Hlavní obsah

Máte dost mamahotelu a další byt neutáhnete? Možností, kam odstěhovat dospělé děti, je hned několik

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobám, kdy rodiče vybavili své děti k plnoletosti či ke svatbě vlastním bytem, při dnešních cenách realit odzvonilo. Na vlastní bydlení stěží dosáhnou středně příjmové rodiny, jak si tedy má bez podpory rodičů vlastní domov financovat mladý člověk, často ještě studující? Není proto divu, že dospělé děti často zůstávají žít u rodičů. Ne všude to ale přispívá k rodinné pohodě.

Článek

Máte pocit, že si už zasloužíte trochu klidu, a místo toho stále otročíte v mamahotelu. Má váš potomek osmnáctiny dávno za sebou, ale do osamostatnění se stále nehrne? K tomu, aby se postavil na vlastní nohy, by jistě pomohlo vlastní bydlení. Kam ho ale odstěhovat, když další byt ani společnými silami finančně neutáhnete?

Studenti mají výhodu

Dokud dítě studuje, může zkusit zažádat o bydlení na internátu nebo vysokoškolské koleji. Zadarmo to sice není, přesto se náklady pohybují zhruba na polovičních hodnotách, než stojí sdílené komerční pronájmy. V Praze stojí ubytování na koleji od čtyř do šesti tisíc měsíčně. S nižší cenou počítejte v případě lůžka ve sdíleném, až pětilůžkovém pokoji a s koupelnou a kuchyňkou na patře. Pokud si připlatíte, můžete mít jednolůžkový pokoj s vlastní kuchyňkou a koupelnou.

Spolubydlení je zásah do soukromí

I nestudenti mohou bydlet na ubytovnách pro studenty, je-li tam volná kapacita, bude se jich zpravidla ale týkat jiný ceník. V takovém případě už se spíše vyplatí sdílené ubytování v komerčních pronájmech. Tady se ceny dost liší. V hlavním městě lze získat místo ve sdíleném pokoji za pět tisíc, ale i za dvojnásobek. Záleží, v jaké lokalitě se nemovitost nachází, jak vybavený byt bude i s kolika lidmi se bude váš dospělý potomek v bytě dělit o kuchyň a koupelnu. Pro introverty může být spolubydlení velký zásah do soukromí, sdílené bydlení je ale i skvělou příležitostí pro navázání nových přátelství.

Udělejte si výlet za město

Chcete-li prostor a soukromí, ale zároveň přiměřenou cenu, je nejen v Praze, ale i ve většině velkých studentských měst lepší poohlédnout se v okrajových částech i v dojezdové vzdálenosti od města samotného. Zapátrejte v okruhu do půl hodiny jízdy vlakem od vaší vysněné destinace a narazíte na zcela jiné možnosti. Můžete si pronajmout celoročně obyvatelnou chatu v blízkosti přírody a za cenu garsonky ve městě třeba celé patro v rodinném domku. Lidé i v důsledku zdražování energií více pronajímají různé půdy a přístavby, o takovém prostoru se vám může ve městě jen zdát.

Foto: Cinematographer, Shutterstock.com

Za městem narazíte na luxusní bydlení za ceny o mnoho nižší než v centruFoto: Cinematographer, Shutterstock.com

Řešení jménem coliving

Ze Západu k nám proniká fenomén coliving, což je sdílené bydlení připomínající hotel. Nové nemovitosti, ale i zrekonstruované bývalé hotely a činžáky nabízejí samostatné menší apartmány vybavené nejen kuchyní a vlastním sociálním zařízením, ale často i nábytkem, elektrospotřebiči a lůžkovinami. Stěhujete se prostě do hotového. V objektu jsou pak zpravidla další vymoženosti jako recepce, posilovna, wellness, pracovna, ale i herna nebo technické zázemí pro natáčení vlogů či podcastů, připlatit si můžete za úklid. Servis jako od maminky ale stojí kolem dvaceti tisíc měsíčně. V zahraničí je tento typ bydlení populární hlavně u singles či digitálních nomádů.

Městský byt není pro každého

Města nabízejí k pronájmu vlastní byty za ceny nižší, než jsou ty komerční. Má to ale háček, často je nabídka omezena jen pro určité skupiny obyvatel a profese. Pokud ale uvažujete třeba o práci u městské policie, jste mladá rodina nebo pečujete o postižené dítě, na byt byste mohli dosáhnout. Aktuální nabídku nemovitostí i detailní podmínky najdete na stránkách příslušné obce.

Starejte se o druhé

Je-li pro vás i nejlevnější varianta bydlení pořád stěží dostupná, poohlédněte se po bydlení, které je hrazeno penězi jen zčásti. Nájemné si totiž můžete i odpracovat. Pomoci můžete s nákupy, úklidem, prací na zahradě, ale i s administrativou a technikou, na které již někteří lidé nestačí. Na podobné nabídky můžete narazit v soukromé inzerci, místa pro dobrovolníky v domech s pečovatelskou službou ale čas od času nabízejí i obce. Za cenu lůžka ve sdíleném pokoji můžete mít vlastní garsonku.

Načítám