Hlavní obsah

Než začne topná sezona: Rozeberte, vyčistěte a natřete radiátory. Ušetříte!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy jste naposledy čistili radiátory - tedy nikoli omývali jejich přední část, ale zbavili je prachu a nečistot uvnitř? Pokud už ani nevíte, nebo dokonce nikdy, je nejvyšší čas to udělat! To je totiž nejjednodušší způsob, jak ušetřit za topení.

Článek

Výhodu mají ti, kteří si ještě ponechali litinové radiátory, u nichž si vystačíte s prachovkou, vlhkým hadříkem nebo vysavačem. Na nich se maximálně usadí trocha prachu a za nimi můžete smést pár pavučin. To ale nebude případ většiny. Co dělat v případě moderních radiátorů?

Proč se starat o radiátory

S topnými tělesy, která sestávají ze dvou desek spojených nahoře kovovou mřížkou, je to horší. Právě jejími otvory se mezi přední a zadní část dostává spousta prachu, opadaných lístků z květin na parapetu, zvířecích chlupů a dalších nečistot. A ty snižují jejich výkon. „Prachová vrstva vytváří izolační povrch, který brání teplému vzduchu v proudění do místnosti,“ vysvětluje Luboš Rydlo, produktový specialista ze společnosti Korado, výrobce ocelových otopných těles. Navíc se kvůli tomu mohou do jejich okolí rozšiřovat prachové částice a také nepříjemně zatuchlý pach.

Radiátory vyčistěte před sezonou

Do čištění je potřeba se pustit ještě před topnou sezonou. „Nepoužívejte drátěnky nebo abrazivní mycí prostředky, ale ani třeba hrubou sílu, protože takovým nešetrným čištěním byste mohli poškodit nátěr, a výrazně tak zkrátit životnost povrchu radiátorů,“ radí Luboš Rydlo. Naopak si můžete pořídit speciální kartáč, který se dostane do mezery v radiátoru, a nemusíte demontovat vrchní mřížku. Odstranění nečistot je díky tomu snadnější.

Pokud ho nemáte, musíte mřížku sundat a pak se do prostoru dostanete většinou i nástavcem na tyči vysavače. Cílem je odstranit vše, co se tam usadilo. Pomoci vám může i parní čistič. Až prostor zbavíte nečistot, vrátíte na místo omytou vrchní mřížku a otřete vlhkým hadrem. Při mytí radiátoru byste měli vlhkým hadrem otřít všechny trubky a celý předek.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Abyste se dostali dovnitř radiátoru, musíte sundat vrchní mřížku - tu samozřejmě také omyjteFoto: New Africa, Shutterstock.com

Co když omytí nestačí?

Možná při údržbě radiátoru zjistíte, že ho nestačí jen omýt, ale potřeboval by i natřít. Pak je na to ideální čas, dokud je venku hezky a můžete větrat.

Co budete při natírání radiátoru potřebovat? Připravte si ochrannou fólii pod radiátor, ale i rukavice a nejlépe i ochranné brýle. Měli byste mít něco, čím odstraníte z radiátoru případnou rez a mastnotu - tedy kartáč, brusný papír a odmašťovadlo. Nachystejte si štětec, váleček nebo stříkací pistoli, podle toho, jak chcete nanášet barvu. Z nátěrových hmot budete potřebovat nejen barvu, ale i odstraňovač a blokátor rzi.

Je těžké radiátor natřít?

„O tom, jak pracné bude natírání radiátorů, rozhoduje několik faktorů. Prvním je jejich umístění čili jak daleko jsou od stěny, jestli jsou nad nimi parapety nebo za nimi nějaké obložení. Důležité také je, v jakém jsou stavu a jak šikovní jste,“ říká Pavel Žatečka, výkonný ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR.

Jakou nátěrovou hmotu na radiátory použít?

Jaký druh barvy, tedy nátěrové hmoty, zvolíte, záleží na vašich možnostech i zkušenostech. Každá má své výhody i nevýhody. Pavel Žatečka pro vás má několik zásadních rad:

  • Aby barva dlouho vydržela, je zapotřebí důkladně připravit podklad - zbavit povrch nečistot, rzi a oprýskané barvy.
  • Barva pro radiátory musí vydržet vyšší teploty a neměla by měnit vzhled působením UV záření.
  • Nátěrové hmoty řeďte vždy podle návodu, pokud to s ředěním přeženete, není výsledek dobrý!
  • Vodové barvy nejsou cítit, nepotřebují speciální ředidla, takže můžete nástroje po práci dobře vyčistit.
  • Jestliže si nejste jistí, že vše zvládnete, pozvěte si profesionálního lakýrníka.

Načítám