Hlavní obsah

Potřebujete brýle do práce? Nově by vám je mohl platit zaměstnavatel

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už vám zas oční lékař zvedl počet dioptrií a komentoval to tím, že se nemůžete divit, když celou pracovní dobu koukáte do počítače? Pak by vám měl brýle nebo kontaktní čočky zaplatit zaměstnavatel.

Článek

Dnes, tedy 12. 10. je Světový den zraku, který připadá vždy na druhý říjnový čtvrtek. Co je v této oblasti nového? Dlouhodobé a každodenní užívání počítače nebo jiné zobrazovací techniky prokazatelně namáhají oči a podílí se na zhoršování zraku. Podepisuje se na něm samozřejmě i věk - prostě dřív nebo později skončíte s brýlemi na nose. Pokud se bez nich neobejdete ani v práci, pak pro vás máme dobrou zprávu, a to je ta novinka: podle rozhodnutí Soudního dvora EU v Lucemburku z konce loňského roku by vám je měl zaplatit zaměstnavatel.

Brýle zaplatí zaměstnavatel

A nejde jen o brýle, jež používáte výhradně v práci, ale i ty, které potřebujete v běžném životě, ale současně je nosíte i v zaměstnání. V rozhodnutí soudu se uvádí, že zaměstnavatel je povinen poskytnout svým zaměstnancům zvláštní korekční prostředky, jež slouží k nápravě a prevenci poruch zraku v souvislosti s prací se zobrazovací technikou. A to jsou právě brýle a kontaktní čočky. Měly by to být takové, které vám předepíše oční lékař podle stavu vašeho zraku.

Zaměstnavatel určí buď pevnou částku a vše, co je navíc, si zaplatíte, anebo dostanete otevřený účet a nemusíte hledět na cenu. Výše příspěvku ale musí být fakturována přímo na zaměstnavatele.

Jak může zaměstnavatel brýle uhradit?

Jak by to mělo konkrétně probíhat? „První možností je přímé poskytnutí dioptrických brýlí nebo kontaktních čoček. Druhá možnost je, že uhradí nezbytné náklady, tedy tolik, kolik jste za brýle dali,“ říká Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa. Soud vyloženě uvedl, že to musí být jednou z těchto forem, a nelze to udělat třeba tak, že vám na brýle dá zaměstnavatel příplatek ke mzdě. Takový příspěvek by se zdanil.

Foto: Hryshchyshen Serhii, Shutterstock.com

Pořídit si brýle není levné, tak se velmi hodí, že vám s tím pomůže zaměstnavatel!Foto: Hryshchyshen Serhii, Shutterstock.com

Úhrada z FKSP nebo benefitů

Peníze na brýle vám však může dát různými formami. Ve všech organizačních složkách a příspěvkových organizacích, které zřizuje stát, kraj nebo obec (tedy školy, zdravotnická zařízení, technické služby, policie, úřady a podobně), musí existovat Fond kulturních a sociálních potřeb (FKSP). Do něj jsou vkládány prostředky závislé na rozpočtu dané organizace - a z nich mohou zaměstnanci čerpat příspěvky na sport, kulturu, ale třeba právě i dioptrické brýle a kontaktní čočky. „Je to běžná praxe a patří to mezi velmi žádaný benefit, kterého zaměstnanci často využívají,“ říká Petra Egersdorf z Oční optiky Horní Počernice.

Aby byl příspěvek zaměstnavatele osvobozen od daně z příjmů, musí být dioptrické brýle předepsané lékařem nebo pořízeny v oční optice, která je zapsána v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb, a brýle nesmí být ani částečně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Na brýle přispějí i pojišťovny

O příspěvek na brýle si můžete říci i své pojišťovně - příspěvek lze použít také na brýle pro děti, ale samozřejmě i ty pro dospělé. Svým pojištěncům například OZP poskytuje dva benefity související se zrakem: příspěvek na dioptrické brýle, brýlové obruby nebo kontaktní čočky a také příspěvek na vyšetření zraku, obojí ve výši až 10 000 Kč. Skutečná výše příspěvku závisí na tom, kolik tzv. kreditů mají pojištěnci na účtu.

Světový den zraku

Od roku 1990, kdy byl stanoven Světový den zraku, připomíná tento svátek rizika zvyšující pravděpodobnost onemocnění očí, ale i vhodnou prevenci. „Právě proto se můžete v tomto termínu potkat i s nabídkou bezplatných prohlídek v některých očních optikách, kde vám překontrolují zrak, změří nitrooční tlak, absolvovat pravidelnou prohlídku pro nositele kontaktních čoček anebo zkusit jejich aplikaci pod dozorem zkušeného optometristy,“ vyjmenovává Kristýna Štěbetáková.

Načítám