Hlavní obsah

Addisonova choroba: vzácná porucha, která bez léčby zabíjí

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Addisonova nemoc je způsobena sníženou produkcí hormonů kůry nadledvin a těžce poškozuje celé tělo. Prvním příznakem přitom může být jen slabost, poměrně typická je i nepochopitelná chuť na sůl. Projevuje se nejčastěji ve věku mezi 30 až 50 lety a ženy postihuje častěji.

Článek

Addisonovu chorobu mají zhruba čtyři lidé ze sta tisíc. Je to tedy nemoc ne příliš častá, zato velmi závažná – bez léčby se na ni umíralo. Má dvě formy. Jedna souvisí s poškozením nadledvin, ke kterému dojde buď autoimunitní reakcí, nebo vlivem závažné nemoci (infekce, nádor).

Méně častou variantu Addisonovy choroby způsobují záněty, nádory či úrazy mozku – v takovém případě jsou nadledviny v pořádku, ale nedostávají z porušeného mozku pokyny k tvorbě hormonů. V obou případech mají nemocní nedostatek hormonu kortizolu, což je velice důležitá látka, která ovlivňuje téměř celý organismus. Jeho deficit má proto závažné důsledky.

Příznaky Addisonovy choroby

Příznaky se většinou zhoršují postupně po dobu několika měsíců až let. Obě formy nemoci se projevují nejdříve slabostí a únavou, které se postupně zvyšují. Nemocný má zažívací potíže, trpí nechutenstvím, později hubne, zvrací, má průjem, bolí ho břicho a záda, klouby, má křeče a arytmie. Mohou se objevit i změny na kůži, jako je ostrůvkovité vypadávání vlasů a chlupů (alopecie) nebo vitiligo čili bílé skvrny na kůži. Někdy dojde k hyperpigmentaci – k zhnědnutí kůže, kdy nemocný působí zdravě opálený. K projevům patří i nízký tlak a chuť na sůl.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nemocní trpí nechutenstvím a celkovou nevůlíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba

Lékaře by kromě uvedených příznaků měla varovat nižší koncentrace sodíku a vyšší koncentrace draslíku v krvi. Stejně tak se zkoumá hladina kortizolu a stav nadledvin vyšetří ultrazvuk. Současná medicína dokáže úspěšně pomoci, nemoc léčí endokrinolog: předepíše léky, které uměle doplňují chybějící hormony. Jsou-li podávány pravidelně a trvale, je prognóza velmi dobrá a nemocní mohou žít zcela plnohodnotný život bez omezení.

Komplikace: addisonská krize

Únava, nechutenství a další projevy Addisonovy choroby se vážou k mnoha nemocem a životním situacím, proto nemusí dlouho nikoho napadnout, že se jedná o nedostatek důležitých hormonů. Dlouhodobě neléčená (či špatné léčená) Addisonova choroba se tak může projevit addisonskou krizí, což znamená, že se prohloubí všechny příznaky. Stav se navíc může objevit bez varování: postižený se potí, rychle a mělce dýchá, zvrací, má silné bolesti hlavy, je dehydrovaný, ztrácí vědomí. Je to velice závažný stav, a pokud není zahájena léčba, může skončit kómatem, poškozením mozku, případně i smrtí.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Organismus nedostatku hormonů dlouho odolává, ale nedokáže to navždy. Pak přijde krizeFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Prevence neexistuje

Nemoci nelze předejít, z části je dědičná. Lékaři nevědí, jaké geny ji způsobují, je však zjevné, že v případě některých vrozených nemocí je sklon k Addisonově chorobě vyšší. Proto je na ni třeba myslet, pokud má někdo z blízkých příbuzných vitiligo, diabetes 1. typu (či jinou autoimunitní chorobu) nebo sníženou funkci štítné žlázy.

 Addisonova choroba

  • Popis - Nemoc, kterou způsobuje snížená produkce hormonů kůry nadledvin.
  • Příznaky - Nejdřív únava a slabost, ztráta chuti k jídlu, abnormální žízeň a chuť na slané jídlo, později pokles krevního tlaku, omdlévání, nevolnost, zvracení, průjem, bolesti břicha, zad, kloubů, vitiligo, hnědnutí kůže
  • Léčba - Pravidelné a nepřetržité dodávání chybějících hormonů
  • Smrtnost - V případě správné léčby se na nemoc neumírá.
  • Prevence - Neexistuje.

Na světě jsou různé nemoci. Víte, co to je narkolepsie a jak se projevuje?

Reklama

Načítám