lidí mohou takto vysoké podpatky jejich nositelce tak trochu dopomoct k zářné kariéře. I když řada žen dnes pokládá dress code v podobě vysokých podpatků za antifeministický, jsou tu i takové, které to obhajují. Třeba Helena Morrissey, úspěšná byznysmenka a zakladatelka globální kampaně 30% Club, která se snaží o zvýšení genderové diverzity na úrovni správních rad a výkonných výborů. „Nestydím se přiznat, že s oblibou nosím podpatky, protože se v nich cítím silnější, sebevědomější“ tvrdí. Ideální výška podpatku podle ní neexistuje, je to individuální, ale pro ni samotnou je to něco kolem osmi centimetrů, díky čemuž „vyroste“ na cca 175 centimetrů. I ona ale přiznává, že nejde ani tak o vaše boty, jako spíš o to, jak se v nich cítíte. A pokud vám lodičky zvedají sebevědomí a dokážete díky nim být například přesvědčivější, proč toho nevyužít.

Do noty Heleně Morrissey ovšem hraje například i studie liverpoolské univerzity zjistila, že lidé (muži i ženy) označují na obrázcích a fotografiích vysoké ženy automaticky za inteligentnější, ambicióznější, samostatnější, schopnější.

Zhruba 9 cm

Toužíte-li po chrabrém rytíři v brnění, co vás ochrání před celým světem, zkuste to s takto vysokými podpatky. Vypadá to totiž, že právě tahle velikost v mužích vyvolává snahu chovat se rytířsky. Studie The Archives Of Sexual Behaviour zjistila, že pokud na ulici spadl kapesník ženě na plochých botách, zvedlo a podalo jí ho 60 procent mužů. Pokud ale měla 9cm podpatek, bez pomoci ji nenechalo rovných 95 procent mužů. Autoři studie si to vysvětlili tím, že žena na takto vysokých podpatcích působí zranitelněji, ženštěji a vyvolává pocit, že potřebuje pomoci více než například žena v žabkách. Je to sice poněkud sexistické a nemusí se vám to líbit, ale minimálně podle výsledků téhle studie bohužel na řadu mužů vysoké podpatky takto fungují.

Foto: Lipik Stock Media, Shutterstock.com

Toužíte po vyrýsovaných lýtkách? Vysoké podpatky vás donutí posilovat ty správné svalyFoto: Lipik Stock Media, Shutterstock.com

Zhruba 10 cm

Máte-li v botníku takhle „zabijácké“ podpatky, zapomeňte na hodiny strávené dřepováním. Stejně vám poslouží právě takové boty. V takových podpatcích se totiž tlak na přední část chodidla zvyšuje až osmkrát, vaše tělo je tlačeno dopředu, což nutí svaly na lýtkách, stehnech a na hýždích pracovat tvrději, aby vám pomohly udržet se ve vzpřímené poloze. Zjistila to studie University of Indiana.

Varování nakonec

Nic není černobílé a ani s podpatky to není jednoduché. Pravda je, že vysoké jehly vás opticky zeštíhlí, prodlouží vaši postavu, budete v nich vypadat atraktivněji, více sexy, budete stát vzpřímeněji, posílíte nejrůznější svaly na nohách a svalech. Ale chodidlům časté nošení takových bot opravdu neprospívá.

Pokud jemné kosti na chodidle pravidelně vtlačujete do úzkého prostoru bot a navíc na ně prostřednictvím vysokých podpatků několikanásobně zvyšujete tlak, dochází k jejich deformaci. Nejběžnějším problémem je hallux neboli vbočený palec. Ten umí být velmi bolestivý a leckdy je potřeba operativní řešení.

Takže opravdu vysoké podpatky noste jen výjimečně, když opravdu potřebujete zazářit. Trávit v nich denně několik hodin v práci se nejspíš nevyplácí. Menší podpatek je zase podle řady odborníků lepší než zcela ploché boty. Možná jako se vším, i tady platí „všeho s mírou“. S podpatky i s plochými botkami.

Nejde jen o podpatky, jakékoli boty vám musí hlavně dobře sedět. Jak se nespálit, i když si je ale nemáte možnost vyzkoušet? Nákup obuvi přes internet? Začněte u zdi!

Reklama

Související témata:

Načítám