Hlavní obsah

Podvodníci s byty jsou stále drzejší. Hledáte pronájem? Trvejte na prohlídce a nikdy neplaťte zálohu předem

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupit si byt je pro většinu Čechů už jen těžko splnitelný sen, proto stále častěji míří do pronajatých bytů. Jak si ohlídat, abyste nenaletěli podvodníkům, a co musíte vědět o zálohách a nájemní smlouvě, tedy především o zákazech, které může a nemůže obsahovat?

Článek

Neplatili nájem, poškodili nábytek a nechali po sobě spoušť. To jsou asi nejčastější stížnosti majitelů bytů na ne zrovna ideální nájemníky. Ovšem i mezi pronajímateli jsou podvodníci a nepoctivci, kvůli nimž mohou zájemci o bydlení zbytečně přijít i o tisíce nebo podepsat nájemní smlouvu, která je zbytečně omezuje. Jak to tedy je a co vše je dobré si ohlídat, abyste byli spokojení?

Jak odhalit podvodný inzerát

Nejčastějším způsobem, jak lidé hledají podnájem, jsou inzeráty a různé internetové nabídky. Možná se bojíte podvodníků, a tak se díváte na realitní servery s dobrou pověstí, ale ani to nemusí být vždy záruka. „S podvodnými inzeráty se můžete setkat i tam a je těžké je rozeznat,“ varuje David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates.

  • Proto buďte ostražití a všímejte si především toho, zda někdo nenabízí příliš nízkou cenu. „Měli byste mít přehled, za kolik lze v uvedené oblasti zaplatit za pronájem bytu určité dispozice a vybavení. Podezřele nízká cena je varování,“ upozorňuje David Novotný.
  • Varováním by mělo být také to, je-li inzerát psán podivnou češtinou anebo majitel chce komunikovat výhradně přes e-mail, bez osobního kontaktu a hlavně bez osobní prohlídky bytu předem.
  • Jestliže je jako podmínka uvedeno, abyste poslali zálohu dopředu, pak rozhodně nereagujte! Ani když to bude majitel vysvětlovat tím, že má víc zájemců, a vy si tak byt vlastně rezervujete.

Zálohu neposílejte, smlouvu prověřte!

Posílat zálohu předem, bez podepsání nájemní smlouvy, to je špatný krok v každém případě. Vše by mělo proběhnout až ve chvíli podpisu a za předem daných podmínek. Smlouvu je vždy lepší nechat překontrolovat od právníka.

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Najít správný byt a pronajímatele, se kterým se na sebe můžete spolehnout, to je výhra pro obě stranyFoto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Zákazy v nájemní smlouvě

Když se na pronájmu s majitelem domluvíte, vždy byste měli podepsat nájemní smlouvu a pohlídat, co v ní je. Mnohé totiž obsahují omezení či zákazy, jež nemá pronajímatel vůbec právo chtít, anebo jen za určitých podmínek.

Častou podmínkou pronajímatele bývá, že v bytě s vámi nebudou žádná zvířata. To ale občanský zákoník výslovně povoluje, pokud tím nevznikají obtíže ostatním lidem v domě. Nikdo vám nemůže zakázat mít kočku nebo psa, jen by mohl být problém, kdyby mazlíčků bylo tolik, že to negativně pociťují sousedé, ať jde třeba o hluk, nebo zápach.

„Pronajímatel nesmí zvíře zakázat ani chtít vyšší kauci s tím, že to je na případné škody způsobené zvířetem. I kdybyste to ve smlouvě podepsali, je to neplatné a nikdo vás za porušení této podmínky nemůže postihovat,“ upřesňuje advokátka Karolína Nová z advokátní kanceláře KN Legal.

Někteří pronajímatelé si také vymiňují právo vědět, že vás někdo přijede navštívit, a chtějí, abyste jim to dopředu hlásili. To ale akceptovat nemusíte. „Nájemce má povinnost řídit se pouze rozumnými pokyny pronajímatele, ale tohle mezi ně nepatří, to je nepřiměřené,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Stejně tak není v pořádku, jestliže vás pronajímatel obtěžuje častými kontrolami a návštěvami, za ty lze požadovat i slevu na nájmu.

  • Řiďte se domovním řádem, který si pro chování v domě nájemníci odsouhlasili. Může to být delší noční klid než mezi 22. a 6. hodinou nebo pravidla pro užívání společných částí domu.

Můžete požadovat trvalé bydliště?

Častou otázkou je, zda můžete mít přihlášené trvalé bydliště v pronajatém bytě. Máte-li v ruce nájemní smlouvu, pak ano – a nepotřebujete k tomu ani souhlas pronajímatele.

Jiné to je, pokud si byt pronajímáte od někoho, kdo ho má také jen pronajatý, tedy jste u něj v podnájmu. Pak k tomu souhlas majitele potřebujete a nejlépe v písemné formě, abyste ho mohli případně dokázat.

Načítám