Hlavní obsah

9 důvodů, proč máte suchou pokožku. Moc se mažete a koupete? Zbavte se těchto prohřešků a máte vyhráno

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se snažíte sebevíc a jste přesvědčeni, že pro zdravou pokožku děláte maximum, není neobvyklé, že během zimy se její kondice zhorší. Kromě povadlého vzhledu a suchosti můžete pozorovat drobné prasklinky, na pohmat drsné skvrny a odlupující se šupinky. Co pro sebe a svou kůži můžete udělat? A netýkají se některé z níže uvedených prohřešků i vás?

Článek

Pravidelná a správně zvolená péče je klíčem ke zdravé pokožce a základem prevence kožních potíží. Suchá pleť nebývá v zimních měsících ničím neobvyklým a alespoň občas potrápí řadu žen i mužů. Kombinace chladného a mrazivého počasí a vytápěných interiérů může pokožku zbavit vlhkosti a zanechat ji matnou, zdrsnělou a šupinatou. Kůže může dokonce nepříjemně svědit. V případě, že vám v boji se suchou pokožkou nepomáhá žádný krém, je možná načase popřemýšlet o jiných příčinách. Tady jsou ty nejčastější.

1. Horká koupel každý den

Příliš teplá voda v kombinaci s mýdlem nebo sprchovým gelem změkčuje pokožku a tím nenápadně, ale vytrvale narušuje a odstraňuje její přirozený ochranný film. Pokud holdujete horké vaně nebo dlouhé sprše každý den, bude pokožka náchylnější k podráždění, zčervenání a vysušení. Řešením je snížit teplotu vody, zkrátit dobu sprchování a mýdlo používat jen na nezbytně nutná místa (podpaží, třísla). Jestli se rádi koupete, přidejte do vany pár kapek přírodního oleje.

2. Pozor na retinol a přípravky proti akné

Kyselina salicylová je aktivní složkou mnoha produktů pro péči o pleť, protože odstraňuje odumřelé buňky, redukuje tvorbu mazu, eliminuje drobné záněty, a pomáhá tak při léčbě akné, jizviček a jiných obtíží. Její nevýhodou ovšem je, že může pokožku podráždit a vysušovat, vyvarujte se proto nadměrného používání. Zkontrolujte si také, zda kosmetický přípravek, který používáte, neobsahuje retinol. Ten sice sjednocuje pleť, podporuje tvorbu kolagenu a brání ucpávání pórů, ale jeho častým vedlejším účinkem bývá začervenalá, podrážděná a šupinatá pleť.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Pleť mohou vysušovat přípravky používané na zmírnění akné i krémy či séra s retinolemFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

3. Dopřáváte si málo ovoce

Nedostatek ovoce a zeleniny v každodenním jídelníčku může mít škodlivý vliv na vaši pleť. Podle některých odborníků na výživu má to, co jíme, velký vliv na mechanismy, které jsou spojeny se stárnutím pokožky. Například vitamin C, obsažený v hojné míře v ovoci, pomáhá v organismu při tvorbě kolagenu, který redukuje jemné vrásky a je nezbytný pro to, aby byla kůže pružná, hydratovaná a zdravá.

4. Nechráníte se SPF faktorem

Názor, že v zimě není nutné používat krémy s ochrannými SPF faktory proti škodlivému slunečnímu UV záření, není správný. Naopak, potřeba jsou celoročně. Věděli jste, že UV paprsky silně vysušují pokožku, která je už tak dost suchá, a zbavují ji vody? Proto si jako poslední vrstvu své každodenní péče o pleť zvolte hydratační opalovací krém, který obsahuje složky jako bambucké máslo, glycerin a kyselinu hyaluronovou, ty totiž obnovují vlhkost v pleti.

5. Holdujete kávě a alkoholu

Alkohol i kofein jsou diuretika, což v podstatě znamená, že vás odvodňují a zvyšují produkci moči. Možná jste si všimli, že po velké kávě, pivu nebo i skleničce vína máte častější nutkání na močení. Organismus pak rychleji ztrácí tekutiny, což mimo jiné vede také k suché a dehydratované pokožce. Omezte alkohol a kofein a naopak dbejte na kvalitní pitný režim. Během dne byste měli vypít zhruba dva litry čisté vody, případně neslazených ovocných či bylinných čajů nebo ředěných ovocných a zeleninových šťáv.

Foto: Lee Charlie, Shutterstock.com

Alkohol odvodňuje organismus a tekutiny i přirozenou vlhkost pak ztrácí i pokožkaFoto: Lee Charlie, Shutterstock.com

6. Mažete se až příliš

Pokud si myslíte, že problém vyřešíte tím, že si pořídíte pořádně hutný krém a budete ho co nejčastěji pečlivě vrstvit na obličej a celé tělo, mýlíte se. Když budete na pokožku nanášet zbytečně silnou vrstvu hydratačního krému, způsobí to více škody, než užitku. Proč? Příliš mastné a hutné krémy mohou oslabovat ochrannou bariéru pleti a narušit její přirozenou funkci samohydratace. Pokožka se pak stává závislou na používání krému a ztrácí svou vlastní schopnost regulace.

7. Možná máte jinou nemoc

Kožní obtíže, včetně nadměrně suché a šupinaté pokožky, mohou v některých případech signalizovat jiný závažný zdravotní problém. Mohou být příznakem onemocnění, jako je lupénka, cukrovka, zánět a špatná funkce štítné žlázy nebo lupus.

8. Používáte agresivní mýdlo

Zdraví pokožky neprospívají nešetrná mýdla, šupinatění může způsobit rovněž používání čisticích prostředků bez rukavic. Vnější vrstva pokožky obsahuje přirozené lipidy a mastné kyseliny, které pomáhají udržovat její bariérovou funkci a zabraňují ztrátě vlhkosti. Když ale tento systém narušíte, rychle si všimnete, že je vaše pleť napjatá a popraskaná.

9. Zlobí vás hormony

Výkyvy hormonů, zejména během puberty, těhotenství nebo menopauzy, také ale třeba při užívání některých léků, mohou způsobit změny v přirozené produkci mazu v pokožce, což vede k jejímu vysušení a dalším souvisejícím příznakům, jako je svědění a šupinatění. Vlivem hormonální nerovnováhy může také dojít ke snížení zadržování vody v hlubších vrstvách pokožky.

Načítám