Hlavní obsah

Jak stylově ustát minusové teploty? Vyzkoušejte tipy stylistek a vsaďte na ty správné kousky

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku mrzne, až praští, ale nadávat na zimu nebudeme. Ostatně říká se, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Patříte k věčným zmrzlíkům, kteří se snaží zimu nějak přetrpět? Jde to i stylově! Přečtěte si tipy stylistek a udělejte ve svém šatníku pár chytrých změn.

Článek

Je vám zima? Pokud venku běháte bez čepice a s odhalenými kotníky, je vám jasné, kde děláte chybu. Co když ale nevynecháte jedinou vrstvu, a přesto se třesete chladem? Zkuste se zamyslet nad skladbou svého šatníku. Jak se v mrazivých dnech zahřát? Tuhle otázku jsme položili stylistkám. A tady je výsledek.

Při výběru kabátu buďte náročné

Výběr správného kabátu je alfou a omegou zimního oblékání. „Nepodceňte základ a investujte do kabátu, který zaujme svou barvou, provedením nebo střihem,“ říká stylistka Pavlína Kapicová. U kabátů byste nicméně neměly řešit jen obal, ale především náplň, respektive složení materiálu. Pokud hledáte svršek, který opravdu zahřeje, jděte do kabátu z vlny. A nenechte se uchlácholit tím, že kabát výrobce označí za vlněný nebo napíše, že má příměs vlny. V kabátech z řetězců je jí častokrát sotva třetina. Trpělivě proto prohlížejte cedulky, a pokud stojíte o vlnu, hledejte ve složení alespoň 70 %. Takové kousky jsou sice nákladnější, pokud se ale do pátrání pustíte teď, můžete díky sezonním slevám ušetřit i tisíce korun.

TIP: Pokud se nerady omotáváte šálou a nechcete mít holý krk, využijte tip stylistky Ireny Vokrojové a porozhlédněte se po kabátu s vyjímatelnou vložkou. Můžete tak nosit samostatný kabát s klasickým véčkem a v chladnějších dnech přidat spodní vrstvu. Další možností je trendy kukla s nákrčníkem neboli balaclava.

Do mrazů v péřovce

V případě silnějších mrazů nebo delších procházek se vyplatí mít v zásobě také péřovou bundu. Opět představuje větší investici, kvalitní svršek vás ale bude poctivě hřát dlouhá léta. „Peří je oblíbenou výplní, která má skvělé izolační schopnosti. Až budete vybírat novou péřovou bundu, dejte přednost té, jež má také voděodolný povrch,“ radí stylistka Pavlína Kapicová a dodává, že kromě peří můžete vyzkoušet lehoučké izolační materiály jako Thinsulate nebo Primaloft.

Rozmazlete se kašmírem

I u svetrů vítězí vlna, která umí spolehlivě zahřát. „Její luxusní variantou je kašmír, jenž je navíc příjemně hebký, lehký a elegantní, dobrou variantou je ale i alpaka nebo mohér. Praktická je pak merino vlna, která skvěle pomáhá regulovat teplotu,“ říká Pavlína Kapicová. Pokud do kvalitního vlněného svetru zainvestujete, nezapomeňte mu také věnovat péči (jak správně prát svetry).

Nezapomeňte na podklad

Podceňovat byste neměly ani spodní vrstvu. Irena Vokrojová nedá dopustit na lehká trička, která jsou ze směsi praktického modalu a obsahují navíc příměs kašmíru. Modal je velmi lehký, příjemný, skvěle odvádí pot, a navíc je jako materiál odolný. Trika seženete v různých střihových variantách a můžete je nosit buď jako skrytou spodní vrstvu pod svetry, nebo tu přiznanou pod sakem či vestou. „Počítejte jen s tím, že ve světlých barvách jsou tyhle vršky průhlednější,“ upozorňuje. Dobrou alternativou jsou i spodní merino trika nebo roláky.

Pozor na chlad od nohou

Nohy musí být v teple! A k tomu vám nepomůžou jen samotné zateplené boty, ale klidně i vložky s ovčí vlnou. Ty se nicméně nehodí do obuvi, která je vám tip top, jelikož prostor v botě zmenší. „Ideální je s tím počítat dopředu a kupovat zimní boty o půl čísla větší. Kromě vložek do bot pak můžete využít i hřejivých schopností vlněných ponožek, které jsou rovněž objemnější než ty klasické,“ říká Irena Vokrojová. Chystáte se ven v sukni nebo šatech? Kromě vyšších kozaček přidejte neprůhledné punčocháče s označením minimálně 60 denier (DEN), jsou dostatečně silné a zahřejí.

Načítám