Hlavní obsah

Jak se projíst ke zdravým játrům?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Játra toho sice snesou hodně, péči si ale přesto zaslouží. Když už se totiž tahle čistička těla jednou poškodí, může to být nevratné. Tím, co jíte a pijete, můžete důležitému orgánu jak škodit, tak i výrazně prospívat. Na jaké potraviny se zaměřit?

Článek

Játra mají úžasnou schopnost regenerace. Zpracovávají živiny ze stravy, ukládají cenné látky a naopak odfiltrovávají škodliviny. Představují super výkonnou čističku, která si poradí s kdečím. Nicméně i tenhle super orgán má své limity.

Problém je, že i když už na tom játra nejsou dobře, vy to mnohdy ještě dlouho nepoznáte. Například obávaná cirhóza probíhá i léta bez příznaků, ale řešením je pak jedině transplantace. Proto se nespoléhejte jen na železnou nezničitelnost svých jater a prostřednictvím stravy jim čas od času ulehčete.

Co nejvíc zatěžuje a poškozuje játra

Abyste se mohli o svá játra skutečně dobře starat, musíte vědět, jak je ochránit vhodným životním stylem a co jim doopravdy škodí.

1. Alkohol i obezita

Jako první vás jistě napadl alkohol. Tipujete správně, konzumace alkoholu s rozvojem jaterních onemocnění velice úzce souvisí. Není však tím jediným. Játra také nemálo zatěžuje trvale nevhodná strava bohatá na živočišné tuky a neprospívá ani častá konzumace fruktózy. Obecně pak na orgán neblaze působí přejídání a z toho plynoucí obezita. Ovšem škodí mu i příliš rychlé hubnutí a hladovění.

2. Některé léky i bylinky

Velké problémy – a někdy i selhání jater a smrt – jsou často způsobeny také nadužíváním léků, a to i volně dostupných. Pokud sice vzorně abstinujete, zato ale zobete ve velkém třeba tabletky s paracetamolem (např. Paralen, Panadol, Coldrex, Ataralgin, Valetol, Spasmopan aj.), můžete si s pijanem podat ruce. Užíváte-li pravidelně nezbytné léky, například na epilepsii a jiná neurologická onemocnění, je vhodné zajít čas od času na jaterní testy a nezatěžovat orgán ničím dalším. Problematické mohou být i některé bylinné čaje a přírodní doplňky stravy – pozor třeba na podběl či kostival.

3. Virová žloutenka

V neposlední řadě se s vážnými jaterními potížemi často potýkají lidé, kteří prodělali žloutenku. Hepatitida A, B i C jsou virová onemocnění, která mohou důležitý orgán navždy poškodit. Proti typu A i B existuje očkování a prevencí je i dodržování hygienických zásad (mytí rukou před jídlem, používání kondomu atd.).

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Pro játra bohužel neexistuje žádná bezpečná dávka alkoholu. Škodí jim každá kapkaFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Co játra čistí a co jim prospívá

Chcete játrům v rámci jarního detoxu odlehčit nebo je hodláte zdravě podporovat každý den po celý rok? Zkuste vzít v úvahu tyto rady.

  1. Utněte konzumaci alkoholických nápojů. -
  2. Omezte příliš tučné potraviny, jako jsou uzeniny, máslo, prorostlé maso nebo tučné sýry. -
  3. Tuky v jídelníčku, obzvláště živočišné, se snažte omezit, ale úplně je nevynechávejte. Zařaďte víc ořechů nebo rostlinných olejů. -
  4. Dodržujte pitný režim ve formě vody, neslazených čajů, omezte umělé limonády obsahující barviva a další „chemii“. -
  5. Namísto polotovarů (mrazená pizza, krokety, sladké pečivo...) a průmyslově zpracovaných potravin, které obsahují příliš sodíku, dochucovadel a dalších látek, jež mohou játra zatěžovat, jezte více čerstvé stravy. -
  6. Při přípravě jídla dávejte přednost vaření či dušení, pečení je méně vhodné a smažení je kvůli přepálenému tuku úplně nevhodné. -
  7. Nepodceňujte pravidelný pohyb, prospěje i rychlá chůze půlhodinu denně. -
Foto: bitt24, Shutterstock.com

Podpořte játra zdravými tuky a čerstvými živinamiFoto: bitt24, Shutterstock.com

7 nejlepších potravin pro játra

Když se budete rozhodovat, co si dáte do salátu či jako zeleninovou přílohu, vzpomeňte si na následující tipy.

  1. Listová zelenina - Špenát, rukola, čekanka a další podporují produkci žluči, která z těla odvádí odpadní látky. Navíc jsou mimořádně bohaté na řadu vitaminů a minerálů.
  2. Mrkev - Je zdrojem betakarotenu a dalších rostlinných flavonoidů, které játra chrání před infekcemi.
  3. Grapefruit - Pomáhá nastartovat činnost detoxikačních enzymů, navíc prospívá také díky dávce vitaminu C.
  4. Česnek - Alicin, selen a antioxidanty, které česnek obsahuje, jsou účinné při očistě jater.
  5. Zelí - I tato zelenina pomáhá stimulovat detoxikační jaterní enzymy.
  6. Brokolice - Platí to stejné, co v případě zelí, přínosný je pak také vitamin E, který brokolice obsahuje.
  7. Čaj z ostropestřece - Bylinka ostropestřec mariánský je známá jako nejúčinnější přírodní vzpruha pro játra, výrazně napomáhá jejich regeneraci.

Reklama

Načítám