Hlavní obsah

Nejčastější chyby, když na vás padne jarní únava? Málo pohybu a nárazový detox

Foto: Konstantin Zibert, Shutterstock.com

Foto: Konstantin Zibert, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nespavost, podrážděnost, snížená imunita a hlavně velká jarní únava. To všechno vede k větší pravděpodobnosti, že se vás na jaře snadněji chytí choroba. Jak se chovat, abyste nic z toho letos nemuseli zažívat? A jak se vyhnout nejčastějším chybám?

Článek

Jaro je období, kdy se příroda probouzí. Lidé ale jako kdyby uvadali. Jak to udělat, abyste tělu pomohli stav, kterému se říká jarní únava, překonat a nabrat sílu?

Tělesný biorytmus

V zimě je málo slunečního světla, takže tělo jede spíš ve spánkovém režimu. A když do toho vpadne jarní slunce, může to na chvíli způsobit zmatek v biorytmech a potíže s usínáním nebo probouzením. Často děláme tu chybu, že se ráno vymotáme z postele, pak koupelna, něco rychle sníst a alou do práce. Abyste potíže zmírnili, dopřejte si každé ráno po probuzení pět minut, kdy se třeba v okně vystavíte dennímu světlu, než vyrazíte za každodenními povinnostmi. „Díky tomu tělo vyprodukuje víc hormonů, které vás dokáží doslova nakopnout nejen fyzicky, ale i psychicky,“ vysvětluje vědecká specialistka v oblasti biochemie a výživy Soňa Talacko ze společnosti Chromozoom.

Jarní vitaminy

Zima mohla vyčerpat zásoby potřebných vitaminů a minerálů, takže je doplňte, ať už ve formě tabletek, nebo přirozeně z potravy. Jde především o vitamin D zásadní pro imunitu, B6 a C. Vitamin B3 pak pomáhá při tvorbě využitelné energie z bílkovin, tuků a sacharidů. Vitamin B9 je potřebný při metabolismu buněk a při udržování funkcí krvetvorby. B12 pomáhá duševnímu stavu a činnosti centrálního nervového systému. Nezapomínejte ani na hořčík, který je zásadní pro správné fungování nervového i oběhového systému, svaly a ledviny.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tělo potřebuje vitaminy - dodejte mu je vhodně poskládaným jídelníčkemFoto: New Africa, Shutterstock.com

Detox: ano, či ne?

Hodně lidí se na jaře vrhá na různé detoxikační kúry, v tom ale můžete napáchat víc škody než užitku. Je třeba si uvědomit, že očista těla je přirozený proces, který probíhá neustále, není to jen v pití zdravých šťáv a podobně. „Jde o komplexní proces, kterému velí játra a další orgány a dělají to šetrně k našemu zdraví. Nárazový detox může naopak způsobit zdravotní komplikace. Jezte potraviny podporující činnost jater a ostatních orgánů, to je například listová a košťálová zelenina, červená řepa či vláknina. Nezapomínejte ale ani na B-komplex a hořčík. Myslete také na pravidelný přísun omega-3 mastných kyselin a proteinů. Nahromaděné toxické látky také můžete vypotit saunou nebo cvičením,“ radí molekulární bioložka Kristýna Zezulová s firmy Systers Bio.

Kolik kávy denně?

Proti psychickým obtížím, které se s jarem také mohou objevit, skvěle funguje pohyb. Stačí půlhodinová procházka – díky ní tělo produkuje hormon serotonin a endorfiny, které vylepší náladu, ale dovedou působit i proti bolesti.

Řešíte jarní únavu tím, že si dáte o pár šálků kávy víc? Pozor na předávkování kofeinem, může vyvolat neklid, podráždění, bušení srdce nebo bolest hlavy. „Doporučená denní dávka kofeinu je 200–300 mg, tedy 2 až 4 šálky. Nejvíc kofeinu obsahuje zalévaná káva, tedy turek, kterou necháte hodně dlouho louhovat,“ říká baristka Monika Matúšová, z pražírny kávy Zlaté Zrnko.

Načítám