Hlavní obsah

Ráno kožich, odpoledne v tričku? Imunita trpí, hlava bolí!

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Není výjimkou, že ráno vstáváte do minusových teplot, ale v poledne už je na sluníčku přes patnáct stupňů. Co takové výkyvy počasí dělají s vaším tělem a zdravím?

Článek

Kolísání teplot není nic, co by organismu vyhovovalo. K tomu nepřispívá ani fakt, že zcela neodhadnutelné počasí většinou vede k tomu, že vyrážíte z domova buď zbytečně nabalení, nebo se klepete zimou. Obě varianty vedou k oslabení imunity a nachlazení. Ale to nejsou zdaleka všechny zdravotní komplikace, které výkyvy teplot přinášejí.

Výkyvy teplot oslabují imunitu

Kolísání teplot je náročné, protože nutí tělo velmi rychle se adaptovat, což ho dostává do stresu. A stres oslabuje obranyschopnost. „Pro její posílení byste měli v takovém počasí zvyšovat příjem dávek vitaminu C, nejlépe v přirozené formě, zinku a vitaminu D. Vhodné jsou také přípravky s hlívou ústřičnou s obsahem betaglukanů,“ radí viceprezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Odolnost těla a jeho schopnost se přizpůsobit podpoříte zvýšeným přísunem hořčíku, ideálně v kombinaci s vitaminy B1, B3 a B6.

Nestálé počasí vyvolá bolest hlavy

Jestli trpíte na bolesti hlavy, je pro vás právě toto střídání teplot rizikové. Změny tlaku vzduchu, ale i zmíněného stresu, ve kterém je tělo kvůli adaptaci na ně, může tyto potíže spustit. Většinou jde o tenzní bolesti.

„Pacienti je popisují jako pocit sevření, přetlaku uvnitř lebky či nepříjemnou přecitlivělost při doteku hlavy ve vlasech, například při česání. Bolest umí potrápit i celé hodiny, či dokonce dny,“ říká MUDr. Marek Hakl, primář Kliniky algeziologie a preventivní péče Medicinecare v Brně.

Proti takové bolesti nestačí sníst prášek, lepší je uvolnit stres, třeba relaxací nebo masáží. Můžete si pomoci i užíváním přírodních preparátů – pomáhá například klanopraška čínská, která chrání před následky stresu, dodá energii a působí i proti bolesti.

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Bolesti hlavy často způsobuje i nestálé počasí s teplotními výkyvyFoto: Mangostar, Shutterstock.com

Za mrazu bolí víc klouby

„V zimním období se zhoršují bolesti kloubů – a to u těch, kteří s nimi mají problémy, ale i u zdravých lidí. Nervová vlákna jsou v zimě citlivější kvůli výkyvům atmosférického tlaku, takže bolest vnímáte víc. Navíc je pořád tma a není moc chuti na nějaký ten pohyb, což také stavu pohybového ústrojí nepřidá,“ říká pohybová terapeutka a osobní trenérka Nicolette Fialová. Vhodnou prevencí je celoroční otužování a v kritickém období třeba i podpora v podobě doplňků stravy určených k výživě kloubů.

Tma snižuje chuť na sex

I když už se prodlužují dny a začalo svítit i sluníčko, pořád ještě není tolik světla, abyste měli tolik energie jako v teplejších měsících. Právě délka slunečního svitu nastavuje vaše biologické hodiny na klidnější režim, jakýsi „zimní spánek“. Takové zklidnění byste měli respektovat. „Nejde fungovat pořád na plný plyn, není to přirozené a tělo se brání,“ radí Mgr. Alžběta Protivanská, psycholožka, psychoterapeutka a lektorka.

Přemáhání přirozených cyklů může vést až k sezonní afektivní poruše, což je poměrně nová diagnóza. Jejími projevy je nejen snížená potřeba sexu, ale i to, že se i ráno po vzbuzení cítíte unaveni, nechce se vám nic – ani potkávat se s ostatními lidmi. Může to být počátek středně těžké depresivní fáze. „Dopřejte si víc spánku, nepřepínejte se v práci, dopřejte si pohodu v teple a víc času s rodinou. To vše vám pomůže se takovým stavům vyhnout,“ radí Alžběta Protivanská.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Únava, ospalost, ale i méně chuti na sex – to jsou dopady neustálých změn počasí a vaší snahy přechytračit biologické hodinyFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Střídání zimy a tepla vysušuje pokožku

Ráno mráz, teplo na slunci, ale ve stínu studený vítr, nakonec vytopená místnost v práci. S tím vším se musí vypořádat i vaše pokožka. Tenhle koktejl teplot narušuje její ochranný film a je citlivější a náchylnější k podráždění.

„Pomozte jí se proti počasí bránit – třeba tím, že si pořídíte hutný výživný krém s vitaminy a lipidy, který na pleti vytvoří ochranný film a bude fungovat jako blokátor nepříznivých vlivů a zároveň i termoregulátor,“ radí kosmetička Kateřina Kralertová z Kliniky krásy Phyris. Nezapomínejte ani na pokožku rukou, která ocení použití výživného krému nebo medicinální vazelíny.

Jak snášíte výkyvy teplot vy?

Reklama