Hlavní obsah

První adventní víkend je tu! Kde potkáte Mikuláše s čertem?

Foto: vanocnivystava.cz

Foto: vanocnivystava.cz

Reklama

Začíná advent a se zajímavými akcemi se roztrhl pytel. Plánujete jít na veřejné bruslení, na mikulášskou, anebo byste chtěli dětem představit vánoční tradice? Nechte se inspirovat.

Článek

První adventní neděle letos připadá na 1. prosince – to zapálíte první svíčku na adventním věnci a děti si otevřou první okénko svého kalendáře. Hezké si to ale můžete udělat během celého víkendu, kdy se konají zajímavé akce, na spoustě míst i mikulášské. Zachumlejte se do šály, kulicha narazte pěkně do čela a ruce si zahřejte kelímkem s čajem nebo voňavým svařákem.

Na jaké počasí se o víkendu připravit? Zima je tu – teploty kolem nuly a sem tam i sněžení. V sobotu bude oblačno až polojasno a ojediněle, na horách místy, sněhové přeháňky. V noci klesnou teploty na +2 až –2 °C, přes den vystoupí ještě nad nulu a nejvyšší se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C. V neděli bude o něco chladněji. Bude polojasno, postupně oblačno až zataženo a k večeru se můžete od západu těšit na občasné sněžení. V noci budou nejnižší teploty –3 až –7 °C a nejvyšší přes den –1 až +3 °C.

Oslavte s dětmi Mikuláše na kolejích

Dopřejte potomkům tak trochu netradiční mikulášskou – vyvezte je v sobotu parním vlakem z Brna do Oslavan. Zážitkem bude jízda samotná, protože soupravu vlaku tvoří historické vozy ze 40. a 50. let.

Na zámku v Oslavanech pak budou pro děti nachystány čertovské úkoly, užijete si tradiční jarmark s vánoční atmosférou, koledami, stromečky, zabijačkou, kapry, medovinou a svařákem. V zámecké kapli můžete navštívit výstavu betlémů.

Foto: Profimedia.cz

Rčení cesta je cíl platí v případě Mikulášského parního vlaku dvojnásobFoto: Profimedia.cz

Advent a Vánoce v Kouřimi

V čem je kouzlo Vánoc? Mimo jiné v dodržování tradic, tak přijďte ty adventní poznat do kouřimského Muzea lidových staveb a ve skanzenu se nechte přenést do dob dávno minulých. A na co se můžete těšit?

Na atmosféru přástek s tradičním pohoštěním, různé způsoby věštění a tajemné obchůzky maškar – Barborek, Ambrožů a Lucií. Dozvíte se historii mikulášské tradice i Štědrého večera, prohlédnete si světnici s prostřeným štědrovečerním stolem, stromkem a betlémem.

Foto: Profimedia.cz

Ve skanzenu se nachází zatím čtrnáct větších obytných a hospodářských objektů, které doplňuje několik drobnějších památekFoto: Profimedia.cz

VIDA! slaví pět let

Zábavních vědeckých parků najdete po republice vícero, to brněnské bylo založeno před pěti lety. VIDA! science centrum oslaví své páté narozeniny speciálním programem, který spojí vědu s uměním.

Nová výstava Digitálium vás zavede do světa videoher, těšit se můžete i na speciální workshop, kde rozehrajete květiny, pomocí pokusů s barvami připravíte duhový papír, proniknete do počátků fotografování a v zatemnělém sále proměníte energii návštěvníků ve světelné umění. Aby byla oslava narozenin úplná, bude připravený fotokoutek, vědomostní kvíz i show s nejlepšími pokusy za celých pět let.

Foto: Profimedia.cz

Co zvoláte, když objevíte něco překvapivého? Vida!Foto: Profimedia.cz

Kam jít bruslit?

Nemůžete se dočkat, až nabrousíte brusle a vyjedete na led? Kluziště po celé republice už otvírají brány a těší se. Často mají připravené pomůcky nebo program i pro nejmenší a začátečníky. V Pardubicích se v neděli slavnostně otevře Zimní sportovní ledový park v blízkosti slavného dostihového závodiště. A pozor! Ledová plocha má parametry kanadského hřiště, je tedy o něco užší a kratší než běžné hřiště.

Kam na veřejné bruslení v Praze? Kluziště na Letné nabízí největší ledovou plochu v Praze a hned vedle je i menší plocha pro děti. A kde najdete vánočně nazdobenou a efektně nasvícenou ledovou plochu? V Ostravě na Masarykově náměstí, kde se letos koná již desátý ročník projektu Vánoční kluziště. A v Brně vyrazte na kluziště Bruslák na Moravském náměstí.

Foto: verejne-brusleni.info

Kluziště Bruslák na Moravském náměstí u sochy markraběte JoštaFoto: verejne-brusleni.info

Jubilejní výstava v Betlémské kapli

Víte, co je třezolka, polaz či líto? Zjistit to můžete na tradiční pražské výstavě, která se koná od 30. listopadu do 2. ledna v Betlémské kapli. Letos je výstava jubilejní a budou proto k vidění ty nejzajímavější exponáty z minulých 40 let.

Vedle originálních betlémů a vánočních ozdob si prohlédnete i tzv. zvykoslovné předměty, které už dnešní děti, ale často ani dospělí, neznají. Děti se můžou opět těšit na oblíbený kuličkopád, kostkoviště a nebude chybět ani funkční mlýnské kolo!

Foto: vanocnivystava.cz

Skautský betlém od Oldřicha DrozdyFoto: vanocnivystava.cz

Knížka na prosinec

Chtěli byste si s dětmi popovídat o vánočních tradicích a třeba i něco tématického vytvořit a hledáte inspiraci? Knihou měsíce je Tradinář, který vysvětluje konkrétní svátky, ukazuje souvislosti a promítá je do současného života. Najdete tu i návody na jednoduché tvoření a recepty. Autorky vycházejí z tradic a prapůvodní podstaty, kdy se žilo ve spojení s přírodními cykly a ve větší pospolitosti.

Foto: Nakladatelství Smart Press, s.r.o.

Tradinář Moniky Kindlové a Martiny Boledovičové vydalo nakladatelství Smart Press a má 288 stranFoto: Nakladatelství Smart Press, s.r.o.

Kterou akcí jsme vás nalákali? Nezapomeňte sledovat aktuální počasí. A přehled všech adventních trhů najdete na Mapy.cz, tak si najděte tu správnou cestu! 

Reklama

Načítám