Hlavní obsah

Proti nudě: Podívejte se do Slunce, na věž i mezi rytíře

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně to vypadá na trochu teplejší počasí a hlavně i na možnost zajít si na spoustu míst, která byly uzavřena. Máme pro vás pár tipů, kam se v následujícím týdnu vypravit.

Článek

Je tu to, na co jste také jistě dlouho čekali! Kombinace hezkého počasí a rozvolnění i v oblasti kultury, sportu a další zábavy. Je tedy daleko radostnější plánovat, co s volným časem. A my vám s tím trochu pomůžeme. I když stále platí, že než někam vyrazíte, raději si ověřte, zda se akce opravdu koná a jaké jsou podmínky účasti.

Foto: Mapy.cz

Foto: Mapy.cz

Zatmění Slunce

Tak dlouho jsme se těšili na to, až začne pořádně svítit, a teď, když to vypadá nadějně, tak ho zacloní Měsíc – samozřejmě jen na chvíli a bude to zajímavé. Jde o jediné letošním zatmění Slunce, (ačkoli bude částečné) které bude možné pozorovat z našeho území. Nastane 10. června. Měsíc vstoupí do cesty slunečním paprskům asi v 11 hodin a 44 minut a uhne přibližně o dvě hodiny později, ve 13 hodin a 36 minut. Čas se pro různé části České republiky může o několik minut lišit.

Jestli chcete mít jistotu, že si tohle nebeské divadlo užijete, zajděte ho pozorovat do hvězdárny, v Praze třeba do Štefánikovy nebo té v Ďáblicích, ve středních Čechách v Ondřejově, v Brně chystá hvězdárna komentované pozorování dalekohledy přímo na Kraví hoře. Vzhledem k protiepidemickým opatřením si ale ověřte, jaké jsou podmínky vstupu a zda je nutná rezervace. Úplně jistě ale budete potřebovat speciální brýle, protože dívat se do Slunce, byť částečně zakrytého, by vám mohlo poškodit oči.

Foto: Planetum

Jestli chcete vidět částečné zatmění Slunce, musíte si udělat volno 10. června dopoledneFoto: Planetum

Za rytíři za Bezděz

Brblají vaše děti při výšlapu do kopce, protože pro ně hrad není zajímavý? Jestli jsou ale fandové rytířů a jejich soubojů, pozvěte je tento víkend do Máchova kraje na Bezděz. Zdolání kopce bude odměněno řinčením mečů šermířské skupiny Pancharti. Vystoupení pod názvem Jedna země, jeden král proběhne na druhém nádvoří hradu v sobotu i v neděli několikrát denně. Ujít byste si neměli nechat ani dění na prvním nádvoří, kde si postaví své výhně kováři, předvedou vám své umění a výsledky jejich práce tu půjde i koupit.

Vstupné na hrad je 120 Kč pro dospělé a 60 Kč pro děti.

Foto: hrad Bezděz

S vidinou setkání s rytíři se bude dětem hned lépe šlapat do kopce na BezdězFoto: hrad Bezděz

Za skřítky do věže

Máte to blízko do Humpolce? O tomto víkendu se otevírá vyhlídka z věže kostela sv. Mikuláše. Pro dospělé je v nejvyšším patře připravená výstava Město ve věži, která nabízí porovnání historických fotografií s tím, jak Humpolec vypadá dnes. Děti se mohou zúčastnit hry Za skřítky do věže. Dostanou brožurku s pohádkou a úkoly, které budou při výstupu na věž plnit. Budou skládat, počítat, malovat či hledat schované skřítky. Těch je pět a jsou pojmenovaní podle zvonů zavěšených ve věži.

Otevřeno bude i další červnové víkendy, vždy od 10 do 16:30. O prázdninách pak každý den. Vstupné je 20 Kč.

Foto: Městské kulturní a informační středisko v Humpolci

Vyhlídku z věže zpříjemní dospělým výstava dobových fotografií a dětem dobrodružství se skřítkyFoto: Městské kulturní a informační středisko v Humpolci

Víno, kultura i kolo

Chybělo vám posezení ve sklípku a dobré víno, ale rádi byste to spojili třeba i s nějakou tou kulturou nebo sportem? Obojí nabízí Jižní Morava.

Oblíbeným cílem cyklistických i pěších výletů je například vinice Šobes ležící ve středu Národního parku Podyjí na úbočí skalního ostrohu v meandru Dyje. Patří mezi nejstarší evropské vinice. Když už přijedete obdivovat její historii, která – co se pěstování vína týče – sahá až do středověku, nikdo nemůže říct ani slovo, když všechny dojmy z malebné krajiny podtrhne sklenka místního ryzlinku, rulandského nebo sauvignonu.

I po procházce Lednicko-valtickým areálem, který je zapsán na seznamu UNESCO, se můžete zastavit na víno. V barokním zámku ve Valticích se stálou degustační expozicí Salon vín České republiky lze ochutnat to nejlepší z moravských a českých vín.

Foto: nnattalli, Shutterstock.com

Krásné a dlouhé cyklostezky mezi vinicemi, i to je Jižní MoravaFoto: nnattalli, Shutterstock.com

Každý vám potvrdí, že i samotné sklípky jsou mnohdy skvostem lidové kultury  a jestli jich chcete vidět pohromadě opravdu hodně, musíte do Velkých Bílovic, kde jich mají asi 700. A protože je budete chtít vidět i zevnitř, sluší se uctít práci vinařů tím, že si dáte košt skvělého červeného, kterému se tu velmi daří.

Jestli vás neužije na památky, ale raději potrápíte tělo na kole, pak byste měli vědět, že Znojemská vinařská stezka měří 165 km a Mikulovská vinařská (cyklo)stezka 62 km. A čím spláchnout prach z celodenní vyjížďky? To necháme na vás.

Reklama

Související témata:

Načítám