Hlavní obsah

Chytit ji lze na cestách i táboře! Jak se ubránit žloutence?

Foto: tool2530, Shutterstock.com

Foto: tool2530, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Možná ji považujete za nemoc rozvojových zemí, ale nenechte se mýlit: žloutenku můžete chytit v podstatě kdekoli. Zejména v době zvýšeného cestování riziko nákazy roste. Varovat před ní chce i Světový den boje proti žloutenkám, který připadá na 28. červenec.

Článek

Žloutenku (hepatitidu) způsobují viry, které napadají jaterní tkáň. Existuje několik druhů onemocnění, které se liší původcem, způsobem přenosu, průběhem, závažností i možnými následky. Nejčastější jsou hepatitida A a B – ročně jimi u nás onemocní dohromady kolem tisícovky lidí, typem C se nakazí zhruba tisícovka.

Očkování i do Středomoří

Cestujete-li do Asie nebo Afriky, je očkování proti žloutenkám A a B vřele doporučené. Překvapivě se ale vyplatí i při výletech do Středomoří. „Běžně se tu vyskytují nemoci způsobené viry, tedy i žloutenka, ale i bakteriemi, jako jsou meningokok či pneumokok,“ prozrazuje epidemiolog Rastislav Maďar.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Proti typu A a B existuje očkováníFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Žloutenka typu A: nemoc špinavých rukou

Vysoce infekční a odolný virus vylučuje nemocný člověk stolicí i močí. Nejlepší ochranou je důsledná hygiena: myjte si ruce po každém použití WC, před jídlem, po příchodu zvenku. Neumytýma rukama si nesahejte na obličej a nic nedávejte do úst! Chcete-li se vyhnout nákaze z jídla, nekupujte pochoutky ve stáncích, v cizině pijte jen balenou vodu, nebezpečné mohou být i kostky ledu v nápojích.

Riziko nákazy stoupá v situacích s omezenými hygienickými standardy či zdroji pitné vody: na letních táborech, v kempech, v cizině. Mějte s sebou vlhčené ubrousky a antibakteriální gel na ruce a používejte je.

Žloutenka B: suvenýr z nechráněného sexu

Léto přeje milostným románkům, bohužel právě při nich často dochází k nákaze žloutenkou typu B. Přenáší se spermatem, vaginálním sekretem, slinami a krví. Pozor si dejte na půjčování kosmetických pomůcek (kartáček, holicí strojek, ručník) a vyhněte se manikúře, tetování, akupunktuře či piercingu v pochybném prostředí.

Stačí jen mikroskopické množství krve z nevinné oděrky – i proto není neobvyklá nákaza „béčkem“ při sportovních úrazech a dopravních nehodách v zemích s nižším hygienickým standardem, kde nejsou běžně dostupné jednorázové jehly a sterilní pomůcky.

Foto: Lena Pan, Shutterstock.com

Při výběru tetovacího či piercingového studia buďte velice opatrníFoto: Lena Pan, Shutterstock.com

Žloutenka typu C: tetování z dovolené

K nákaze žloutenkou typu C dochází nejčastěji krví. Dříve to bývalo při transfuzi, dnes jde hlavně o nemoc drogově závislých, nakazit se ale můžete i během tetování či piercingu anebo během operace či zubařského zákroku, nejsou-li dodrženy hygienické požadavky. Pozor tedy dávejte zejména při cestách do Asie nebo Afriky.

Signálem není jen žloutnutí kůže

Jak se žloutenka projeví? Žluté zbarvení kůže a očního bělma, podle kterého dostala nemoc jméno, se dostaví spíše později. Moč výrazně ztmavne, zato stolice je nezvykle světlá. Častá je zvýšená teplota, slabost, nechutenství a zvracení, někdy bolí svaly a klouby a svědí kůže. Inkubační doba se pohybuje mezi týdnem a dvěma měsíci a člověk už je nakažlivý.

Máte-li podezření, s návštěvou lékaře neotálejte – lépe přijít zbytečně než roznášet žloutenku po světě a ničit si játra. „Včasná diagnostika pomůže předejít následkům u těch nejzávažnějších nemocí, které si cestovatelé mohou přivážet domů,“ upozorňuje MUDr. Vít Nádvorník z ambulance Synlab v Praze. 

Nemoc na celý život

Typ A většinou odezní po měsíci, poté dochází k úplnému vyléčení, navíc získáte doživotní imunitu. Ohroženi na životě mohou být výjimečně senioři a lidé s nemocnými játry.

U typu B a C je to bohužel horší. Přejde-li nemoc do chronické fáze, je nutná několikaměsíční léčba a doživotní jaterní dieta, reálně hrozí cirhóza, rakovina či selhání jater, někdy je nutná transplantace. Navíc hrozí přenos z matky na dítě – u takto nakažených je riziko přechodu do nebezpečné chronické fáze téměř 90%! Chronicky nemocní jsou navíc trvalým zdrojem nákazy.

Léčba typu A a B je podpůrná, záleží, jak se s virem tělo popere. Typ C je možné ovlivnit cíleněji, nicméně léky mají velice nepříjemné vedlejší účinky. Dnes jsou navíc dostupná mnohem účinnější antivirotika, která mohou nemoc vyléčit v řádu měsíců. Jsou však velmi drahá, pojišťovny zvládají proplácet léčbu sotva čtvrtině pacientů.

I změna chutí může značit vážnou nemoc. Nemění se vám chutě?

Reklama

Načítám