Hlavní obsah

Máchův kraj s mořem, skalami i Čtyřlístkem

Foto: Kristyna Henkeova, Shutterstock.com

Foto: Kristyna Henkeova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete program na volné dny, které by měly být trochu poznávací, trochu akční a třeba i s možností koupání nebo vodních sportů? Přesně na to je skvělá oblast zvaná Máchův kraj!

Článek

Co to vlastně je Máchův kraj a kde leží? Je to oblast, kterou si zamiloval a často popisoval Karel Hynek Mácha. Najdete ji na jihozápadě Libereckého kraje s přesahem do kraje Středočeského. Za centrum lze považovat Doksy, za nejznámější pak Máchovo jezero. Najdete tam ale i spoustu dalších zajímavých míst.

Peklo v Housce

Kromě nejznámějšího Bezdězu je třeba upozornit i na hrad Houska. Byl postaven v první polovině 13. století, skoro ve stejnou dobu jako Bezděz, dokonce prý i stejnými staviteli. Dodnes ale není jasné proč. Je stranou obchodních cest i hranic, které by chránil. Říká se, že měl zakrýt průrvu ve skále, která vedla až do pekla, a ze které se vynořovaly na svět podivné bytosti. V podzemí hradu mají být prý chodby a prostory, ve kterých jsou pohřbeny příšery.

Hrad má mnoho tajemství, která lákají k návštěvě, stejně jako pohyblivé mechanické peklo vyřezané z lipového dřeva, které tu také najdete. Ceny vstupného, ale i program četných kulturních akcí najdete na webu hradu

Foto: Profimedia.cz

O hradě Houska koluje mnoho legend. Jedna z nich praví, že v něm byla brána do pekla, z níž vylézali čerti a různí prapodivní tvorovéFoto: Profimedia.cz

Jestli vás pekelné prostředí láká, můžete si v kraji projít i Národní přírodní památku Peklo patřící k obci Sosnová, kousek od České Lípy. Jedná se o kaňonovité údolí Robečského potoka se strmými skalními stěnami. Prochází jím naučná stezka, která je určena jen pro pěší.

Foto: Profimedia.cz

Kousek od Sosnové si můžete projít PeklemFoto: Profimedia.cz

Mácha jako malíř

Na toulkách po hradech můžete jít po stopách básníka Karla Hynka Máchy. Rád se pěšky vydával poznávat památky, psal si zápisky a hrady i kreslil. Hrady maloval z dálky, s pomocí dalekohledu, a některé pak doma koloroval. Dochovalo se 115 jeho prací a vy si je můžete prohlédnout na výstavě Hrady spatřené, kterou najdete od 4. května do 31. října v jeho památníku v Doksech (pobočka Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě).

Foto: muzeumcl.cz

Jestli znáte K. H. Máchu zatím jen jako básníka, výstava vám ukáže, jak zdatným byl malířem Foto: muzeumcl.cz

Havraní skály s vyhlídkou

Romantiku pískovcových skal a přírody si můžete užít v Havraních skalách. Na své si tu přijdou i horolezci, pro které tu jsou nachystány cvičné stěny. Havraní skály najdete asi dva kilometry od malebného města Nový Bor, kilometr od obce Radvanec. Jde o skupinu pískovcových věží, z nichž si horolezci ty nejoblíbenější pojmenovali – Panenská skála, Ropucha, Rozeklaná, Potupená, Půlená.

Krásný výhled do kraje si z jejich vrcholů ale užijí nejen horolezci, ale i pěší. Na vrchol nejvyšší skály vedou vytesané schůdky. Na této skále bylo prý kdysi popraviště nedalekého Sloupského hradu. Vyhlídka se původně jmenovala Sedm havranů. Užijete si z ní pěkné výhledy na okolí Sloupu, na kopce Vlhošť a Ronov nebo Špičák u České Lípy. Přehlédnout nejde místní dominantu – vrchol Klíč.

K Havraním skalám dojdete z Nového Boru po zelené turistické značce a je tu i cyklostezka. Vyrazit můžete i ze Cvikova nebo Radvance. Vzít můžete i dětský kočárek – na vyhlídku s ním sice nedojedete, ale pod ni ano.

Foto: Profimedia.cz

Romantika, krásné lesy a vyhlídky do kraje - to je důvod, proč navštívit Havraní skályFoto: Profimedia.cz

Na kole kolem Mácháče

Máchovo jezero je největší vodní plocha v Libereckém kraji. Založit ho nechal Karel IV. Ačkoli se mu říká jezero, je to rybník na rašelinové pánvi. Původní název byl Velký rybník nebo Velký Dokeský rybník a Máchovo jezero  se mu začalo říkat neoficiálně někdy kolem roku 1930, oficiálně se tento název prosadil až po druhé světové válce.

Jezero nabízí na čtyřech plážích spoustu zábavy i sportovního vyžití. Najdete tu půjčovny šlapadel i loděk, aquapark, vodní atrakce i hojně míst na občerstvení.

Kolem Mácháče si můžete udělat i pěknou procházku nebo si vyjet na kole. Třeba z Doksů po červené do Starých Splavů a na pláž Klůček můžete vyrazit s dětmi. Víc terénu si můžete užít, když ve Starých Splavech uhnete po žluté a vydáte se na hrad Bezděz a potom po zelené přes Luka zpátky do Doksů. Možností je spousta.

Foto: Profimedia.cz

Máchovo jezero je skvělé na koupání, ale i jako cíl milovníků jízdy na koleFoto: Profimedia.cz

Doksy jako Třeskoprsky

Doksy nejsou jen „hlavním městem“ Máchova kraje, ale i místem, které je zábava projít a prozkoumat. Nepřehlédněte místní zámek v centru města, který byl do roku 1945 rodinným sídlem mnichovohradišťské větve Valdštejnů a posléze sloužil jako internát. První otevření pro návštěvníky proběhlo až v roce 2013 a zahrady se otevřely o rok později.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Doksech byl dlouho sídlem ValdštějnůFoto: Profimedia.cz

Zámek Doksy nabízí velmi zajímavý prohlídkový okruh věnovaný Valdštejnům, který je doplněn moderními multimediálními prvky, jako jsou dotykové obrazovky, tablety nebo kino.

V zámku najdete i oblíbené a vyhledávané Muzeum Čtyřlístku. Není divu, protože Doksy byly předlohou pro Třeskoprsky, v nichž se všechna dobrodružství známých a již přes 50 let milovaných postaviček odehrávají. Podrobnosti o otevírací době a expozicích zámku najdete na jeho webových stránkách.

Foto: muzeumctyrlistek.cz

Muzeum Čtyřlísku připomene rodičům jejich mládí a děti seznámí s kreslenými hrdiny, které si jistě zamilují takéFoto: muzeumctyrlistek.cz

Související témata:
Doksy
Čtyřlístek

Načítám