Hlavní obsah

Děsivá rakovina hrtanu: Hrozí nejen kuřákům

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diagnózu karcinomu hrtanu si nejčastěji vyslechnou muži a silní kuřáci. Ovšem ani ženy nejsou chráněny, riziko onemocnění zvyšují třeba i sexuálním experimentováním. Pokud máte často pocit knedlíku v krku, chraptíte a bolestivě se vám polyká, je nejvyšší čas vyrazit k lékaři.

Článek

Chrapot, dušnost a ztížené polykání nejsou v sezoně podzimních viróz ničím neobvyklým. Jestliže se s nimi ale potýkáte dlouhodobě a čaje ani léky nezabírají, nechte se raději prohlédnout. Příčin může být celá řada: alergie, reflux jícnu, chronický zánět dutin, onemocnění štítné žlázy, spouštěčem může být dokonce i stres. Původcem potíží by ale mohla být i rakovina hrtanu.

Překážka v krku a ztížené polykání

Nádory hrtanu se projevují zejména pocitem cizího tělesa v krku a potížemi s polykáním nebo dokonce bolestivým polykáním, při kterém můžete v ústech cítit krev. Typická je i bolest jazyka, nehojící se vředy v ústech, uzliny mohou být viditelně zvětšené. Dochází i k deformaci hlasu a chrapotu. Příznaky jsou zpočátku těžko odlišitelné od běžného zánětlivého onemocnění.

Foto: file404, Shutterstock.com

Pokud se vám špatně polyká, nebo už podezřele dlouho chraptíte, zajděte se vyšetřitFoto: file404, Shutterstock.com

Střídat partnery se nevyplatí

Skupina nádorů hlavy a krku, mezi které se počítá i rakovina hrtanu, je u mužů čtvrtým nejčastějším typem rakovinového onemocnění, ženy jsou postiženy zhruba třikrát méně. Trápí i mnohé slavné, prožil si ji herec Val Kilmer (59), Jiřímu Pomeje (†54) se dokonce stala osudnou. Herec Michael Douglas (75), který trpěl rakovinou jazyka, přiznal, že za onemocnění vděčí zřejmě nikoli kouření, ale právě orálnímu sexu.

Při něm totiž mohlo dojít k přenosu virů, konkrétně papilomavirů (HPV), které se mnohem častěji skloňují v souvislosti rakoviny děložního čípku. Tato nákaza je častější u mladých lidí, dokonce i u nekuřáků.

„Lidské papilomaviry jsou přítomny v organismu většiny lidí. Onemocnění ale obvykle propukne až ve chvíli, kdy je oslaben imunitní systém,“ vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec. Dle statistik infekci HPV minimálně jednou za život prodělá až 80 % mužů i žen. Ovšem lidé o nich často ani neví, nemusí se totiž nutně projevit některou z chorob, a tak se stanou jen přenašeči.

Nejlepší, co pro své zdraví můžete udělat, je posilovat vlastní imunitu a nestřídat sexuální partnery. K přenosu HPV infekce může totiž dojít jak při vaginálním či análním sexu, tak při orálním sexu a mazlení, takže ochrana kondomem bohužel nestačí. Proti HPV dnes existuje očkování.

Kuřáci trpí nejvíc

Zatímco papilomavirózních nádorů v posledních letech přibývá, výskyt nádorů vázaných na tabák je stabilní, nebo dokonce klesá. Přesto je kouření neoddiskutovatelným rizikovým faktorem.

„Aktivní kuřáci jsou ohroženi především rakovinou plic, jícnu a hrtanu, onemocněním srdce a cév, ale také cukrovkou nebo chronickou obstrukční plicní nemocí,“ vysvětluje MUDr. Alena Šteflová Ph.D., náměstkyně ministra zdravotnictví.

Foto: Massimo Tacchini, Shutterstock.com

Vysoce rizikovým faktorem je kouření cigaret nebo marihuany. Za menší zlo se považují elektronické cigaretyFoto: Massimo Tacchini, Shutterstock.com

Milovnice koktejlů pozor

Vedle kouření k nemoci vede také nadměrná konzumace alkoholu, především tvrdého. Kombinace kouření a pití alkoholu riziko navíc mnohonásobně zvyšuje, mimo jiné proto, že popíjení alkoholických nápojů snižuje obranyschopnost před karcinogenními látkami. Těmto rizikovým faktorům ještě nahrává nevhodná výživa a zanedbaná ústní hygiena, ke které mají sklony zejména starší muži.

Pokud tedy rádi vyrážíte do barů, kde se to neobejde bez několika panáků či smršti koktejlů, vykouřené krabičky cigaret, a končíte často v jiné než vlastní posteli, nepodceňujte případné příznaky.

Myslíte, že byste mohli být ohroženi rakovinou hrtanu?

Reklama

Načítám