Hlavní obsah

Cirhóza jater nehrozí jen alkoholikům. Jak snížit riziko?

Foto: mi_viri, Shutterstock.com

Foto: mi_viri, Shutterstock.com

Reklama

Cirhóza může zasáhnout každého, kdo pravidelně pije alkohol. Nelze totiž odhadnout, jaká dávka je bezpečná: někdo zvládne 10 piv denně, jinému stačí čtyři deci vína. Pravidelná konzumace ohrožuje především ženy: jejich játra jsou vůči alkoholu daleko méně odolná. Kdo je ještě v ohrožení?

Článek

Co je to cirhóza? Zjednodušeně řečeno, při dlouhodobém zánětu se začnou jaterní buňky měnit na vazivovou tkáň, a orgán proto přestává postupně fungovat. Nemocný o svých potížích obvykle dlouho neví, protože játra nebolí a prvními příznaky jsou zažívací potíže, jako je nevolnost a nechuť k jídlu, což si málokdo hned spojí s těžkým poškozením důležitého orgánu. Jak cirhóza vznikne a dá se vůbec léčit?

Příčiny cirhózy: nejen alkohol

Alkohol sice hraje při vzniku onemocnění obrovskou roli, ale není jediný. Těžké poškození jater vedoucí k cirhóze způsobují také žloutenky (hepatitida C a B), otravy (např. paracetamolem), dlouhodobé problémy se žlučovými cestami, srdeční selhání či metabolické a autoimunitní choroby a v některých případech je příčina neznámá.

Příznaky: otoky, skvrny a únava

Jak důležitý orgán přestává pracovat, k nevolnosti a silné únavě se přidávají další potíže. Na kůži nemocného se začnou objevovat skvrny způsobené látkami, které játra už nestačí odbourávat. Nemocnému otékají nohy, zhoršuje se krevní srážlivost a roste riziko krvácení. Protože se snižuje i vylučování žluči do střeva, je stolice světlejší. Pokročilejší forma se pak projevuje žloutenkou, tedy zbarvením kůže, což souvisí s tím, že se v poškozených játrech hromadí bilirubin.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Nemocná játra způsobují spíš setrvalý tlak a tupou bolest, než nějaké výrazné křečeFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Komplikace: rakovina i demence

Zvyšuje se krevní tlak v okolí jater (= portální hypertenze) a to způsobuje další velice závažné problémy, například jícnové varixy (= rozšířené cévy v jícnu). U nich je nebezpečí, že prasknou a člověk pak začne zvracet krev – často se stane, že nemocný tímto způsobem vykrvácí. Vážnou komplikací je i hromadění tekutiny v břiše (= ascites), které se projevuje jeho zvětšením, což může vést k utlačování plic a zhoršení dýchání.

Nefunkční játra také způsobují poškození mozku (= jaterní encefalopatie) v důsledku škodlivin kolujících v krvi. Takový stav končívá změnami chování, demencí a kómatem. Velikou komplikací cirhózy je selhání jater a dalších orgánů, které neutěšený stav organismu poškozuje. V cirhotických játrech navíc vzniká častěji rakovina, proto by nemocní měli chodit na ultrazvuk, aby se nemoc včas zachytila – i když i tak se léčí jen velmi nesnadno.

Kdy cirhóza propukne? 

Nelze říci, jak dlouho člověku trvá, než si játra poškodí. Jak již bylo řečeno, pro někoho je nebezpečná pravidelná malá dávka, jiný zvládne každodenně i vysoký příjem alkoholu.

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Alkohol škodí játrům i mozku, a to i v malém množstvíFoto: KieferPix, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba nemocných jater

Lékař může nemoc odhalit už podle pohmatu, kdy cítí tvrdá játra, k diagnóze jsou třeba jaterní testy, ultrazvuk břicha a případně biopsie. Orgán má velmi dobrou schopnost regenerace, proto má cenu ihned zcela přestat s pitím alkoholu. Pokud je příčinou cirhózy hepatitida, je třeba zastavit infekční zánět pomocí léků. Zásadní je také léčba komplikací, které postižená játra způsobují. Krajní možností je jejich transplantace.

Prevence: pozor na žloutenku i na houby

Jak předejít poškození jater? Ačkoliv některým příčinám se vyhnout nelze, stále platí, že alkohol je pro játra jed a cirhóza patří k častým potížím lidí, kteří ho dlouhodobě a pravidelně konzumují. Takže prevence je jasná: alkohol nepít vůbec, nebo jen málo a výjimečně. Vedle toho je třeba se také chránit před hepatitidou, na kterou existuje očkování, a otravami (léky, houby...).

Cirhóza jater

  • Popis - Těžké poškození jater způsobené obvykle dlouhodobou konzumací alkoholu nebo infekční hepatitidou, příčin je však mnohem víc.
  • Příznaky - Nevolnost, nechutenství, zežloutnutí kůže, hromadění tekutin v břiše
  • Léčba - Léčba se soustředí zejména na řešení komplikací nefungujících jater, jako je například odvodnění. V případě následků hepatitidy se lékaři snaží, aby tělo zvládlo bojovat se zánětem.
  • Smrtnost - Polovina pacientů, u kterých se projevily nějaké následky cirhózy jater, do roka umírá.
  • Prevence - Abstinence a zdravý životní styl

Reklama

Načítám