Hlavní obsah
4,1
(17)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklamu na krabici s ingrediencemi na krtkův dort si pamatuji dodnes: koncem devadesátek to byl hit. Jemný kakaový korpus s náplní z banánů a šlehačky nám chutná i teď, kupovanou směs už ale umíme nahradit domácími surovinami. Verze do skleniček je půvabná a moderní.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
Na korpus
  • 4 ks vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
Na krém a dokončení
  • 350 g 33% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 50 g čokolády
  • 2 ks banánu
Článek

Oblíbenému dortu dal jméno jeho charakteristický tvar. Ve skleničkách se typický krtinec sice trochu ztrácí, skvělá chuť ale zůstává, a navíc se obejdete bez ztužovače šlehačky, který někdy dokáže pěkně potrápit. Dezerty do skleničky pro jednoho získávají na popularitě a není se co divit: na piknik či dětskou oslavu je přenesete bez úhony, každý dostane stejně, vypadají opravdu elegantně a zvládnete je připravit, i když zdobení nepatří mezi vaše nejsilnější disciplíny.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 170 °C a menší pekáček (cca 20 × 25 cm) vyložte papírem na pečení. Na korpus oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte je šlehat. Až se vytvoří jemná bílá pěna, postupně k nim přidejte cukr a ušlehejte pevný a lesklý sníh. Poté k nim prosejte kakao (opravdu přitom použijte sítko, případné drobné hrudky kakaa je těžké rozbít), prošlehejte a na střídačku pomalu zašlehejte po jednom také žloutky a po lžících olej.

Tip: Korpus bude mít opravdu hezkou a intenzivní tmavou barvu, pokud použijete černé kakao.

02.

Do našlehané hmoty nakonec už ručně po lžících postupně zatřete i mouku. Těsto s citem vlijte do připraveného pekáčku, lehce uhlaďte a pečte v předehřáté troubě 12–15 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Korpus nechte chvíli zchladnout, překlopte na mřížku, opatrně sloupněte papír na pečení a nechte vychladnout.

Tip: Mřížka zabrání tomu, aby se korpus zespodu zapařil. Pokud ji nemáte, přes sítko lehce poprašte povrch upečeného korpusu škrobem a převraťte ho na papír na pečení.

03.

Na náplň nasekejte čokoládu ostrým nožem na drobné kousky, zralé banány nakrájejte na kolečka a ušlehejte pevnou šlehačku. Čím tučnější bude smetana, tím lepší bude i šlehačka. Nezapomeňte smetanu nejdřív pořádně vychladit, přidejte vanilkový extrakt, začněte pomalu šlehat a postupně zvyšujte otáčky. Cukr přidejte úplně nakonec a už jenom krátce zašlehejte. Do tuhé šlehačky zlehka vmíchejte kousky čokolády.

Tip: Často kombinuji šlehačku s jemným tvarohem v poměru 1 : 1. Nejdřív našlehám tvaroh s trochou cukru, poté přidám šlehačku a už jen krátce prošlehám. Krém je hladký, lehký a lahodný, navíc o trochu zdravější. Je ale pravda, že dezert pak připomíná víc Míša řezy.

04.

Z vychladlého korpusu vykrojte kolečka se stejným průměrem, jako mají dna vašich skleniček. Do každé skleničky vložte plátek korpusu. Pokud jste měli větší pekáček, je možné, že korpus nebude příliš vysoký, zato budete mít větší plochu. V tom případě vložte na dno skleničky dva plátky korpusu. Zbytek korpusu rozmělněte na drobky.

05.

Do skleniček přidejte vrstvu nakrájených banánů a šlehačku s čokoládou. Povrch vydatně posypejte drobky korpusu a nechte v lednici chvíli rozležet a vychladit.

Retro dezerty mívají u hostů úspěch, vzpomenete si ještě na ananasové řezy zvané „orgasmus“ nebo na tradiční žloutkové řezy?

Načítám